1. Home
  2. Prezentacije
  3. Ducati Panigale V4 – novi dragulj italijanske marke
Ducati Panigale V4 – novi dragulj italijanske marke
0

Ducati Panigale V4 – novi dragulj italijanske marke

490
0
Podelite sa prijateljima:

Dvotočkaška zver sa 214 ks najavljuje novi pravac italijanske marke.

Dugo se čekalo, ali on je konačno tu: Panigale V4. Reč je o motociklu koji započinje novo poglavlje u Ducatijevoj istoriji.

Ljubitelji motociklizma su sa iščekivanjem čekali pojavljivanje V4, još od otkada je Ducati predstvio Panigale 1299 R kao „finalnu ediciju“. Panigale V4 će biti prvi velikoserijski Ducatijev motocikl sa četvorocilindarskim motorom, koji je direktan derivat agregata iz MotoGP Desmosedicija. Naravno, to znači da treba očekivati strahovite performanse; motor zapremine 1103 ccm isporučuje neverovatnih 214 konja, bar tako kažu iz Ducatija, a odnos snage i mase iznosi 1,1 ks po kilogramu težine.

Novajlija zamenjuje 1299 ikonu kao perjanica Ducatijeve supersport linije, što znači da Ducatijeva tvrdnja da u ovom motociklu „mogu uživati vozači svih nivoa veštine“ dolazi „pomalo“ u pitanje.

Ono što se može očekivati od Panigalea V4 je da bude pravo „ludilo“ na točkovima (često i jednom točku), u najpozitivnijem „dukatijevskom“ maniru. Panigale V4 je razvijen u saradnji sa Ducati Corse, tako da su primenjena tehnologija i ekspertiza dobijene direktno iz iskustva sa trkačkih staza, što znači da je reč o serijskom motociklu koji je nešto najbliže MotoGP „aždaji“, a da može da se kupi za eksploataciju u svakodnevnom saobraćaju.

Pored izuzetnih performansi, novi model krasi potpuno novi dizajn, za koji proizvođač kaže da efektnije prenosi snagu i „esencijalnost“ Ducatijevih trkačkih motocikala.

Pored Panigalea V4, Ducati je takođe predstavio Panigale V4 S, sa Öhlins oslanjanjem, kojeg karakteriše Smart EC 2.0 sistem sa novim podešavanjem interfejsa i vrhunskim komponentama poput kovanih aluminijumskih napataka i litijum-jonske baterije. Za one koji su željni da zavuku ruku dublje u džep, tu je ekskluzivni Panigale V4 Speciale, limitirana edicija motocikla sa posebnim finišem oplate, titanijumskim izduvom i mašinskom izradom iz posebnih komponenata.

„Filozofija koju prati razvojni tim Panigalea V4, ogleda se u pristupu koji je Ducati zauzeo prilikom razvoja trkačkog motocikla: potpuna integracija mašine, šasije i vozača“, kaže Ducati.

Agregat motocikla je Desmosedici Stradale V4 sa cilindarskim redovima pod 90 stepeni i Desmodronic tajmingom. Duži hod klipova u odnosu na onaj kod trkačkog modela redukuje maskimalni broj obrtaja, tako da je (po Ducatiju) lakše ukrotiti snagu. Pa… hajde da im verujemo. Novi Ducatijev agregat isporučuje 214 ks pri 13.000 o/min. Snaga može biti povećana na 226 konja sa instalacijom titanijumskog Akrapovič izduva. Panigale V4 takođe krase dugi servisni intervali, sa proverom ventila potrebnim nakon pređenih 24.000 kilometara.

Motor koristi suprotno rotirajuće kolenasto vratilo i dvostruki sistem paljenja, što po Ducatiju čini motocikl agilnijim pri promenama pravca, brzim i stabilnim na pravcima, uz obezbeđivanje lakšeg kroćenja obrtnog momenta pri izlascima iz krivina. Da bi se oslobodio viška mase u odnosu na 1299 Panigale, Ducati je razvio novi ram gde motor ima funkciju nosioca opterećenja. Pod imenom „Front Frame“, ovaj ram je kompaktniji i lakši u odnosu na „Perimeter“ ram i koristi motor kao deo opterećene konstrukcije.

Ducati se pohvalio i elektronskim paketom Panigalea V4, za koji kaže da „definiše novu aktivnu bezbednost i standarde kada je u pitanju dinamička kontrola vozila“. Panigale V4 u igru uvodi kontrole poput proklizavanja tokom kočenja, ABS-a u krivinama samo na prednjem točku, kao i brz sistem promena stepena prenosa osetljiv na nagib motocikla. Svi ovi kontrolni sistemi su inkorporirani u tri režima vožnje – Race, Sport i Street, i mogu da se podešavaju putem naprednog TFT panela motocikla.

Nema šta, Ducati nam je podario još jedan dragulj na dva točka.

Pavle Barta

(490)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments