1. Home
  2. Vesti
  3. Zašto panorama krovna stakla masovno pucaju?
Zašto panorama krovna stakla masovno pucaju?
18

Zašto panorama krovna stakla masovno pucaju?

30.75K
18
Podelite sa prijateljima:

Stakleni krovovi, koji su u međuvremenu postali popularna opcija među kupcima novih automobila, u poslednje vreme, spontano pucaju i ostavljaju u problemu brojne vlasnike. Čak ni eksperti nemaju pouzdan odgovor na pitanje zašto se to dešava. Ipak, moguće je razmotriti listu modela sa najvećim brojem ovakvih ishoda, kao što je i moguće ponuditi neke osnovne razloge koji bi mogli dovesti do, ničim izazvanog, rasprskavanja krovnih stakala.

Kanadski portal Global News je izvestio o više slučajeva naprasnog rasparčavanja panorama stakla, a objavio je i informaciju kojom raspolaže Transport Canada, a prema kojoj, tokom 2007. godine nije zabeležen apsolutno nijedan sličan incident, dok ih je u 2016. bilo preko 110, a u dosadašnjem delu ove godine ukupno 103.

Počev od 2000. godine, regulatorna agencija je zabeležila čak 351 predmetnu žalbu, uz priloženu listu od deset modela, na koji se odnosi najveći broj lomova:

  1. Hyundai Santa Fe, 37
  2. Nissan Murano, 19
  3. BMW 3 Series, 13
  4. Kia Sorento, 10
  5. Mazda3, 9
  6. Toyota RAV4, 9
  7. Nissan Rogue, 9
  8. Ford Focus, 8
  9. Ford Edge, 6
  10. Hyundai Elantra, 6

Tokom oktobra, ovim problemom se bavio i čuveni Consumer Reports, opisujući razne slučajeve koji su se dogodili. U njihovom izveštaju se navodi i da su se ove nesreće dogodile nezavisno od doba godine, u različitim klimatskim pojasevima, i na različitim tipovima drumova. Pored toga, Nacionalnoj agenciji za bezbednost saobraćaja SAD (NHTSA), počev od 1995. godine, stiglo je 859 žalbi, od čega se čak 71% odnosi na period nakon 2011. godine.

Još više zabrinjava to što podatak o 859 žalbi kupaca, očito nije sveobuhvatan prikaz problema. Naime, dok regulatorna tela raspolažu podacima o 43 odnosno 25 žalbi za modele Kia Sorento i Kia Optima, dotle proizvođač tvrdi da je registrovao ukupno 156 odnosno 173 slučajeva spontanog rasprskavanja krovnog stakla. Slično je i sa modelom Ford Edge: prijavljenih problema agenciji je bilo 11, dok je Ford registrovao 88 slučajeva.

Zašto se ovo događa?

Jedna od teorija ide u pravcu pozivanja na defekte u proizvodnom procesu. Rukovodilac Odeljenja za istraživanje velike kompanije koja se bavi popravkama stakala, navodi da su sastojci stakla (koje se često kali kako bi dobilo na snazi) ti koji mogu izazvati internu nestabilnost, posebno u uslovima visoke temperature vazduha koja uvećava šanse za neželjeni ishod.

Navodi se i da je moguće da čak i najmanja naprslina sa spoljne strane stakla može da dovede do značajno većeg rizika od pucanja, posebno u okolnostima koje su uobičajene u saobraćaju, poput prelazaka vozila preko neravnina, ili uvijanja karoserije u žustrijim prolascima kroz krivine. Svi ovi faktori dovode do slabljenja staklene površine, tokom vremena.

Svi se slažu u jednom: što veća površina staklenog krova, a što je apsolutni trend današnjeg doba, veći je i rizik od loma. I taj rizik se sa protokom vremena samo uvećava.

Stakleni krovovi postaju preveliki i kompleksnog geometrijskog oblika, što dramatično uvećava rizik od prsnuća, više nego ikada do sada.

Zaključak je jasan, ili izbegavajte biranje opcije panorama krova, ili, ako vam taj detalj odviše znači, osigurajte stakla na vozilu, kako biste predupredili eventualne štete.

(30745)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

18 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Nikola

Oaiguranje za stakla na vozilu ne pokriva panorama krov i siber, jedina opcija je kasko.

Ledu

Ne pricaj gluposti, postoji opcija krovno staklo da se osigura!!!

Mijusa

Da i košta te toliko da za 6 meseci platiš polovnu panoramu. Aj ne mešaj se gde ti nije mesto

stalem

haj se sad pomirite

IMT-539

Šteta što ne postoji ovakva „panoramska statistika“ za tržište Evrope.
Na jednom vozilu imam panoramu preko osam godina, na drugom preko dve. Još nisam imao ovakvih ili bilo kakvih problema sa panoramom.
Srbija je inače prepuna uvoznih panoramskih polovnjaka 307SW i 308SW. Nikada nisam čuo, ni pročitao za ovako nešto.
Naravno, moguće je da taj problem negde i postoji.

mile

videh par komada

mb.klamer

mislim da je osiguranje sponzor ovoga članka

mile

prosto je zasto pucaju,rupe na putu dodje do pomeranja cele sasije od udara,mikro uvrtanja i vremenom staklo popusti,pogotovu u srbistanu rupe ceste i velike ko kanjon Tare.Auto sa staklenim krovom nema cvrstinu dovoljnu kao sa obicnim

Bungi

Pouka je otprilike, ne kupujte nov auto sa panorama krovom.Ako ste ipak kupili polovan auto sa takvim krovom jer niste bili u mogućnosti da birate, osigurajte ga debelom bezbojnom samoljepljivom folijom. Što je sigurno, sigurno.

Miroslav

Nemogu da verujem da panorama na pasat b8 tako pukne kao bomba iznad glave dali neko zna koji je uzrok !!

Fala Qrcu

Uzrok je vw

Miroslav

U zadnjih mesec dana puca mi sofer sajba od kamena udar pa nova se postavlja u roku 10 dana ponovo puca i opet za pet dana panorama na krovu pitam se sta moze da bude nemogu da verujem za kratko vreme da se desi maler!!

TheStig

Nikl sulfid je najcesci razlog pucanja stakala. To je u stvari cestica koja se gresko nađe u staklu prilikom proizvodnje. Iako je procenat prisustva zanemarljivo mali sa sve prominentnijim slabljenjem kvaliteta izgleda da su slucajevi prisustva navedenog sve cesci. Obzirom da su stakla za panorame kaljena prilikom proizvodnje dolazi do hlađenja vrelog stakla cime se povrsinski sloj hladi znatno brze cime se molekuli zbijaju pa se kreira velika kolicina povrsinskog napona. Uz kombinaciju sa losim procesom proizvodnje i instalacije te uz sile koje djeluju na staklo tokom zivota vozila dolazi bukvalno do eksplozije stakla.

kikiriki

Vau hebo te, koji fleš

TheStig

Hoćeš aspirin? Msm nije da će ti pomoći, od takvih je i Bog odavno digao ruke 😂

kikiriki

Na ovom spisku, od prvog do zadnjeg sve sam problem samo s korejancima i japancima. Tamo se auti prave od otpada i reciklaže pa i ne čudi. Nemoj se sekirati radi đubreta, kupićeš posle pravi auto. Sad si steko iskustvo, bas te briga

TheStig

Reno i Dacia te čekaju. Odabrano đubre hahahah

Renault Terminator

Dobro,ruku na srce ima jedan BMW😁.Ali na vrhu liste je sasvim očekivano Korejsko smeće a vidim da tog smeća najviše ima na listi🤣.