1. Home
  2. Vesti
  3. Markione: električna vozila su pretnja za planetu, ne spas
Markione: električna vozila su pretnja za planetu, ne spas
4

Markione: električna vozila su pretnja za planetu, ne spas

15.70K
4
Podelite sa prijateljima:

Serđo Markione, prvi čovek Fiat Chrysler grupe je, svakako čovek koji poznaje automobilsku industriju do tančina. Kao takav, potpuno je razočarao medijsku elektrofanatičnu “elitu”, i momentalno je optužen da mu platu i bonuse isplaćuje naftni lobi, odnosno da je na platnom spisku braće Koh iz Teksasa koji prete da po negativnom publicitetu nadmaše mnoge poštene, a satanizovane ljude. Međutim, čovek nije rekao ništa drugo do, svojim rečima, isto što i Vladimir Putin, predsednik Rusije, Donald Tramp, predsednik SAD, Karlos Tavarez, prvi čovek PSA grupe, pa i Diter Ceče, šef Daimlera, kada je govorio o tome da tržište treba da reguliše tražnju za električnim vozilima, umesto da se kupcima po političkoj liniji nameće takav izbor.

Na ceremoniji dodele priznanja od strane Univerziteta Trento, tokom prethodne nedelje, Markione je, uostalom kao i uvek, imao vrlo zapaženu rolu.

Njegova originalna izjava, na tom skupu, zvuči ovako: “Nameće nam se mišljenje da će električna vozila biti u stanju da pomognu u smanjenju štetnih emisija ugljen-dioksida. Pre nego što pretpostavimo da su električna vozila zaista odgovor svih odgovora na probleme sa kojim se srećemo, trebalo bi da razmotrimo ukupan nivo štetnih emisija, koje bi eventualna elektrifikacija izazvala.”

Markione veruje da bi prebrza elektrifikacija samo pogoršala situaciju sa emisijama ugljen-dioksida, i da bi dovela svet u još veću opasnost, od one u kojoj se trenutno nalazi. Pritom je dodao još, izazivajući time bes političkih i intelektualnih vrhova, koji svako preispitivanje (što je inače odlika jedino inteligentnih ljudi) smatraju kao bogohuljenje, da bi državni organi mnogih zemalja trebalo da prestanu da vrše pritisak i prave propagandu u pogledu promocije električnih vozila.

Njegova osnovna primedba je jasna: električna energija kojom se pune baterije elektromobila današnjice je proizvedena, najvećim delom, sagorevanjem uglja, čime se uzrokuju ogromni nivoi emisije ugljen-dioksida. Shodno tome, sve više električnih vozila, u ovoj situaciji, dovešće do toga da se stanje još više pogorša, nikako da se popravi. Pored toga, Markione navodi da je ovaj iznuđeni put elektrifikacije i veoma štetan po automobilsku industriju, navodeći kao primer da FCA na svakom elektrifikovanom modelu Fiat 500, beleži gubitke od po 20.000 američkih dolara.

On se najdirektnije složio i sa Vladimirom Putinom, što se u zapadnom svetu (još uvek) smatra smrtnim grehom, u pogledu toga da bi vozila pogonjena prirodnim gasom bila mnogo adekvatnije rešenje za štetne emisije. Naravno, i ovde treba da se analizira ukupan nivo zagađenja, uključujući i proizvodnju prirodnog gasa, u čijem procesu se u atmosferu ispušta i metan, koji je još štetniji od ugljen dioksida.

Kao što su pričali pomenuti Ceče, Tavarez, a evo sada i Markione, vlade mnogih zemalja (Indija, Kina, Francuska, Velika Britanija i Nemačka) sve glasnije razmatraju zabrane konvencionalnih motora, a neke su već i donele prateće odluke. Ovom nametanju pravca razvoja su se do neke mere povinovale mnoge velike kompanije, od kojih zapadni mediji navode i BMW, Mercedes i Toyotu, iako smo čitali izjave iz tih kompanija koje su potpuno u liniji sa stavovima koje promoviše Markione.

Ono što je takođe interesantno, i što treba spomenuti je da je Markione promenio priču, jer je u avgustu najavio masovnu elektrifikaciju vozila unutar FCA grupe, s tim što bi polovina trebalo da bude elektrifikovana do 2022.

 

(15701)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

4 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
IMT--539

Pametan ovaj Markione …

Dragan

Metan kao pogonsko gorivo ima 25 puta manje zagadjenje ….ali naftni lobi ne dozvoljava u otvaranje pumpi sa metanom……i kod nas isto

Mateja

Ako se bude praktikovalo sa pumpama sa solarnim panelima, kao sto „Tesla“ radi, i ako bi se industrija proizvodnje el. en. jos vise fokusirala na obnovljive izvore… Hmm
U svakom slucaju, pricao sta god da pricao, elektrifikacija je uzela maha i ko ne uleti na vreme u igru, nece opstati na trzistu kroz 5-10 godina

Milan

Puno politike, puno interesa, puno manipulacije prati ovu priču. Električni automobili predstavljaju jednu od alternativa za rešenje problema globalnog zagađenja. Malo mi je čudno da se slabo vidi kampanja za zamenu autobusa i kamiona a oni su isto tako veoma zastupljeni zagađivači. Pored toga, šta će se desiti sa svim sada postojećim automobilima za par godina. Da li će oni preći u zemlje poput Srbije i tu nastaviti svoj životni vek, jer ovde još uvek nije svest o zagađenju na nekom nivou, bar dok ne krenemo ka uređenju države u sklopu priprema za ulazak u EU, a to je negde… Pročitaj više »