1. Home
  2. Prezentacije
  3. Audi Aicon & Elaine koncepti
Audi Aicon & Elaine koncepti
0

Audi Aicon & Elaine koncepti

199
0
Podelite sa prijateljima:

Bolje kasno nego nikada

Pre svega nekoliko godina se činilo da je Audi na krovu svetu. Kompanija je beležila uspeh za uspehom, prestigla Mercedes i izbila na drugo mesto najvećeg svetskog proizvođača luksuznih automobila. Kada se činilo da je Audi na putu da prestigne i BMW i izbije na prvo mesto, desio se svima poznati „Dizelgejt“. Iako je marka iz Ingolštata nastavila da osvaja nove kupce, rast nije bio jednako veliki kao kod konkurencije i planovi su brzo pali u vodi. Nemački proizvođač vozila sada želi da nadoknadi propušteno, a u današnja vremena električni automobili su u centru pažnje. Iz tog razloga, na ovogodišnjem Salonu automobila u Frankfurtu svetlost dana su ugledali Aicon i Elaine koncepti.

Budućnost

Predstavljajući oba modela, Audi kaže da Aicon sedan i Elaine SUV predstavljaju deo najmodernije tehnologije koja se može očekivati od nemačkog giganta narednih godina, ali i novi dizajnerski pravac ne samo za električne automobile već i za celu ponudu. Glavni dizajner Marc Lichte je dodao da je cilj komunikacija između automobila čime bi olakšali posao za vozača i putnike i učinili samo vožnju efikasnijom. Ono šta će možda stići kao zastrašujuća vest za mnoge je podatak da Audi smatra da će automobili uskoro postati kao dodatno živo biće u familiji i znati gotovo sve o vozaču. To možda i ne treba da bude problem, posebno za Aicon koji nema tradicionalni volan i papučice gasa i kočnice i donosi prototip nivo 5 autopilota. Audi kaže da publika ne mora da se plaši takve tehnologije i da će oni smanjiti broj sudara u velikoj meri.

Elaine

Manji SUV nastavlja tamo gde je e-tron Sportback sa Salona automobila u Šangaju stao i po mnogima donosi najbliži korak drugog serijskog električnog modela kompanije koji će da debituje do 2019. godine. Sa dužinom od 4.900 milimetara, širinom od 1.980 milimetara i visinom od 1.530 milimetara, Elaine je za 237 duži, 87 širi i 129 milimetara niži u poređenju sa serijskim Q5. On takođe ima i za 111 milimetara duže međuosovinsko rastojanje sa dimenzijama od 2.920 milimetara.

Elaine pokreće nova generacija električnih motora koja će u budućnosti biti korišćena na mnogim modelima sa nultnom emisijom izduvnih gasova. Takav sistem kombinuje tri električna motora i to po jedan na svakom zadnjem točku i jedan postavljen napred. Na taj način ovaj koncept može da pruži pogon na sva četiri točka ili da pošalje većinu obrtnog momenta na svaki točak po potrebi. Ukupna snaga svih motora je 429 ks, a na momente on je u stanju da je podigne na 496 ks što je dovoljno za ubrzanje do 100 km/h za samo 4,5 sekundi. Poveće litijum baterije zapremine 95 kWh pružaju maksimalnu vožnju od 500 kilometara između punjenja.

Aicon

Dok je Elaine, sa par izmena, relativno spreman za serijsku proizvodnju, Aicon je spreman da ode korak dalje i predstavlja Audijevu viziju o samovozećem automobilu, koji bi mogao da se nađe na putevima do 2025. godine. Audi ga naziva „robot taksi“, ali iako treba da predstavlja vozilo budućnosti, Elaine je i dalje zadržao mnoge dizajnerske linije sa sadašnjih proizvoda kompanije. To nam govori da nemački gigant ne planira nikakvu dizajnersku revoluciju već samo evoluciju već viđenog. Nizak krov i dosta stakla povećavaju preglednost, a bitno je spomenuti da i pored dosta stakla Elaine zadovoljava sadašnje standarde o izduvnim gasovima.

Sa dužinom od 5.444, širinom od 2.100 i visinom od 1,506 milimetara, Aicon najverovatnije pripada istoj kategoriji kao i A8. Međutim, on ima za 240 milimetara duže međuosovinsko rastojanje sa dužinom od 3.470 milimetara. Ipak, njegov enterijer je detalj koji privlači najviše pažnje. Za početak, vrata su „kontra“ pošto je Audi zaključio da je na taj način prilaz enterijeru najjednostavniji, a sa nedostatkom tradicionalnog B stuba sam automobil je značajno privlačniji. Nedostatak kontolne table i volana je u velikoj meri oslobodio prostor enterijera, a dva individualna prednja sedišta se mogu pomeri za 500 milimetara napred i nazad kao i pod uglom od 15 stepeni tokom ulaska i izlaska iz automobila. Zadnja sedišta donose poznatu klupu i mogu da smeste do dve odrasle osobe.

Aicon pokreću četiri električna motora i to po jedan na svakom točku za maksimalnih 350 ks. Identičan motor bi trebalo da se nađe i u prvom potpuno električnom Audiju (verovatno serijska verzija e-tron quattro koncepta) koji bi trebalo da debituje sledeće godine. Baterije se nalaze u podu automobila i pružaju dvostruko veću zapreminu u poređenju sa onima u današnjim serijskim modelima. Zahvaljujući spomenutom podatku je moguće preći čak 800 kilometara između punjenja, a sa punjačem od 800 vati je potrebno svega 30 minuta da se one napune 80%. Aicon je u stanju i da sam, bez pomoći vozača, pronađe punjač i zatim se „vrati kući“ kada baterije budu pune.

Zaključak

Oba koncepta donose tehnologiju koja je do sada bila bila nečuvena pa nema sumnje da će se Audi brzo vratiti u svetski vrh. Ono šta je takođe impresivno je podatak da Audi ne namerava da se udalji od svoje poznate formule već samo da nastavi sa evolucijom. Dizelgejt je povredio kompaniju, ali je nije uništio. A tako nešto je najgore šta se moglo desiti Audiju pošto pokazuje najveću snagu kada je u najtežoj situaciji.

Zoran Tomasović

(199)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments