1. Home
  2. Sport
  3. F1
  4. Obelodanjeni detalji u vezi sa planovima za nove F1 motore
Obelodanjeni detalji u vezi sa planovima za nove F1 motore
0

Obelodanjeni detalji u vezi sa planovima za nove F1 motore

2.06K
0
Podelite sa prijateljima:

Šefovi Formule 1 su obelodanili detalje vezane za planove o promeni pravila za pogonske jedinice, koja treba na snagu da stupe 2021. godine.  

F1 timovi su se sastali sa FIA-om, vlasnicima komercijalnih prava i potencijalnim novim proizvođačima. Sastanak je održan u Parizu, gde se diskutovalo o novim pravilima vezanim za motore.

Sledećih 12 meseci će nastaviti da se radi na detaljima oko novih specifikacija motora a FIA je saopštila da dizajn i razvoj novih pogonskih jedinica neće biti moguć dok se taj proces ne kompletira, što osigurava da će postojeći proizvođači nastaviti da rade na aktuelnim motorima i tokom 2018.

Predlog za 2021. uključuje zadržavanje aktuelnog 1,6-litarskog V6 turbo hibridnog agregata, koji će se vrteti dodatnih 3.000 o/min više da bi se „poboljšao zvuk“.

U cilju pojednostvljenja komponenti pogonske jedinice, MGU-H će biti uklonjena a nekoliko predloženih parametara dizajna će biti uvedeno da bi se „smanjili razvojni troškovi i neutralisao podsticaj za kreiranje ekstremnih rešenja i tekućih uslova“.

U navedeno su uključeni interni i spoljni parametri, s tim što drugonavedeni dozvoljavaju nešto što FIA opisuje kao „mogućnost jednostavne zamene motora, šasije i menjača“.

Jedan turbo punjač sa ograničenjima što se tiče dimenzija i mase će biti obavezan, dok će standardno skladištenje energije biti uvedeno pored kontrole elektronike, što je već dugo standard u Formuli 1.

MGU-K će biti moćnija, sa fokusom na manuelno upravljanje od strane vozača za angažovanje dodatne snage, slično načinu na koji je korišćen KERS, kada je uveden u F1 2009.

Ovo će takođe vozačima pružiti opciju da štede energiju nekoliko krugova, zarad ostvarivanja željenih taktičkih imperativa.

Takođe će biti praktikovano strožije praćenje pravila vezanih za gorivo.

U saopštenju FIA-e je dodato da „će tokom preostalog perioda 2017. i 2018. FIA i F1 raditi sa timovima u cilju uspostavljanja testiranja pogonskih jedinica i formiranje ograničenja, kao i drugih mera koje se tiču zauzdavanja troškova“.

Sportski direktor Formule 1, Ros Bron je izjavio: „Pogonske jedinice za 2021. su primer budućeg načina na koji će FIA kao regulatorno telo, F1 kao vlasnik komercijalnih prava, timovi i proizvođači kao vlasnici akcija, zajednički raditi na opštoj dobrobiti ovog sporta.

Predlog predstavljen danas je rezultat serije sastanaka koji su održani tokom 2017. sa sadašnjim timovima i proizvođačima, koji su pokazali interesovanje da budu deo elitnog auto-moto sporta.

Takođe, mi smo pažljivo slušali i ono što fanovi imaju da kažu i šta misle o aktuelnim pogonskim jedinicama, kao i ono što bi želeli da vide u bliskoj budućnosti sa ciljem da se definiše komplet pravila koji će omogućiti agregat koji će biti jednostavniji, jeftiniji i bučniji, i koji će kreirati uslove da novi proizvođači uđu u Formulu 1 kao snabdevači, kao i da takmičenje bude ravnopravnije.“

(2060)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments