1. Home
  2. Vesti
  3. Mitsubishi Emirai 4 koncept – demonstracija budućnosti
Mitsubishi Emirai 4 koncept – demonstracija budućnosti
0

Mitsubishi Emirai 4 koncept – demonstracija budućnosti

180
0
Podelite sa prijateljima:

Mitsubishi je objavio preliminarne detalje u vezi sa futurističkim konceptnim automobilom, koji će zvanično biti predstavljen na Salonu automobila u Tokiju. Emirai 4 studija demonstrira buduće tehnologije kompanije vezane za električni pogon, digitalnu konektivnost i sisteme autonomne vožnje. Dizajniran je da „redukuje incidente u saobraćaju i doprinese bezbednijem, ekološki podobnijem i uređenijem saobraćaju“.

Konkretnih informacija što se električnog pogona tiče nema za sada. Tu je „head-up“ displej takozvane „proširene stvarnosti“ (augmented reality), koji koristi lokator visoke preciznosti u kombinaciji sa 3D mapiranjem visoke preciznosti i tehnologijom pozicioniranja. Sistem navodei vozače i pruža im odgovarajući smer čak i pri lošem vremenu i ostalim uslovima slabe vidljivosti.

Koncept nema bočne retrovizore  već funkcija „displeja unakrsnih slika“ obezbeđuje jasan 3D prikaz pojasa oko vozila uz odgovarajuće sisteme upozorenja.

Što se enterijera tiče, njega monitoriše širokougaona kamera, tako da ukoliko dođe do „potencijalno opasnog ponašanja vozača“, oglašava se adekvatan upozoravajući signal a upravljanje se uglađeno i bezbedno prebacuje s manuelnog na automatizovano i obrnuto.

Još jednu interesantnu komponentu čini „ručica na displeju“, što vozaču pruža da upravlja različitim funkcijama bez da mu se odvraća pažnja sa puta. Reč je o specijalnoj kliznoj ručici, lociranoj u donjem delu info-zabavnog sistema. Napredni sistem osvetljenja sa sposobnošću predviđanja aktivira svetlosni indikator, koji se projektuje na putnu površinu da bi informisao okolna vozila i pešake da će vrata biti otvorena.

Više detalja u vezi sa ovim interesantnim konceptom ćemo saznati 27. oktobra.

(180)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments