1. Home
  2. Prezentacije
  3. BMW i Vision Dynamics koncept
BMW i Vision Dynamics koncept
0

BMW i Vision Dynamics koncept

253
0
Podelite sa prijateljima:

Sledeći „bestseler“

BMW je izuzetno ponosan na svoju „i“ diviziju električnih proizvoda. Iako ona do sada nije donela preterano visoke prodajne rezultate, za potpuno novu diviziju sa limitiranom ponudom, dosadašnji rezultati su više nego očekivani. Da firma iz Minhena sprema nešto veliko je pokazao ovogodišnji Salon automobila u Frankfurtu gde je svetlost dana ugledao i Vision Dynamics koncept, najavljen kao sledeći najprodavaniji automobil BMW-a.

i

BMW-ova i divizija je osnovana 2011. godine, ali poreklo vuče od pre 15-ak godina kada je počela serija električnih prototipova za testiranje. Prvi serijski i automobil je bio i3, maleni gradski automobil koji se pojavio u prodaji 2013. godine, dok je godinu dana kasnije stigao i sportista i8. Tehnologija je u međuvremenu proširena i na nekoliko već postojećih benzinskih motora sa velikim uspehom. Posle svega tri godine na tržištu BMW je prodao 50.000 primeraka, a šest meseci kasnije i 100.000. primerak ukoliko uračunamo i električne verzije već postojećih modela. i3 još uvek drži rekord kao treći najprodavaniji električni automobil na svetu, a ispred su se našli samo Nissan Leaf i Tesla Model S. Od samog početka plan i divizije je bio da pruži punu ponudu sličnu onoj koju nemački gigant ima sa benzincima i dizelima. Predstavljeni i Vision Dynamics koncept je već sada potvrđen kao novi i5 i u prodaji će se pojaviti do 2021. godine.

Dizajn

Sa dizajnerske strane i Vision Dynamics dosta podseća na ranije predstavljeni Vision Next 100, koji je stigao prošle godine kao proslava 100-godišnjice kompanije. Za sam dizajn se postarao Nemac hrvatskog porekla, Domagoj Dukec, koji radi za BMW od 2010. godine, a sam proizvod ne donosi mnogo iznenađenja. Stil kupea sa četvoro vrata je izuzetno popularan ovih dana, pa samim tim ne predstavlja iznenađenje što se Dukec odlučio za njega. i Vision Dynamics takođe donosi evoluciju već postojećeg dizajna sa poznatom maskom hladnjaka u stilu bubrega, a kako je ovaj koncept električni automobil, samim tim on nema hladnjak pa su dizajneri imali veću slobodu. Maska je izuzetno velika pa se pretpostavlja da će se ona otvarati i iza nje nalaziti punjači. Nepoznato je koji detalji će ući u serijsku proizvodnju, ali je već sada sigurno da poveće felne i izuzetno mali farovi neće. BMW je navodno već počeo rad na serijskom modelu sa ciljem da zadrži sto više linija sa odlično primljenog koncepta.

Enterijer

BMW nije želeo da preterano mnogo priča o enterijeru pa je tako poznato samo nekoliko detalja. i Vision Dynamics donosi četiri podeljena sedišta, ali će serijski model gotovo sigurno imati i peto sedište da bi privukao više porodičnih kupaca. Dizajner Dukec je izjavio da je posao bio izuzetno težak u prošlosti, pošto je svaki deo morao biti povezan sa tehnologijom, ali kako je razvoj električnih automobila rastao, tako je i posao postao lakši. Mnogi inovativni detalji sa i3 su danas dostupni sa skupocenom M4 GTS, a od i Vision Dynamicsa se očekuje da nastavi sa takvom formulom. Očekivanja su veliki broj monitora, dosta elektronike za povezivanje sa mobilnim telefonom i najmodernija tehnologija dostupna sa tržištu. Sa dužinom od 4.800 milimetara, visinom od 1.933 milimetra, i širinom od 1.387 milimetara, i Vision Dynamics je za 167 milimetara duži, 122 milimetara širi i 42 milimetra niži nego sadašnja serija 3. Zahvaljujući dugačkom međuosovinskom rastojanju, on je u stvari jednako prostran kao i veća serija 5.

Mehanika

Glavni inženjer u timu, Klaus Frohlich je najavio da će serijski i5 posedovati sledeću generaciju baterija, ali BMW odbio da kaže koliko je ovaj koncept u stvari moćan. Ono šta jeste poznato je podatak da ubrzava do 100 km/h za samo četiri sekunde uz maksimalnu brzinu od 196 km/h. Maksimalni domet od 595 kilometara između punjenja je takođe realističan za današnje električne proizvode, a njemu je potrebno svega 30 minuta da napuni 80% baterija sa brzim punjačima. i5 će doneti i sledeću generaciju auto-pilota, ali još uvek nije poznato da li će biti nivo 3 ili nivo 4, koji zahteva od vozač da kontroliše određene komande.

Zaključak

BMW planira da pruži čak 25 električnih vozila do 2025. godine pod sva tri brenda (BMW, Mini i Rolls-Royce), a u navedenom periodu će biti investirano oko 200 miliona dolara. i Vision Dynamics donosi mnoge odgovore, ali postavlja još više pitanja. Da li je BMW spreman da u potpunosti posveti električnim vozilima i zanemari dizele? Uspesi i3 i i8 su pokazali da za njih tržište postoji, a u narednih nekoliko godina mnogo toga bi se moglo promeniti. Ako ništa drugo, Tesla će sigurno naterati mnoge da ozbiljnije obrate pažnju na električne proizvode.

Zoran Tomasović

(253)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments