1. Home
  2. Prezentacije
  3. Toyota Land Cruiser (2018.)
Toyota Land Cruiser (2018.)
0

Toyota Land Cruiser (2018.)

2.06K
0
Podelite sa prijateljima:

“Ono što nije pokvareno …“

Stara izreka kaže da ono šta nije pokvareno ne treba popravljati, a u automobilskom svetu jedan od najboljih primera spomenute definicije je Toyota Land Cruiser. Ovaj legendarni japanski terenac je započeo život kao kopija američkog Jeepa, ali je u međuvremenu stekao imidž veoma pouzdanog vozila, koje je omiljeni izbor “terorista“. To ne znači da ga je Toyota kompletno zapostavila i s vremenom na vreme sa pojavi osveženi model, koji moderizuje Land Cruiser taman u onoj meri u kojoj je potrebno. To se desilo na ovogodišnjem Salonu automobila u Frankfurtu gde je svetlost dana ugledao model za 2018. godinu.

Kratka istorija

Istorija Land Cruisera počinje tokom Drugog svetskog rata, kada je japanska vojska pronašla američki Willys Jeep na Filipinima i zatim ga poslala nazad u domovinu na proučavanje. Čelnicima najvećeg domaćeg proizvođača, Toyote, je naređeno da razviju svoju verziju za upotrebu vojske, a oni su zadatak shvatili bukvalno i gotovo prekopirali američkog rođaka. Od tada, Land Cruiser je postepeno dobijao na dimenzijama i luksuzu, a Toyota trenutno nudi nekoliko različitih modela. Za one koji i dalje žele tradicionalni terenac, tu je J70 koji se, uz nekoliko manjih promena, proizvodi još od 1984. godine. Na američkom i australijskom tržištu, tu je i poveći luksuzni terenac pod kodnom oznakom J200, a na istoj bazi se proizvodi i još luksuzniji Lexus LX570. I na kraju tu je kombinacija dva modela tj. manji i luksuzni J150 sa solidnim terenskim mogućnostima koji se na mnogim tržištima prodaje kao Prado, ali u Evropi on je i dalje poznat samo kao Land Cruiser. Upravo je ova poslednja verzija ona koja je osvežena za ovogodišnji salon automobila u Frankfurtu.

Dizajn

Land Cruiser se nije mnogo izmenio za 2018. godinu, ali je dobio određene promene slične onom sa rođaka Lexusa GX460 sa američkog tržišta. Na taj način ovaj legendarni terenac je luksuzniji nego ikada pre uz određenu dozu i sportskog imidža. Najveća dizajnerska promena se odnosi na crnu masku hladnjaka, sa vertikalnim detaljima i više hroma. Na taj način, Land Cruiser deluje agresivnije, ali i dalje elegantno, što je upravo karakteristika koja krasi Lexus već duži niz godina. Kao i kod prethodnika, kupac može da dobije verzije sa troje i petoro vrata, čime je Land Cruiser jedinstven terenac u vreme kada je većina proizvođača prestala sa proizvodnjom ove prve verzije zbog niske prodaje. Još jedna sličnost sa prethodnikom leži u podatku da je školjka i dalje na šasiji, čime se dobijaju bolje terenske mogućnosti, ali se gubi na udobnošću. Iz Toyote kažu da su rešili ovaj problem sa modernijim ogibljenjem i da njihov predstavnik ne zaostaje za krosoverima. Klirens iznosi 215 milimetara za verziju sa petoro vrata, odnosno 205 milimetara za verziju sa troje vrata.

Enterijer

Enterijer je kategorija gde je Land Cruiser najviše napredovao zahvaljujući Lexusovom rođaku, pa tako donosi mnogo kvalitetnije materijale mekane na dodir koji pre nisu bili dostupni. Lexus je pozajmio i volan i sedišta, koja se sada mogu dobiti i sa hlađenjem u njima, a tu je i potpuno novi 8-inčni monitor pa vlasnik i putnici mogu povezati svoj mobilni telefon preko Apple CarPlay i Android Auto. Dodatni manji 4,2-inčni monitor pruža obaveštenja o dešavanju u i izvan vozila, a nova oprema su i grejači u prednjim staklima i brisačima. Toyota je unapredila Land Cruiser i najmodernijom sigurnosnom tehnologijom po pitanju pubnika, ali i pešaka, pa se očekuje da će ovaj terenac još jednom dobiti maksimalne ocene u testovima sudara.

Mehanika

Na većini evropskih tržišta, Land Cruiser se može dobiti sa samo jednim motorom i to rednim četvorocilindarskim dizelom zapremine 2,8 litara. On razvija 174 ks i 450 Nm obrtnog momenta, što je dovoljno za ubrzanje do 100 km/h za 12,7 sekundi i maksimalnu brzinu od 174 km/h. Samo jedan menjač je opcija i to šestostepeni automatik i on snagu šalje na sva četiri točka. Toyota obećava i kombinovanu potrošnju od 7,5 litara na 100 kilometara. Na tržištima Istočne Evrope tu su i dva V6 benzinca (2,7 litara i 160 ks kao i četiri litre i 285 ks) kao i još dva dizela zapremine tri litre u verzijama sa 105 ks i 172 ks. Nepoznato je zašto Toyota nije ponudila veći izbor motora u celoj Evropi, a razlog verovatno leži u podatku da Land Cruiser nije preterano popularan na ovom kontinentu pa samim tim Toyota ne želi veće investicije.

Zaključak

Land Cruiser se ne može pohvaliti visokom prodajom u Evropi i prošle godine samo 6.286 primeraka je pronašlo kupce, što je oko šest puta manje u poređenju sa rekordnim periodom pre desetak godina. Spomenute izmene će možda nakratko popraviti utisak, ali u vreme kada dominiraju krosoveri, tradicionalni terenci i ne privlače previše pažnje. Toyoti ostaje nada da će jedan od njenih najpoznatijih modela uspeti da zadrži svoju poziciju barem dok serijski model ne debituje, inače bi Land Cruiser mogao biti ugašen u vreme kada slična vozila imaju najveću popularnosti.

Zoran Tomasović

(2060)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments