1. Home
  2. Vesti
  3. Rastuća ljubomora Volkswagena prema Škodi
Rastuća ljubomora Volkswagena prema Škodi
0

Rastuća ljubomora Volkswagena prema Škodi

6.88K
0
Podelite sa prijateljima:

Mnogi smatraju Škodu najboljom kupovinom u okviru VW grupe. Češka marka koristi istu tehnologiju kao i skuplji članovi VAG porodice, a uz to su poslovično veći, sa više korisnog prostora. Mada je enterijer VW-ovih modela nešto prestižniji, čini se da to baš i ne „tangira“ kupce previše, jer očigledno da praktičnost i cenu stavljaju ispred „mekih dodira“.

Superb, primera radi, u suštini je nešto veći Passat sa nešto manjom cenom. Takođe, pomalo paradoksalno, Škoda je na listama pouzdanosti ispred Volkswagena. Česta tema je „zašto kupiti Golf, kada se za manje novca može priuštiti veća Octavia?“. Kanibalizacija sve više postaje problem, jer Škoda značajno „otkida“ od VW-ovog tržišnog udela.

Češka marka takođe koristi prednosti niže cene radne snage, tako da uprkos nižoj prodajnoj ceni vozila ostvaruje značajan profit. Škoda je više nekog udvostručila operativni profit u poslednje tri godine. Jedino je još luksuznom Porscheu to uspelo u okviru grupe.

Ipak, stvari bi mogle da se promene u budućnosti jer Volkswagen navodno priprema plan da prisili profitabilnu Škodu da plaća skuplju naknadu za korišćenje prava (tzv. „royalties“). Relevantan primer predstavlja MQB platforma na kojoj već počivaju Octavia i Superb, kao i Karoq i Kodiaq.

Pored toga, neki od Škodinih proizvodnih pogona bi mogli da budu premešteni u Nemačku, gde su veći proizvodni kapaciteti, kao rezultat slabije prodaje Passata i Golfa. Ovakva odluka bi takođe bila donesena kao u cilju izbegavanja ukidanja radnih mesta u tim fabrikama.

Očekuje se uvođenje navedenih mera da bi se eliminisale „nepoštene prednosti“ koje ima Škoda, te da bi se konsolidovala liderska pozicija Volkswagen marke. Volkswagen naravno nadmašuje po prodaji Škodu na globalnom planu, ali proizvođač iz Mlade Boleslave je poslednjih godina procvetao i smanjio razliku.

Biće interesantno videti kako će se Volkswagen poneti prema „filijali“ koja ima značajan doprinos u održavanju grupe u životu. Očigledno je da Volfsburgu smeta što se Škoda više ne smatra kao najniža lestvica u „lancu ishrane“.

 

(6878)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments