1. Home
  2. Vesti
  3. Vreme je za zimske gume (video)
Vreme je za zimske gume (video)
3

Vreme je za zimske gume (video)

3.13K
3
Podelite sa prijateljima:

Zimsko doba se bliži, a od juče su vozači obavezni da na svoje automobile instaliraju zimske pneumatike.

Svi iskusni vozači znaju za veliku razliku u performansama zimskih guma u odnosu na takozvane „all season“, a da ne pričamo o letnjim. Naravno, ovo se odnosi na zimske vremenske uslove.

U Srbiji, pa i regionu, često je finansijski momenat prepreka, pa se mnogi vlasnici automobila upuštaju u rizičnu „avanturu“ vožnje sa letnjim pneumaticima zimi, ali isto tako čine i obrnutu grešku, kada zimske pneumatike voze leti, nakon čega se hemijske karakteristike gume menjaju i ona postaje neupotrebljiva za zimsku eksploataciju.

Ipak, da li je reč o većem trošku? U šest godina posedovanja automobila, da kompleta pneumatika završavaju posao, s tim što različita sezonska namena donosi i neophodnu bezbednost. Da li se šest godina može voziti na jednom setu pneumatika i da to bude bezbedno? Teško. Dakle, dok su zimske gume u upotrebi, letnje „odmaraju“ i ne troše se, tako da praktično NEMA dodatnih troškova.

Ono što se takođe preporučuje da je zimske gume budu na sopstvenom setu naplataka, što instalaciju čini bržom i jeftinijom, ukoliko zamenu obavljate u servisu.

Treba znati da ni pogon na sve točkove ne pomaže mnogo zimi ukoliko gume nisu odgovarajuće.

AutoRepublika

(3127)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

3 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Balkanboj

Dupli post

Balkanboj

Gledam sajt AMS Srbije, kaže u periodu kada nema snega i poledice na putevima mogu se voziti i letnje gume tokom zimskog perioda.

U CG je obavezna zimska oprema (gume i lanci) samo na deonicama na kojima je istaknut znak obavezne zimske opreme nezavisno od uslova na samom kolovozu. Primorje je uglavnom oslobođeno upotrebe zimskih guma osim deonice između Petrovca i Sutomora. Počinje od 15. novembra, završava se 15. marta.

moron

Najpre, nema dileme da je leti letnja guma superiornija od AllS. Nema dileme ni da po snegu zimska ima bolju trakciju od AllS. Sve pod pretpostavkom da govorimo o gumama istog cenovnog ranga i brenda, jer kod većine premium brendova, posebno kod letnjih guma, vi imate veoma veliki izbor raznih modela letnjih istog brenda, a sa izuzetnim razlikama u perfomansama. Ali, da li vožnja „zimi“ podrazumeva samo vožnju „po snegu“ (u kojim uslovima je zimska superiorna)? Od 01.11. do 01.04, koliko vremena vozite po kolovozu prekrivenim snegom, a koliko u drugim uslovima? Pa, sve zavisi od podneblja u kome živite… Pročitaj više »