1. Home
  2. Vesti
  3. BMW i dalje bez perjanice u vidu superautomobila
BMW i dalje bez perjanice u vidu superautomobila
0

BMW i dalje bez perjanice u vidu superautomobila

445
0
Podelite sa prijateljima:

BMW već godinama prima kritike što u svom portfoliju nema perjanicu u vidu superautomobila, koji bi se stavio naspram Audija R8, Mercedes-AMG GT-a i sličnih mašina. Pored toga, „trokraka zvezda“ ima takvu kreaciju poput Project One hiperautomobila, a Bavarci su se zaustavili na „ekološkom“ i8.

Po potpredsedniku BMW-ove M divizije, Dirku Hakeru, kompanija poseduje tehnološku ekspertizu da konstruiše rivala Mercedes-AMG Project Onea, ali i da nema tržišnih zahteva za takvim automobilom, tako da takav biznis plan ne bi bio održiv. Čini se da ovakvu priču na ovu temu slušamo od BMW-a već godinama…

„Mi bismo voleli da napravimo jedinstven model i mogli bismo to da uradimo, ali danas nema tržišnih zahteva za tako nečim“, izjavio je Haker. „Kao kompanija, mi smo više fokusirani na transport budućnosti od digitalizacije i proizvodnje hiperautomobila, da budem iskren, ali ukoliko dođe do odluke da napravimo supersportski automobil, onda ćemo to uraditi.“

Samo da podsetimo gospodina Hakera da su Project One i Aston Martin Valkyrie rasprodati unapred, tako da priča o „tržišnim zahtevima“ baš i ne pije vodu.

BMW je već potvrdio fabričko prisustvo u Formuli E počev od pete sezone, a sportska divizija kompanija je trenutno koncentrisana na elektrifikaciju. S obzirom na to, Haker je priznao da bi električna perjanica mogla da bude dobra stvar, ali i da neće dobiti „zeleno svetlo“ u skoro vreme.

„Formula E bi mogla da bude interesantna za nas“, izjavio je on. „M modeli imaju korene u automobilizmu. Biće interesantan izazov kako više proizvođača originalnih delova bude uključeno u seriju.“

Elektrifikacija će biti integralan deo budućnosti BMW-ovog M odeljenja, jer je Harald Kriger, predsednik kompanije već potvrdio da će najmanje jedan M model u narednih par godina biti u potpunosti na električan pogon. BMW inače planira da lansira 25 elektrifikovanih modela do 2025., uključujući 12 čisto električnih.

 

(445)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments