1. Home
  2. Prezentacije
  3. Renault Symbioz koncept
Renault Symbioz koncept
0

Renault Symbioz koncept

245
0
Podelite sa prijateljima:

„Nikad jača veza“

Svidelo se to nama ili ne, električni proizvodi preuzimaju kompletnu kontrolu u automobilskoj industriji. Svaki proizvođač vozila koji makar malo drži do sebe, u svojoj ponudi ima električni automobil ili radi vredno radi na njima. Do sada, cilj proizvođača je uglavnom bio napraviti vezu između automobila i vlasnikovog mobilnog telefona, ali je Renault otišao korak dalje. Na ovogodišnjem Salonu automobila u Frankfurtu, svetlost dana je ugledao Symbioz koncept sa kojim je francuski proizvođač automobila najavio prvu konekciju između vozila sa kućom.

Renault i električni automobili

Renault je jedan od najvećih proizvođača električnih automobila u Evropi. Kompanija trenutno ima čak pet takvih proizvoda, uključujući i Zoe – najprodavaniji električni automobil na ovom kontinentu. Još 2009. godine prvi čovek kompanije Carlos Ghosn je najavio da će Renault uskoro imati bogatu ponudu pristupačnih električnih proizvoda, pa francuski gigant danas kontroliše čak 25% evropskog tržišta električnih proizvoda. Zoe je posle osam meseci ove godine već nadmašio prošlogodišnju prodaju od preko 21.000 primeraka, dok je Kangoo Z.E. najprodavanije električno komercijalno vozilo.

Renault je igrao u veliku ulogu u razvoju takvih proizvoda u celoj Francuskoj. Prodaja je porasla minimalno 30% na godišnjem nivou u poslednjih pet godina, a od 100.000 punjača u svetu čak 40.000 njih se nalazi u Francuskoj. Ghosn je nedavno objavio i plan budućnosti po kojem će Renault do 2022. godine da predstavi dodatnih osam električnih vozila i još 12 hibrida. Mnogi će reći da kompanija i nema mnogo izbora, pošto je Pariz već doneo zakon po kojem dizelima neće biti dostupan pristup u gradu do 2025. godine, a Francuska planira da stavi zabranu na sva vozila sa benzinskim i dizel motorima do 2040. godine. U takvim uslovima Symbioz je očekivan proizvod.

Dizajn

Sa dizajnerske strane, Symbioz kombinuje mnoge detalje stajlinga već viđene na serijskim Renaultima, posebno po pitanju farova i maske hladnjaka. Neki detalji su preuzeti i sa prethodnih koncepata, pre svega Trezora, pa je već sada jasno da oni neće ući u serijsku proizvodnju. To se posebno odnosi na zadnja „kontra“ vrata i stakleni krov, koji u današnja vremena ne bi mogli da zadovolje sigurnosne standarde. Zanimljivo je da Symbioz ima i dva svetla za kočnice i to jedno u zadnjem braniku, a drugo u zadnjem staklu. Do 2023. godine, kada francuski proizvođač vozila planira serijsku proizvodnju, nije isključena ni mogućnost da dizajn dobije veće promene, ali je mnogo realnija slika ona po kojoj bi Symbioz inspirisao Clio, Megane i ostale buduće proizvode kompanije.

Enterijer

Enterijer je urađen u tipičnom futurističkom stilu sa četiri sedišta, a svako od njih može da se okreće pod uglovom od 360 stepeni. Sa dužinom od 4,7 metara, širinom od 1,98 metara i visinom od 1,38 metara, Symbioz je za 150 milimetara kraći, 110 milimetara širi i 110 milimetara niži nego Talisman. Međutim, Renault tvrdi da je prostor njegovog enterijera u rangu sa vozilima pozicioniranim za stepenicu više – kategorija u kojoj se Renault nije takmičio još od 2009. godine kada je ugašen Vel Satis. Upravo enterijer pruža možda najzanimljiviji detalj ovog automobila i on je u stanju da menja boje i ambijent zavisno od uslova vožnje. U „Classic“ postavci mnogobrojni monitori daju elegantni izgled, u „Dynamic“ Symbioz postaje hot heč, a u „Ad“ automobil postaje samovozeći i dozvoljava vozaču da se opusti i uživa u drugim stvarima koje ne zahtevaju vožnju.

Tehnologija

Cela poenta ovog koncepta je njegova povezanost sa kućom vlasnika, pa tako kada je bežično povezan on može da služi kao dodatna (manja) soba. Njegove baterije takođe mogu da služe da pokreću kućne aparate u slučaju da nestane struje i da osvetli celu kuću, a sve komande će moći biti rađene direktno iz vozila. Symbioz je takođe u stanju da pristupi vlasnikovom kalendaru i da samostalno odredi koliko je potrebno da se baterije napune. Samim tim, ukoliko vlasnik u kalendaru nema planirana duža putovanja, automobil neće crpeti energiju već će dozvoliti kući da to uradi, ali će i dalje imati malu rezervu za svaki slučaj.

Symbioz pokreću dva električna motora postavljena pozadi i svaki od njih pokreće po jedan točak. Njihova ukupna snaga je 661 ks i 660 Nm obrtnog momenta do sa jednim punjenjem je moguće preći 500 kilometara. Veće 72 kWh baterije se mogu napuniti do 80% za samo 20 minuta. Iz Renaulta kažu da sve spomenute brojke mogu biti promenjene do 2023. godine, kada se očekuje serijska proizvodnja, zavisno kojim tempom tehnologija bude napredovala do tada.

Zaključak

Od svakog lidera se očekuje da nastavi da predvodi, a Renault čini upravo to. Symbioz je logičan sledeći korak nakon što su mobilni telefoni počeli da igraju veću ulogu u samim automobilima, pa se postavlja pitanje šta je još ostalo da se izmisli i ko će biti sledeći koji će da predstavi najnoviju tehnologiju. Ako nam je istorija nešto pokazala to bi mogao da bude upravo – Renault.

Zoran Tomasović

(245)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments