1. Home
  2. Vesti
  3. Singapur zabranjuje vlasništvo nad privatnim vozilima za par meseci
Singapur zabranjuje vlasništvo nad privatnim vozilima za par meseci
0

Singapur zabranjuje vlasništvo nad privatnim vozilima za par meseci

299
0
Podelite sa prijateljima:

Singapur već predstavlja jedno od najskupljih mesta na svetu, kako za život, tako i za posedovanje automobila. Stanje se još dodatno zaoštrava, počev od 2018. godine.

Počev od februara sledeće godine, maleni grad-država, lociran na vrhu Malezijskog poluostrva će smanjiti maksimalno dozvoljenu godišnju stopu rasta broja putničkih automobila i motocikala u saobraćaju, sa sada dozvoljenih 0,25% na nulu.

Ipak, što se tiče komercijalne flote vozila, i dalje će biti dozvoljen rast po stopi od 0,25% godišnje, sve do 2021. godine. Na ovaj način uređeno, poslovni sektor bi dobio više vremena da unapredi efikasnost logističkih operacija i smanji broj vozila u floti, na zaista neophodan nivo.

Ministarstvo za kopneni transport (Land Transport Authority-LTA), u čijoj nadležnosti se nalazi putna i javna transportna infrastruktura, kao razlog za izmene propisa navodi “ograničene površine zemljišta na kojima saobraćaj može da se odvija, kao i izmenjene potrebe”, što u prevodu znači da je“ograničena mogućnost daljeg širenja putne infrastrukture”.

Prema saznanjima kojima raspolaže LTA, 12% državnog zemljišta se već odnosi na putnu mrežu. Vlasti navode da imaju u planu da u narednih pet godina investiraju dodatni iznos od 18,8 milijardi američkih dolara za osavremenjavanje železničke infrastrukture, kao i dodatnih 3,8 milijardi američkih dolara za razvoj autobuskog prevoza.

Za svako novonabavljeno vozilo u Singapuru potrebno je imati poseban sertifikat (COE), čiji je rok važenja 10 godina. Ograničeni broj sertifikata se nudi zainteresovanima putem održavanja godišnjih aukcija. Ovaj sistem je postavljen u sinergiji sa visokim nametima u pogledu vlasništva nad vozilima, a sve sa ciljem da se do krajnjih granica, obeshrabri želja za posedovanjem automobila.

Evo primera, osnovna ponuda modela Toyota Corolla Altis sedan, snage 96kW iz 1,6-litarskog agregata, ima cenu od 98.705 američkih dolara, uključujući sve dažbine. Cena ovakvog automobila u ostatku sveta je okvirno oko 20.000 evra.

Od kada je uveder COE, tokom 1990. godine, pa sve do 2009, Singapur je smanjivao dozvoljenu stopu rasta privatne flote automobila sa 3% na, i sada važećih 0,25%.

Na kraju 2016. godine, Singapurska flota automobila je brojala 898.239 vozila, od čeka se na putnička vozila sa agregatima do zapremine od 1,6 litara odnosilo ukupno 318.081 komada.

Daljih 283.137 automobila su bili opremljeni agregatima veće zapremine. Pored toga, još 154.507 je registrovanih komercijalnih vozila (uključujući autobuse) i još 142.514 motocikala.

Zarad potpunijeg razumevanja da navedemo da Singapur ima populaciju od oko 5,6 miliona stanovnika koji žive na površini od samo 719,1 kvadratnih kilometara. U odnosu na, recimo Sidnej, to izgleda ovako: na površini 12.367 kvadratnih kilometara (koliko pokriva australijska metropola), živi nešto preko 5 miliona ljudi.

 

(299)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments