1. Home
  2. Vesti
  3. Sat unazad – saobraćajne nezgode češće za 29%
Sat unazad – saobraćajne nezgode češće za 29%
0

Sat unazad – saobraćajne nezgode češće za 29%

249
0
Podelite sa prijateljima:

Analitičari osiguravajućih kompanija su otkrili značajan porast broja saobraćajnih udesa neposredno nakon prelaska na zimsko računanje vremena. Ovakav zaključak proizilazi na osnovu rezultata istraživanja, koji su upravo objavljeni.

Poređenjem podataka iz prethodnog petogodišnjeg perioda (2012-2017.), eksperti su ustanovili da su šanse da se nezgoda dogodi veće u novembru u odnosu na oktobar, za celih 12%. Pri tome, karakteristično je da se najveći broj nezgoda dogodi u intervalu 17-20h, što predstavlja porast u odnosu na period neposredno pre početka zimskog računanja vremena.

U Velikoj Britaniji, osiguravajuće kuće su, za pojedine grupe osiguranika, nametnule obavezu instalacije crne kutije, poput one koje se koriste u avionima, kako bi mogli da prate parametre u vožnji, neposredno pre nesrećnog događaja. Crne kutije koje se koriste za ove namene predstavljaju, po dimenzijama male uređaje, koji se instaliraju na različite tipove osiguranih prevoznih sredstava. Na taj način su prikupljeni podaci o 18.000 saobraćajnih nezgoda u periodu oktobar – novembar, za prošlih pet godina.

Tim povodom, menadžer koji se bavi bezbednošću na putevima, Sajmon Ruvel, izjavio je da je prosečna starost vozača koji su učestvovali u ovim nezgodama, samo 23 godine. Shodno tome, on smatra da bi Vlada Velike Britanije morala da učini više, kako bi se popravili rezultati ovih poražavajućih statistika.

“Predvečerje, odnosno doba dana u kome mrak tek počinje da se spušta, za mnoge sveže vozače, predstavlja prvo iskustvo suočavanja sa uslovima smanjene vidljivosti, i oslanjanje na vidno polje koje obezbeđuju svetlosne grupe instalirane na vozilu kojim upravljaju.” – navodi Ruvel, dodajući pritom da je broj nezgoda koji se dogodi posle 17h, najdominantniji, sa ukupno 43% u odnosu na ostatak dana.

Ovaj menadžer dodaje da “se mnogo veći broj nezgoda dogodi tokom noćnih sati”, a što bi nužno moralo da se odrazi i na programe obuke koji prolaze novi vozači. Ruvel čak veruje da bi obuka kandidata za vožnju, u skladu sa današnjim vremenom, morala da obuhvati i korišćenje najnovijih tehnologija koje savremena vozila koriste, uključujući i info-zabavne sisteme.

Podsećamo da će časovnici biti vraćeni sat unazad, u noći koja je pred nama, i to tačno u 3h, na dan 29. oktobar. Imajte na umu ove statistike, i vozite sa dodatnom pažnjom.

Šta bi na ovu temu moglo da bude urađeno kod nas? Šta mislite?

 

(249)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments