1. Home
  2. Prezentacije
  3. Renault Megane RS (2018.)
Renault Megane RS (2018.)
0

Renault Megane RS (2018.)

2.37K
0
Podelite sa prijateljima:

Novi-stari šampion

Renault je bio jedan od poslednjih kandidata da se pridruži takozvanoj „hot heč“ klasi, ali se prethodnih godina pokazao u izuzetno pozitivnom svetlu. Popularni RenaultSport Megane je osvojio mnogo medalja širom sveta i jedno vreme držao i rekord na čuvenoj nemačkoj stazi Nirburgring u kategoriji vozila sa pogonom na prednje točkove. Ispred nas je potpuno nova generacija koja je zvanično debitovala na ovogodišnjem Salonu automobila u Frankfurtu, sa kojom francuski proizvođač vozila najavljuje da bi Honda Civic Type R, Ford Focus RS i Volkswagen Golf R definitivno trebalo da se paze.

Kratka istorija

Renault Megane je zvanično debitovao 1995. godine i preko noći postao jedan od najpopularnijih automobila u klasi. Najveća potražnja je vladala za drugom generacijom, pa je tako 2004. godine prodato preko 465.000 primeraka, čime je Megane čak uspeo da skine Volkswagen Golf sa liste najprodavnijih vozila u Evropi. Iste godine je debitovala i njegova prva performantna verzija pod RenaultSport 225 oznakom (po konjskim snagama), a Renault je u međuvremenu debitovao i nekoliko specijalnih verzija za trke. Momenat najveće slave se desio 2011. godine, a zatim i tri godine kasnije, kada je RS 275 oborio rekord na Nirburgingu u kategoriji sa prednjim pogonom. Od tada, francuski proizvođač vozila se uglavnom koncentrisao na ulične modele da poveća razočaravajuću prodaju, a kada se to desilo sa potpuno novim 2016. modelom, vreme je stiglo i da se pažnja posveti novoj generaciji RS-a.

Dizajn

RS se ne razlikuje previše dizajnerski od ostalih sportskih verzija Meganea, kao što je GT, ali ipak donosi nekoliko novina vrednih pažnje. Za početak, RS je širi i to za 60 milimetara napred i 45 milimetara pozadi da bi se otvorio dodatni prostor i poboljšalo ponašanje u krivinama. Potpuno novi branici donose veće otvore za bolji protok vazduha i hlađenje motora dok zadnji deo odlikuje i nova izduvna grana postavljena u samom centru vozila. Prednji branik pruža i po tri LED maglenke sa svake strane dok mali spojler ima svrhu bolje stabilnosti u krivinama. U ponudi su i dva izbora felni, i to standardne 18-inčne u Sport verziji, odnosno opcione 19-inčne u Cup verziji. Za razliku od standardnog modela, koji je dostupan kao heč sa petoro vrata, sedan i karavan, samo ova prva verzija će biti dostupna pod RS oznakom. Spomenućemo da RS donosi i potpuno novu značku na automobilu, pa samim tim na zadnjem delu vozila se ne može naći Renault ili RS oznake kao kod prethodnika. Nova značka je u stilu duplog dijamanta i inspirisana je Gordini R12 modelom iz 1970-ih godina. Francuski proizvođač vozila dodaje da je i nova narandžasta boja razvijana čak 18 meseci pre nego što je usavršena.

Enterijer

Renault nije izneo mnogo detalja o enterijeru, ali se po slikama može zaključiti da on donosi nekoliko zanimljivih promena. Sportska sedišta i volan presvučen kožom su očekivani, a ostatak enterijera se i nije promenio u velikoj meri. RS oznaka na volanu sa crvenim detaljima, hromirane papučice gasa, kočnice i kvačila i poveći monitor kompletiraju izmene, pa samim tim možemo zaključiti da će i dalje biti izuzetno praktičan kao i kod standardnog modela. Zanimljiv detalj leži u podatku kako će vozač da čuje zvuk motora, a on u tome ima potpunu kontrolu. Samim tim, vozač može da podesi da enterijer bude kompletno tih ili bučan, zavisno od raspoloženja, a ovaj potez je već ranije predstavio Ford sa Focusom RS.

Mehanika

Kao što se očekivalo, detalji koji privlače najviše pažnje su mehanički. Prvi čovek RenaultSporta, Patrice Ratti, je izjavio da je najveća odluka ležala u podatku da li RS treba da ima pogon na sva četiri točka ili samo prednje. Honda nam je pokazala da i pogon na prednje točkove može biti brz sa Civicom Type R, pa Renault smatra da on i dalje ima dosta prednosti i nije spreman da pređe na pogon na sva četiri točka kao Golf R i Focus RS. RS je u stanju da skreće zadnje točkove pod uglom do 2,7 stepeni, što bi u teoriji trebalo da pripomogne tokom prolaska krivina pri niskim brzinama.

RS pokreće 1,8-litarski turbo motor razvijen u zajedničkoj saradnji sa Renaultovim Formula 1 timom, a isti motor pokreće i novu Alpinu. Njegova snaga iznosi 280 ks, a to je dovoljno za ubrzanje do 100 km/h za manje od šest sekundi. Renault nije otkrio druge detalje osim da će obrtni moment biti dostupan između 2.400 i 5.000 obrtaja, dok crveno polje počinje na 7.000 obrtaja. Izbor menjača je automatski i manuelni sa po šest stepena prenosa, a iz Renaulta očekuju da će kupci u Aziji izabrati ovu prvu opciju dok će manuelni menjač biti popularniji u Evropi. Vlasnik može da podesi svoj RS na dva različita načina (Sport i Cup), zavisno od uslova vožnje, a u ponudi će se kasnije naći i Trophy verzija. Ona će da poveća snagu na 300 ks, što je identično kao i prethodni Trophy i R26R, a sa njim Renault bi ponovo trebalo da napadne rekord na Nirburgringu za vozila sa pogonom na prednje točkove.

Zaključak

Sa početnom cenom od 34.000 evra, novi Renault Megane RS se očekuje u prodaji na proleće. Barem na papiru deluje kao da je francuski proizvođač vozila odlično spojio trkačke performanse sa uličnim, ali će vreme pokazati da li će nedostatak pogona na sva četiri točka biti hendikep. Renault se ranije proslavio na Nirburgringu, ali je konkurencija veća i jača nego ikada pre, pa samim tim Megane RS ima izuzetno težak posao ispred sebe.

Zoran Tomasović

(2367)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments