1. Home
  2. Life
  3. Biznis
  4. Volkswagen ujedinjuje komponentaše u poseban entitet?
Volkswagen ujedinjuje komponentaše u poseban entitet?
0

Volkswagen ujedinjuje komponentaše u poseban entitet?

314
0
Podelite sa prijateljima:

Volkswagen grupa planira da smanji troškove tako što će osnovati nove poslovne jedinice za proizvodnju delova, što bi moglo da obezbedi dodatna sredstva za ulaganje u električna vozila i najavi eventualni zaokret u profitabilnosti. Tako kažu analitičari.

Pod budnim okom moćnih sindikata, VW proizvodi delove poput menjača unutar kuće, i to po visokim, nemačkim cenama radne snage, što umanjuje profitabilnost marke.

Volkswagen je juče saopštio da planira da udruži proizvodnju delova, uključujući motore i menjače u 56 fabrika na pet kontinenata uz ukupan broj zaposlenih od 80.000 ljudi.

Nemački proizvođač je revidirao stanje svoje imovine od najave planova vezanih za elektrifikaciju iz juna 2016., ujedno stavivši ne-automobilsku imovinu na prodaju ranije ove godine, uključujući Ducati.

„Prestrojavanje komponentaša pokazuje da se konačno dešavaju strukturalne promene“, rekao je Ferdinand Dudenhefer, šef Centra za automobilska istraživanja pri Univerzitetu Duizburg-Esen.

„VW je izjavio je da plan, dogovoren prošle godine, odobren od strane odbora direktora ovog leta. Kompanija je saopštila da želi da integriše poslovanja vezana za komponente pod jednom ujedinjenom strukturom. Novi entitet će „povezati te aktivnosti, organizovati ih efikasnije, ojačati nadležnosti unutar kuće u izvesnim oblastima i pokrenuti tranziciju ka električnim automobilima kroz čitavu grupu“, stiglo je saopštenje iz Volkswagena.

Jedan od izvora u VW-u je rekao da bi grupa takođe mogla da ponovo odredi obaveze u proizvodnji komponenata, kao deo promena, ali je odbacio bilo kakva smanjenja kapaciteta. Trenutno, Audi, Porsche i Škoda proizvode motore i šasije u sopstvenim fabrikama.

Spekulacije oko novog entiteta

„Ovo bi mogao da bude prvi smisleni korak ka ostvarivanju profitabilnosti Volkswagenovih snabdevačkih aktivnosti, kao i kreiranje zasebnog poslovanja“, rekao je Dudenhefer. „To bi moglo blagotvorno da deluje na profitabilnost VW-a, mada nam ostaje da vidimo detalje“, rekao je on.

Proizvođači automobila su generalno pod pritiskom od strane investitora, koji od njih traže da budu transparentniji kada je o profitabilnosti reč, kao i perspektivi rasta specifičnih operacija poput transfera poslovanja od tradicionalnog ka onom koji podrazumeva transportne servise i električne automobile.

Sjedinjavanje zadataka komponentaša poput Salzgittera i Kassela bi takođe uticalo na put nemačkog giganta ka ostvarivanju nulte emisije, jer VW planira da proizvodi elektromotore u te dve nemačke fabrike.

Otkrivanje finansijskih rezultata ovih fabrika bi omogućilo Volkswagenu da interno racionalizuje resurse u cilju lakšeg ostvarivanja rastućih potreba za investiranjem u program električnih automobila, rekao je Hoze Asumendi, analitičar iz londonskog J.P. Morgana.

„Smatramo da je ovo ključni faktor promene igre u Volkswagenovoj finansijskoj priči“, prokomentarisao je Asumendi, dodavši da dotični potez podrazumeva verovatnoću da će VW izdvojiti i racionalizovati komponentaški biznis u srednjeročnom smislu.

Nemačka kompanija je odbila da prokomentariše navode, dok je drugi izvor odbacio bilo kakve planove za izdvajanjem ili prodajom komponentaških filijala.

 

(314)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments