1. Home
  2. Prezentacije
  3. Polestar P1 (2020.)
Polestar P1 (2020.)
0

Polestar P1 (2020.)

369
0
Podelite sa prijateljima:

Švedski sportista

Kroz svoju bogatu automobilsku istoriju, švedski proizvođači vozila se nisu mogli pohvaliti sa mnogo sportskih proizvoda. Naravno, Koenigsegg je jedno vreme imao najbrži serijski automobil na svetu, ali se on smatra egzotikom i samo oni sa dubokim džepom ga mogu priuštiti. U pristupačnijoj klasi su nekada postojali Volvo P1800 i Saab Sonett, ali dok su oni možda delovali sportski, svakako nisu imali performanse da pariraju sličnim proizvodima sa zapada. Volvoova performantna divizija, Polestar, je spremna da promeni imidž švedske automobilske industrije predstavljajući novi P1, koji treba da se pojavi u prodaji do kraja 2019. godine kao model za 2020.

Polestar

Polestar vuče poreklo još od sredine 1990-ih godina kada je Volvo kontaktirao poznatog vozača Jan „Flash“ Nilssona da razvije trkačku diviziju, a kao rezultat je nastao Flash Engineering 1996. godine. Tim se uglavnom takmičio u Britanskom šampionatu turističkih automobila (BTCC), a kasnije i u novonastalom Švedskom šampionatu turističkih automobila (STCC) i Svetskom šampionatu turističkih automobila (WTCC). Pre sedam godina, Polestar je odlučio da se oproba i drumskim modelima, pa su 2009. i 2012. godine debitovali C30 i S60 koncepti. Posebno impresivan je bio ovaj drugi koji je razvijao 508 ks i mogao da dostigne 300 km/h. Tokom 2013. godine Polestar se pojavio i u serijskoj proizvodnji kao opcija na modelima S60 i V60. Prošle godine Volvo je zvanično objavio da će Polestar biti odvojen od ostatka Volva, ali će i dalje proizvoditi vozila na bazi proizvoda švedskog proizvođača vozila. Prvi rezultat smo imali prilike da vidimo nedavno kada je debitovao P1.

Dizajn

Sa dizajnerske strane, P1 je zasnovan na Volvo Concept Coupeu, predstavljenom 2012. godine, a njega je dizajnirao Thomas Ingenlath. Upravo je navedeni koncept započeo novu dizajnersku eru za švedskog giganta i proslavio Ingenlatha koji je kasnije postao prvi čovek cele Polestar divizije. Prednji deo je zadržao prepoznatljiv oblik Volvoove maske hladnjaka, ali je dizajn izmenjen u velikoj meri. Sve Volvo oznake su takođe skinute, a dodata je samo jedna Polestar ispred haube. Ostatak automobila je uglavnom zasnovan na serijskom S90, ali sa jednom bitnom promenom – P1 ima samo dvoje vrata. Ingenlath dodaje da je jasno na prvi pogled da P1 nije samo S90 kupe već potpuno nova kategorija sportskih GT automobila i da će mnogi biti pozitivno iznenađeni. P1 je za 21 centimetar kraći od spomenutog sedana, a sa ukupnom dužinom od 4,496 milimetara je za 152 milimetra kraći nego BMW serije 4. Još jedna velika promena u poređenju sa S90 su materijali od kojih je školjka razvijena. Ona je u ovom slučaju razvijena isključivo od ugljeničnih vlakana, čime je težina vozila spuštena za 225 kilograma.

Enterijer

Enterijer odlikuju četiri sedišta u 2+2 stilu, što znači da su prednja izuzetno komotna i prostrana dok se zadnja koriste samo po potrebi i tokom vožnje na kraće relacije. Sam enterijer je veoma sličan onom iz S90 pa se Volvo nije ni trudio da sakrije vezu. Iz tog razloga, sa strane gledanja enterijera se stiče utisak da je reč o gran turismo automobilu koji ima potrebnu snagu, ali i luksuznost za vožnju na duže relacije. Polestar nije trošio mnogo reči na enterijer, a već sada se može zaključiti da će biti „napucan“ tehnologijom da parira nemačkim rivalima. Kao što smo navikli od Volvoa, sigurnosne mere će biti visoke i P1 će gotovo sigurno dobiti najveće ocene u testovima sudara.

Mehanika

Tokom zvanične prezentacije, Ingenlath je najavio da je P1 „električni automobil sa pomoći benzinskog motora“, a zanimljivo je da će P1 biti jedini takav Polestar i da će svi budući modeli kompanije biti 100-odstotno električni proizvodi. Prema rečima Polestera maksimalna snaga iznosi 600 ks i 1.001 Nm obrtnog momenta. Radi poređenja, najmoćniji Volvoov motor u današnja vremena razvija 400 ks i 640 Nm obrtnog momenta, a čak i sa dosadašnjim Polestar paketom opreme snaga nije prelazila 421 ks i 681 Nm obrtnog momenta. Zapremina motora je od dve litre sa turbom i kompresorom, a oni šalju snagu na prednje točkove dok par električnih motora pokreće zadnje točkove. Sistem je u stanju da pošalje većinu snage na zadnje točkove, a P1 je sposoban da pređe 149 kilometara sa jednim punjenjem baterije ako se koristi samo električni motor.

Novi način poslovanja

U vreme pisanja ove priče Volvo nije objavio cene, ali na domaćem tržištu ona bi trebalo da iznosi oko 150.000 evra. Ono šta je zanimljivo je da publika neće moći da kupi P1 – barem ne dok je nov. U sličnom principu kao i Tesla će postojati samo iznajmljivanje na dve ili tri godine i tokom navedenog perioda kupac će plaćati jednu mesečnu ratu koja obuhvata sam automobil i njegovo održavanje preko Volvo salona. U cenu, koja još uvek nije oređena, je uračunato i iznajmljivanje većih Volvo modela po potrebi, a posle dve ili tri godine kompanija će preuzeti automobil i prodati ga kao polovno vozilo. Ovaj sistem poslovanja je sve češći na zapadu i tradicionalni prodajni saloni bi uskoro mogli biti zamenjeni internet prodajom.

Zaključak

Volvo trenutno gradi novu fabriku u Kini gde će se P1 proizvoditi. P1 je tek prvi model kompanije, a posle će usledeti P2 kao rival Tesli Modelu 3 i veći krosover kao rival Tesli Modelu X. Kompanija nema preterano velike ambicije, barem ne u samom startu, pa tako ne očekuje godišnju prodaju veću od 500 primeraka. Neke priče kažu da P1 neće biti uspeh je ipak previše liči na svaki drugi Volvo na ulicama. Dok to možda i jeste situacija, ipak ćemo zaključiti da kupci Volva, pa samim tim i Polestara, su uvek bili specifična grupa …

Zoran Tomasović

 

 

(369)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments