1. Home
  2. Testovi
  3. Renault Scenic dCi Energy 160 EDC – Moderni Evropljanin
Renault Scenic dCi Energy 160 EDC – Moderni Evropljanin
11

Renault Scenic dCi Energy 160 EDC – Moderni Evropljanin

4.81K
11
Podelite sa prijateljima:

Na tržište je stigla i četvrta generacija Renault Scenica, zaokruživši dve decenije postojanja. Popularni monovolumen je napravio suptilan otklon prema krosover segmentu, a isto tako je za korak prestižniji nego što je bio ranije. Ono na čemu francuska marka nije želela previše da eksperimentiše je praktičnost, koja je ovoga puta stavljena u drugi plan u odnosu na izgled, imidž i agilnost.

Prva verzija, predstavljena 1996. pod imenom Megane Scenic, rodonačelnik je monovolumena C segmenta, i mada je „Megane“ prefiks kasnije odbačen, Scenic se i dalje u najvećoj meri oslanjao na svog hedžbek rođaka.

Nova generacija, koja je pred nama, bez ikakve dileme je vizuelno najatraktivnija do sada. Naplaci od 20 cola su standardni čak i u osnovnoj verziji a enterijer nadmašuje ono na šta nas je Renault navikao u prošlosti i što se kvaliteta materijala i završne obrade tiče. Doduše, mada mesta i prostora za odlaganje prtljaga i razno-raznih stvarčica ima na pretek, novi Scenic ipak nije „superpraktik“, ali o tome nešto kasnije.

U svakom slučaju, bili smo više nego radoznali da uvidimo o kakvom se ovde automobilu radi, pa hajde da krenemo od unutrašnjosti.

Enterijer koji gravitira ka premijumu

Kao i ranije, standardni Scenic dolazi sa pet sedišta. Zadnja sedišta počivaju na kliznim šinama, što znači da mogu, kao i ranije, da se pomeraju prema napred i prema nazad. Isto tako, polaganjem naslona dobija se praktična ravna površina. Ono što je interesantno je da mada je pod povišen a krov spušten, na kabinski prostor se odnosi 80 odsto ukupne zapremine vozila. Nema šta, u potpunosti opravdana monovolumenska klasifikacija.

Završna obrada je vrlo dobra i u skladu sa sjajnim dizajnom spoljašnjosti, koji je kao imperativ nametao da i kabinski prostor bude na visokom nivou. Renault je, čini se, uradio pravu stvar da bi jedan monovolumen u današnjoj „poplavi“ SUV/krosovera, učinio jedinstvenim i interesantnim, a samim tim i poželjnijim. Ovo je definitivno jedan od najlepših automobila francuske marke trenutno.

Enterijer je stilski lepo sveden, a naš pulen ima dodatni, „dvobojni“ kvalitet. U odnosu na ranije generacije sve deluje čvršće i solidnije što se izrade tiče.

Dizajn ne odstupa mnogo od ostalih modela kuće. Tu je sada već poznati 8,7-inčni ekran osetljiv na dodir u uspravnom, „portret“ formatu, koji je zamenio staru digitalnu instrumentaciju i vratio je tamo gde ona pripada – iza volana. Pored toga, naš model ima i „head up“ displej, što dodatno doprinosi manjem odvraćanju pažnje s puta. Što se opšte preglednosti tiče, ona prema napred i sa bokova je veoma dobra, dobrim delom zahvaljujući i nešto višoj poziciji sedenja u odnosu na Megane. Ipak, u novom Scenicu se definitivno sedi niže i udobnije u odnosu na ranije modele. Široka, prednja sedišta presvučena kožom imaju funkciju memorije i masaže, i definitivno je u novom Scenicu sve podređeno komforu vozača i suvozača. Na zadnjoj klupi (60:40) je prilično „tesno“, čak i kada su ona u potpunosti povučena prema nazad. Za vozača i putnika od oko 180 centimetara visine, prostora za kolena ima „knap“. Dakle, Scenic i dalje jeste porodičan prevoz, ali za mamu i tatu sa decom.

Naš model, koji je praktično u vrhu ponude što se opreme tiče, poseduje R-Link 2 info-zabavni sistem, inauguralno uveden sa Meganeom. Odlikuje ga sjajna grafika i lako baratanje. Što se odziva tiče, takođe je među vodećim u klasi, a daje svoj aktivan doprinos u osećaju prestiža.

USB priključci su prisutni i napred i pozadi (eto radosti za decu i tinejdžere), a praktičnosti doprinose stočići poput onih u avionima, na naslonima prednjih sedišta.

„Keyless“ sistem je standardan, a s obzirom na to da je naš model u „Bose“ paketu, istoimeni audio uređaj sa jedanaest zvučnika i sabvuferom je zadužen za vrhunski auditivni doživljaj.

Ono što takođe treba istaći je Renaultov „Multisense“ sistem, koji je definitivno jedan od najboljih te vrste na tržištu. Reč je o biranju režima vožnje od Eco, Comfort i Neutral pa do Sport i Perso postavki. Prilikom odabira, grafika na 8,7-inčnom ekranu menja boju (kao i oivičenje centralne konzole) u zavisnosti od odabranog režima. Kroz Multisense sistem mogu da se podešavaju brojni parametri poput upravljanja, amortizera, motora, komfora, kokpit displeja, ambijentalnog svetla itd. Sve postavke sem Perso su unapred programirane, tako da u Eco režimu automobil deluje „lenjo“, na šta se kolega u jednom trenutku požalio, međutim, Sport u potpunosti menja karakter automobila i pretvara ga u pravog gradskog „brzanjca“. Ko je za više opuštenu vožnju može da odabere Comfort i uživa u funkciji masaže sedišta.

Uz sve navedene „zanimljivosti“, naš Scenic poseduje i panoramski krov, koji unosi poseban ambijent u kabinski prostor.

Mada smo konstatovali da nije „napraktičniji monovolumen na svetu“, Scenic raspolaže izdašnim prtljažnikom od 506 litara. Pored toga, različitih odeljaka unutar kabine za odlaganje stvari ima na pretek (samo prostor u centralnom grebenu ima zapreminu od 13 litara).

Dakle, nakon što smo utvrdili kvalitet kabinskog prostora i uverili se u nivo praktičnih atributa, došlo je vreme za vožnju.

 

Salon na točkovima

Naš test model je pogonjen 1,6-litarskim dCi agregatom sa 160 ks, istim onim kojeg smo imali prilike da testiramo u Talismanu. S obzirom na nižu tačku težišta od tipičnog krosovera, Scenic deluje da bi trebalo da je dinamičniji na putu, ali kako to sve zaista izgleda u praksi?

Motor je za svaku pohvalu i optimalno je prilagođen za potrebe francuskog monovolumena. Upravljanje je iznenađujuće direktno za automobil ovog tipa, a takođe izostaje očekivano naginjanje karoserije. Dakle, agilnost bolja nego ikada, ali naravno, ipak nije na nivou jednog Meganea. Kada se vozi u svojim limitima, Scenic uzvraća vrlo dobrom upravljivosti.

Međutim, ovde se nameće pitanje naplataka od 20 cola, koji su visoki a „obuveni“ u relativno uske pneumatike dimenzija 195/55, koji dodatno doprinose ukupnom prečniku točkova i plaćaju dividende na račun mehaničkog prijanjanja. Ipak, Scenic je predvidiv i siguran u vožnji, a elektronski sistemi stabilnosti sve drže pod kontrolom.

Kao što je to uradio s ostatkom svoje game, Renault je vozne karakteristike popravio i kod Scenica.

Što se spomenutih naglašenih naplataka tiče, Renault je saopštio da upravo ovaj tip guma neutralizuje negativne efekte koje veliki točkovi obično imaju na komfor, kao i da je ogibljenje kalibrisano u skladu s tim (kao i sedišta). Međutim, prilikom vožnje nismo 100% bili ubeđeni u to, jer Scenic zna da bude „nemiran“, kao i da prenosi nesavršenosti vozne površine u kabinski prostor. Uz to, na autoputu, pri višim brzinama, čuje se strujanje vazduha u pojasu prednjih stubova. S druge strane, preglednost je zaista odlična, bez obzira na izražen „cab-forward“ vetrobran.

Motor i menjač

Poznata dCi jedinica zapremine 1,6 litara u našem slučaju isporučuje 160 konja i 380 Nm maksimalnog obrtnog momenta. Prvonavedena vrednost se ostvaruje pri 4.000 o/min a druga pri relativno niskih 1.750 o/min.

Menjač je sedmostepeni automatizovani EDC s dvostrukom spojnicom. Kao i u Talismanu, stepene prenosa obavlja uglađeno i brzo.

Kada je o performansama reč, „na papiru“ Scenic dCi Energy 160 EDC do stotke ubrzava za 10,7 sekundi a može da pojuri do maksimalnih 200 km/h. Kada se u obzir uzmu snaga i obrtni moment, kao i menjač s dvostrukom spojnicom, očekivao bi se brži sprint, međutim, ono što je sasvim solidno je međuubrzanje (što je u eksploataciji važnije od sprinta iz stanja mirovanja) od 80 do 120 km/h, koje se obavlja za 8,7 sekundi.

Što se tiče potrošnje, Renault je naveo prosečnu nominalnu vrednost od 4,7 litara evro dizela na 100 kilometara. Kada u obzir uzmemo da je reč o NEDC podatku, naravno da je to teško ostvarivo u praksi (čitaj „nemoguće“), tako da je potrošnja od 6 litara sasvim realan podatak.

Bezbednost i pouzdanost

Na EuroNCAP testu, Scenic se takođe odlično pokazao dobivši pet zvezdica. Pored toga, francuska marka definitivno popravlja pouzdanost svojih modela. Što se našeg monovolumena tiče, nova struktura od ojačanog čelika ispod karoserije, sa brojnim zonama apsorbovanja kinetičke sile, može da izdrži ogroman pritisak i sačuva integritet. Novi Scenic je dobio 90-odstotnu zaštitu za odrasle putnike. Inače, sedam vazdušnih jastuka su standardni. Ovo je više nego važno prilikom izbora automobila pre konačnog odlaska u prodajni salon, posebno kada su u pitanju porodice a budući putnici deca.

Odličnim ocenama, kako novi Euro NCAP-ov sistem nalaže, doprinose i brojni moderni sistemi aktivne bezbednosti poput automatskog kočenja u slučaju krajnje nužde, sistema održavanja vozila u voznoj traci, adaptivnog tempomata i slično.

Kao što smo spomenuli, Renault je popravio pouzdanost svojih modela, a to je oblast u kojoj je često „škripalo“ u prošlosti. Vozači ove marke su u poslednje vreme znatno zadovoljniji nego ranije, tako da su prognoze na ovom planu prilično pozitivne.

Još jedan parametar o kojem je još uvek relativno rano govoriti je pad cene. Opšte je poznato da Renaultovi veći modeli dosta brzo gube vrednost, dok Scenicu potencijalno još jedna stvar ne ide u prilog, a to je njegova monovolumenska karoserijska konfiguracija. S druge strane, reč je o atraktivnom vozilu sa dosta prestižnih elemenata, tako da ipak treba sačekati za krajnji sud.

Rezime

Najpre, treba pozdraviti odluku Renaulta da nastavi sa monovolumenskom konfiguracijom Scenica u današnjoj globalnoj invaziji krosovera. Novajlija je taman toliko karoserijski izmenjen da predstavlja sjajno osveženje, a da je u isto vreme ostao veran izvornoj genetici.

Kod novog modela, sve je podređeno vozaču i suvozaču, tako da on nije tipičan „transporter“. Ovo je automobil za porodice sa decom do mlađeg tinejdžerskog doba.

Mada agilniji i dinamičniji nego ikada ranije, izgubio je na praktičnosti i „mekoći“ koja ga je ranije krasila. Dakle, iako ni u kom slučaju nije „sportista“, ipak nudi nešto više na tom planu, posebno kada govorimo o segmentu monovolumena. Izdašan prtljažnik, inteligentna postavka enterijera i napredna tehnologija, čine ga odličnim porodičnim prevozom za odlaske na godišnji odmor, izlete i slične aktivnosti.

Renault Scenic dCi Energy 160 EDC u „Bose“ nivou opreme košta 30.190 evra. Za model na našem testu, zahvaljujući paketima „Krstarenje“, „Zima“ i „City Plus“, kao i mreži u prtljažniku, treba da se izdvoji 31.260 evra.

Dakle, u krajnjoj jednačini EDC menjač i 1.6 dCi podižu cenu, tako da se kao racionalniji izbor čini varijanta sa motorom od 130 ks i manuelnim menjačem. Naime, Energy dCi 130 verzija, takođe u „Bose“ opremi, košta 26.690 evra, što bi bila i naša preporuka.

Tekst i fotografije: Pavle Barta

Renault Scenic dCi Energy 160 EDC

Karoserija, dimenzije, masa

Tip: Monovolumen
Vrata/Sedišta: 5/5
Spoljne dimenzije – dužina, širina, visina: 4.406 x 1.866 x 1.653 mm
Međuosovinsko rastojanje: 2.734 mm
Zapremina prtljažnika: 506 l
Masa praznog vozila: 1514 kg

Motor

Broj cilindara/tip motora: R4/Turbo dizel
Zapremina: 1.598 cm³
Snaga: 118 kW/160 ks pri 4.000 o/min
Maks. obrtni moment: 380 Nm pri 1.750 o/min

Pogon

Tip: na prednje točkove
Menjač: A/7

Šasija i kočnice

Ogibljenje napred/nazad: MacPherson/Multilink
Kočnice napred/nazad: Ventilirajući diskovi/diskovi
Pneumatici napred/nazad: 195/55 R20

Performanse

Ubrzanje 0-100 km/h: 10,7 s
Maks. brzina: 200 km/h

Potrošnja i emisija

Gorivo: dizel
Zapremina rezervoara:  50 l
Prosečna potrošnja – proizvođač/test: 4,7/6,0 l
Emisija CO2: 122 g/km

Cena (testirani model)

31.260 evra

Dobre strane:

Stajling, potrošnja, motor, originalnost, inteligentna i praktična postavka prostora za odlaganje stvari, oprema

Loše strane:

Naplaci od 20 inča utiču na komfor i kvalitet vožnje, prostor na zadnjoj klupi
Pod lupom
Dizajn
Eksterijer: 9 Ukupno 9
Enterijer: 9
Kvalitet izrade
Karoserija: 8 Ukupno 8
Kabina: 8
Praktičnost
Karoserija: 9 Ukupno 8,5
Kabina: 8
Komfor
Napred: 9 Ukupno 8
Pozadi: 7
Vozne osobine
Upravljivost: 8 Ukupno 8
Performanse: 8
Šasija
Ogibljenje: 7 Ukupno 8
Kočnice: 9
Motor
Performanse: 8 Ukupno 9
Potrošnja: 10
Menjač
Preciznost: 9 Ukupno 9
Efikasnost: 9
Cena
Prihvatljivost: 7
Ocena: 8,28

(4808)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

11 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
moron

Pohvale autoru za veoma lep te(k)st. Što se tiče „finalne preporuke“ ( 1,6 DCI 130 ks Bose ), stvar ukusa, ja bih preporučio isti motor, ali, paket Edition One. Ako je moguće pojašnjenje za primedbu vezanu za buku od strujanja vazduha od prednjih stubova pri većim brzinama. Oko toga se piše svašta, da neki „samo umišljaju“ i „prepisuju“ (a da je zapravo sve ok), ali, i da taj „problem“ postoji. Pa me interesuje, pri kojoj brzini ste uočili tu povećanu buku? Dobro je što je kao „negativno“ napomenut problem nedostatka prostora na zadnjoj klupi i da su ova kola za… Pročitaj više »

moron

Takodje, sve najbolje Pavle i Vama i Portalu. Lepo je čitati ovde dostupne sadržaje. Ima tu svega. I za svakoga po nešto. I uvek „sveže“ 🙂 Inače, što se tiče novog Scenica, jeste da FR vozila relativno brzo gube vrednost (na šta se u tekstu i ukazuje), brže, nego, recimo, jedna škoda u Srbiji, ali, ko kupi novog Scenica i za porodične potrebe, taj teško i da planira da se sa njime brzo „rastane“ i mislim da je skoro pa nebitno da li ovakva kola posle 8 lili 10 godina vrede 20 ili 30% nabavne cene. Ovakva kola se kupe… Pročitaj više »

moron

Nisam ga vozio, već samo par puta malo duže u njemu sedeo u salonu (kao i Grandu) i vozačka pozicija je prosto „Božanstvena“, kao i samo okruženje. „Edition One“ me oduševio baš bogatom opremom za tu cenu (tu je, recimo, i FULL LED, što istina, za slične pare kod nas serijski nudi i Zafira Innovation ). Na ovom „kaubojskom tržištu“ je neobično kada se posebno ne doplaćuje (već je uračunata u cenu) metalik boja i dvobojna karoserija, pa čak i „posebna“ troslojna metalik boja (kao što je to slučaj sa Edition One ili Bose ),, jer me strašno iritira kada… Pročitaj više »

Mire

Da li je „panorama“ fiksna iki moze da se otvori?

Sub-Zero

Kakva je ocena tog EDC menjaca?

Zvezdan Božinović

9, piše u tabeli 🙂

Bip

Pohvale za detaljan test. U narednih nekoliko dana kupujem scenik 2017 god,dosta opreme.
Interesuje me samo da li mogu da očekujem da će biti udobniji od fiata punta iz 2015 godine,kojeg menjam za ovaj scenik?
Sve mi se svidja u vezi scenika,jedino mi je zapala za oko udobnost koja je ocenjena ocenom 7,što je za Reno prilično iznenadjujuće.