1. Home
  2. Life
  3. Tehnologija & IT
  4. Tri načina da ugradite Bluetooth u stariji automobil
Tri načina da ugradite Bluetooth u stariji automobil
0

Tri načina da ugradite Bluetooth u stariji automobil

23.21K
0
Podelite sa prijateljima:

Automobilska tehnologija je prešla dug put razvoja tokom godina. Svi su izgledi, da ako imate noviji model, da će u njemu biti instalirani mnogobrojni moderni sistemi koji su postali dostupni relativno nedavno.

Da uzmemo za primer konektivnost, i čuveni Bluetooth. Ponekad blagodeti koje nam ovaj sistem omogućava, uzimamo zdravo za gotovo, a zaista se radi o beskrajno praktičnoj tehnologiji koja nam omogućava automatsku konekciju našeg pametnog telefona sa automobilom i upravljanje funkcijama telefona, bez potrebe da podignemo ruke sa volana.

S druge strane, vlasnici starijih automobila se često osećaju uskraćeno i zapostavljeno, upravo zbog izostanka ovog korisnog sistema. Srećom, živimo u 21. veku, i ovaj problem je moguće prevazići.

Predstavljamo vam tri načina na koja možete i vaš stariji automobil učiniti Bluetooth konektivnim.

  1. Bluetooth adapteri

Najbrži i najjeftiniji način da instalirate Bluetooth u vaše vozilo, posebno starije modele, je upravo onaj preko Bluetooth adaptera. Dostupni su sa širokim izbor opcija konektivnosti, a kompatibilni su sa bezmalo svim automobilima.

Bluetooth adapteri poseduju ugrađene baterije koje se mogu dopunjavati putem USB kabla.

Da vidimo koji izbor imamo:

  • konekcija putem Aux-In džeka

Prvo morate da proverite da li vaš automobil uopšte poseduje ovaj priključak, označen kao aux-in port, a koji se obično nalazi na centralnoj konzoli, ili svakako na dohvat ruke vozaču. Ovaj priključak izgleda veoma slično onom koji služi za pripajanje slušalica, a koristi se za razne gedžete, poput MP3 plejera. Biće vam potreban audio kabal prečnika 3,5 milimetara.

Pošto je ovo direktna konekcija, ovo je verovatno i način koji obezbeđuje najčistiju i najkvalitetniju konekciju. Pored toga Bluetooth Aux-In adapteri su i najjeftinija opcija, odnosno moguće ih je kupiti i za par hiljada dinara,

  • Bluetooth adapter sa FM odašiljačem

Kako mnogi stariji automobili, uopšte ne poseduju aux-in port, vlasnici će biti prinuđeni da izaberu jednu od sledeće dve alternative. Prva se odnosi na korišćenje Bluetooth FM odašiljača (transmitera). Ovi adapter predstavljaju mini emisionu stanicu a zvuk prenose preko određene FM frekvencije.

Neki od ovakvih uređaja na tržištu, imaju čak i ugrađen displej, kao i mikrofon, a koji omogućavaju telefonske razgovore bez upotrebe ruku.

Loša strana ovog rešenja se ogleda u izloženosti radio smetnjama, pa je moguće da kvalitet prenetog zvuka ne bude na najvišem nivou. Međutim, ukoliko ne posedujete aux-in port u automobilu, ovo rešenje može biti jedina opcija.

  • Bluetooth kasetni adapter

Ako se neko seća, mi stariji sigurno, radio kasetofona koji su se ugrađivali pre dvadesetak i više godina u, tada moderne, auIomobile. Ima rešenja za Bluetooth konktivnost i u ovakvim okolnostima. Koristićete Bluetooth kasetni adapter. Ove jedinice se ubacuju u prostor predviđen za kasetu, a neki automobili već imaju ugrađene mikrofone za korišćenje opcije bežičnih poziva.

Kao i kod bilo kog drugog uređaja za reprodukciju zvuka sa kasete, kvalitet zvuka zavisi od stanja kasetne glave, pa i nivo kvaliteta zvuka koji dobijate tokom korišćenja ovog uređaja zavisi od toga, u prvom redu. Ipak, trebalo bi da obezbedi bolje uslove za razgovore od bilo kog FM odašiljača.

Ovo rešenje izuskuje malo veće ulaganje od prethodnog, ali je i dalje izuzetno pristupačno.

  1. Kompletni i nezavisni Bluetooth sistemi

Još jedan dobar način da svom automobilu obezbeditet Bluetooth konektivnost. Ove jedinice imaju ugrađene zvučnike i mikrofone, pa mogu da funkcionišu i nezavisno od audio sistema kojim raspolaže vaš četvorotočkaš.

Moguće je postaviti ih bilo gde u vozilu, prema ličnom nahođenju, obzirom da poseduju male vakumske aplikacije, kakve smo viđali, na primer, kod eksternih navigacionih uređaja. Pošto predstavljaju nezavisan sistem, možete ih čak i izvaditi iz vozila, i alternativno koristiti.

Moguće je kupiti i solarne Bluetooth automobilske zvučnike, koji su u mogućnosti da preuzimaju kontakt liste sa vaših telefona, sa opcijama za brzo biranje i sve ostale operacije koje ne zahtevaju da ruke sklonite sa obruča upravljača. Naravno, udarna specifičnost je da, izuzev punjenja baterija preko USB kabla, možete koristi i mali solarni panel za dopunu baterija.

Ukoliko vam ne smeta to što nećete koristiti sistem zvučnika koji je instaliran fabrički u vaš automobil, ovo rešenje bi moglo da bude veoma interesantno za vas.

  1. Slušalice sa Bluetooth opcijom

Najbolji, sa aspekta funkcionalnosti i kvaliteta zvuka, ali verovatno i najskuplji način omogućavanja Bluetooth opcije u vašem vozilu, se odnosi na zamenu kompletnog audio sistema vašeg vozila, novim, koji omogućava i ovu korisnu (Bluetooth) funkciju.

Iako ovo možete i sami da izvedete, ukoliko naravno imate bar malo tehničkog dara, ipak je preporučljivo ovu operaciju prepustiti profesionalcima.

Zavisno od toga koji uređaj izaberete, moguće je dobiti i opciju korišćenja muzičkih aplikacija, slanja i prijema SMS poruka i ostale funkcije koje omogućavaju da koristite telefon tokom vožnje, a sve u skladu sa Zakonom o bezbednosti saobraćaja.

(23205)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments