1. Home
  2. Vesti
  3. Koenigsegg napada brzinski rekord u klasi serijskih automobila?
Koenigsegg napada brzinski rekord u klasi serijskih automobila?
0

Koenigsegg napada brzinski rekord u klasi serijskih automobila?

240
0
Podelite sa prijateljima:

Nakon obaranja Chironovog rekorda 0-400-0 km/h pre nešto više od mesec dana, Koenigsegg navodno na nišanu ima još jedan rekord, kojeg takođe drži Bugatti. Agera RS, isti model koji je vlasnik prethodno spomenutog rekorda je u Nevadi ovog vikenda, gde će se voziti na zatvorenoj sekciji puta između Las Vegasa i Parampa. Mnogi smatraju da je švedski hipersportista dobio dozvolu od saobraćajnih vlasti Nevade da zatvori put u cilju brzinskih pokušaja.

Agera RS treba da prebaci 431 km/h, što je brzina postignuta 2010. godine od strane Veyron Super Sporta sa kojeg su skinute sve blokade i limiti. Vožnju je obavio Pjer Anri Rafanel na Ehra-Lessien Volkswagenovoj test stazi. Treba istaći da je Veyron Super Sport World Record Edition nakon toga postigao 415 km/h ali mu se elektronski limiter prerano aktivirao u cilju zaštite pneumatika.

Naravno, Koenigsegg nije jedina kompanija koja bi volela da se nađe na brzinskom tronu i sruši Bugatti. Hennessey je pripremio novo „oružje“ u tu svrhu – Venom F5, koji bi po obećanjima iz kompanije trebalo da dostigne 301 milju na čas (484 km/h). I Bugatti je najavio svoj napad, ovoga puta sa Chironom.

Da se vratimo na Koenigsegg i Ageru RS. Ovaj hiperautomobil koristi 5,0-litarski biturbo V8 sa 1.360 ks i 1.371 Nm, sa novim 1MW unapređenjem. Težak je samo 1.295 kilograma, a za 0-400-0 km/h mu je potrebno neverovatne 36,44 sekunde (Chironu je bilo potrebno dodatnih 5,5 sekundi da kompletira ovaj zadatak). Čak, tokom rekordne vožnje, Agera RS je uspela da dostigne 403 km/h.

(240)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments