1. Home
  2. Vesti
  3. Norveška značajno smanjuje subvencije za električne automobile
Norveška značajno smanjuje subvencije za električne automobile
0

Norveška značajno smanjuje subvencije za električne automobile

365
0
Podelite sa prijateljima:

Norveška planira da skreše izdašne poreske olakšice na kupovinu električnih automobila, koje su najviše na svetu.

Nacrt budžeta za 2018. godinu bi u najvećoj meri pogonio velike automobile mase veće od dve tone, došlo je saopštenje norveških (desničarskih) vlasti.

Norveški mediji su promene nazvali „Teslin porez“, jer će on uticati na prodaju luksuznih električnih modela poput Tesla Modela X SUV-a.

Predlog bi izmenio izuzeće od poreza na registraciju vozila, kao i popuste pri oporezivanju kompanijskih vozila. Norveški mediji su procenili da bi to cenu Modela X podiglo za čak 7.500 evra.

„Električni automobili će i dalje imati značajne prednosti u odnosu na vozila koja koriste fosilna goriva“, kaže se u predlogu.

Oko 29 odsto novih registracija u Norveškoj se odnosilo na električna ili „plug-in“ hibridna vozila prošle godine, što je daleko više od drugoplasirane Holandije sa 6,4 odsto i Švedske (3,4) odsto.

„Norveška se kocka sa tržištem električnih automobila“, izjavio je za Rojters Peter Haugneland iz Norveške asocijacije električnih vozila.

Prodaja Teslinih modela se povećala za gotovo 90 odsto na 4.717 jedinica u prvih devet meseci, u odnosu na 2.500 u istom periodu prošle godine. Drugi proizvođači, poput Nissana i Volkswagena, takođe su povećali prodaju.

Norveški ministar za ekologiju, Vidar Helgesen, rekao je da veliki električni automobili habaju puteve kao i normalni automobili. Subvencije na kupovinu električnih automobila u Norveškoj je trebalo da posluže kao motivacioni faktor za kupovinu malih, domaćih električnih automobila a ne luksuznih automobila iz uvoza za bogate ljude, dodao je on.

Ipak, vladajućoj manjini će biti potrebna podrška drugih partija da bi predlog bio prihvaćen.

 

(365)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments