1. Home
  2. Sport
  3. F1
  4. Luis Hamilton praktično overio titulu na VN Japana
Luis Hamilton praktično overio titulu na VN Japana
0

Luis Hamilton praktično overio titulu na VN Japana

135
0
Podelite sa prijateljima:

Čini se da je Luis Hamilton u Japanu ostvario glavni korak ka osvajanju nove titule šampiona Formule 1. Ovo je njegova osma pobeda sezone, a ono što mu dodatno ide u prilog je što je Sebastijan Fetel bio primoran da odustane u početnoj fazi trke.

Problem na svećici na Fetelovom bolidu je doveo do gubitka snage, tako da se Nemac povukao u boks i završioi trku. To je njegovo drugo odustajanje u poslednje tri trke.

Hamilton je u potpunosti iskoristio pruženu šansu pobedivši u već poznatom dominantnom stilu. Jedino je Maks Ferštapen iz Red Bulla uspevao da ga prati nakon odlazaka u boks.

Ferštapen je došao do drugog mesta zahvaljujući Fetelovim problemima, i imao je pet sekundi zaostatka u odnosu na vodećeg do odlazaka na zamenu pneumatika. Red Bull je u 21. krugu prvi pozvao svog vozača na servis da bi smanjio razliku.

Mercedes je odgovorio odmah, krug kasnije, ali je Hamiltonovo vođstvo palo na manje od dve sekunde, a Britanac je gubio još više vremena kako se približavao timskom kolegi, Valteriju Botasu, koji je vozio na drugačijoj strategiji, ostavši duže na stazi sa mekim pneumaticima.

Botas je propustio Hamiltona, i zadržavši Ferštapena koji je prednost Britnanca smanjio na manje od jedne sekunde.

Nakon perioda virtuelnog bezbednosnog automobila u završnoj fazi trke, vozač Mercedesa je imao prednost od preko pet sekundi, da bi prijavio problem sa vibracijama u pneumatiku, što je omogućilo Holanđaninu da se ponovo približi u poslednja dva kruga.

Mada je bio „u repu“ Hamiltona, Ferštapena je ponovo saobraćaj sprečio da napadne Britanca, tako da se zadovoljio  s drugim mestom.

Hamilton sada uživa u prednosti od čak 59 poena u odnosu na Fetela, što praktično znači da ima titulu u džepu, sem ukoliko ne dođe do nekih nepredviđenosti, u šta je teško poverovati. Do kraja je u igri još 100 poena.

Ferštapen je bio drugi, dok je podijum zaokružio njegov timski kolega, Danijel Rikijardo, koji se odbranio na kraju trke od Valterija Botasa, što je drugi uzastopni dvostruki podijum za Red Bull.

Kimi Raikonen se izborio za peto mesto, ispred vozača Force Indije, Estebana Okona i Serhia Pereza, dok je Haasov tandem, Kevin Magnusen i Roman Grožan, uzeo osmo, odnosno deveto mesto. Felipe Masa je kompletirao osvajače poena za Williams, uspevši da se odbrani od Fernanda Alonsa, tako da Honda nije uspela da dođe do poena na domaćem terenu.

Džolion Palmer je bio dvanesti u poslednjem nastupu za Renault nakon kockanja u dugačkom prvom stintu, dok je Hulkenberg morao da odustane nakon što mu je DRS ostao otvoren bez mogućnosti popravke.

Pjer Gasli je bio trinaesti za Toro Rosso, dok je Karlos Sainc izleteo u prvom krugu, u poslednjem nastupu za tim. Vozače koji su ušli u poredak su zaokružili Stofe Vandorn iz McLarena i Paskal Verlajn iz Saubera.

VN Japana 2017. (Suzuka)

Poz Br Vozač Automobil Krugovi Vreme/odustali Poeni
1 44 Lewis Hamilton MERCEDES 53 1:27:31.194 25
2 33 Max Verstappen RED BULL RACING TAG HEUER 53 +1.211s 18
3 3 Daniel Ricciardo RED BULL RACING TAG HEUER 53 +9.679s 15
4 77 Valtteri Bottas MERCEDES 53 +10.580s 12
5 7 Kimi Räikkönen FERRARI 53 +32.622s 10
6 31 Esteban Ocon FORCE INDIA MERCEDES 53 +67.788s 8
7 11 Sergio Perez FORCE INDIA MERCEDES 53 +71.424s 6
8 20 Kevin Magnussen HAAS FERRARI 53 +88.953s 4
9 8 Romain Grosjean HAAS FERRARI 53 +89.883s 2
10 19 Felipe Massa WILLIAMS MERCEDES 52 +1 krug 1
11 14 Fernando Alonso MCLAREN HONDA 52 +1 krug 0
12 30 Jolyon Palmer RENAULT 52 +1 krug 0
13 10 Pierre Gasly TORO ROSSO 52 +1 krug 0
14 2 Stoffel Vandoorne MCLAREN HONDA 52 +1 krug 0
15 94 Pascal Wehrlein SAUBER FERRARI 51 +2 kruga 0
NC 18 Lance Stroll WILLIAMS MERCEDES 45 DNF 0
NC 27 Nico Hulkenberg RENAULT 40 DNF 0
NC 9 Marcus Ericsson SAUBER FERRARI 7 DNF 0
NC 5 Sebastian Vettel FERRARI 4 DNF 0
NC 55 Carlos Sainz TORO ROSSO 0 DNF 0

Generalni poredak vozača

 

(135)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments