1. Home
  2. Prezentacije
  3. Renault Koleos premijerno u Srbiji – prva vožnja
Renault Koleos premijerno u Srbiji – prva vožnja
2

Renault Koleos premijerno u Srbiji – prva vožnja

565
2
Podelite sa prijateljima:

Najveći Renaultov SUV model, Koleos, stigao je i na srpsko tržište.

Inicijalno predstavljen na Salonu automobila u Pekingu prošle godine, već je nastupio na tržištima poput australijskog, bliskoistočnog, južnoameričkog i azijskog. Evropska prodaja je počela u junu 2017.

Blizak „rođak“ Renault Talismana, sa povišenim klirensom, novi SUV francuske marke predstavlja ujedno i vrh ponude.

Koleos je praktično zaokružio Renaultov portfolio započet dizajnerskim jezikom inicijalno uvedenim sa Cliom.

Ono na čemu je stavljen akcenat je komfor. Ukupna dužina vozila iznosi 4670 milimetara, što u kombinaciji sa izdašnim međuosovinskim rastojanjem od 2710 milimetara, stvara sjajnu osnovu za prostran i upotrebljiv enterijer. Količina prostora za noge putnika na zadnjoj klupi prosto imponuje, tako da će i osobe natprosečne visine moći udobno da se smeste. Pored toga, prostora na pretek ima i kada je prtljažnik u pitanju, čija zapremina sa podignutim naslonima zadnjih sedišta iznosi 579 litara. Dodatno, 35 litara korisnog prostora putnici imaju na raspolaganju unutar kabinskog prostora.

 

Na prvoj vožnji Koleosa se između ostalih modela našao i Initiale Paris sa posebnim, ekskluzivnim detaljima poput naplataka od 19 cola, ekskluzivne Améthiste crne boje, uz još osam boja iz standardne palete.

Initiale Paris model poseduje raskošan enterijer, vidno bolje završne obrade i sa kvalitetnijim materijalima. Presvlake od napa kože dolaze u crnoj ili sivoj boji, a istim materijalom su obloženi upravljač i ručica menjača. Initiale Paris oznake su prisutne na instrument tabli i tapacirungu vrata. Takođe, bočni prozori su od višeslojnog stakla, što poboljšava izolaciju.

Koleos je, što se terenske vožnje tiče, sposobniji od svoja dva manja „brata“, Captura i Kadjara. Preglednost je na visokom nivou, što može da se zahvali i 150 milimetara višoj poziciji sedenja u odnosu na Talisman. ALL MODE 4×4 pogon, dostupan u novom Koleosu je poznat unutar Renault-Nissan alijanse. Ovaj sistem integralnog pogona konstantno kontroliše nivo prijanjanja u cilju obezbeđivanja optimalno raspoređene snage na točkovima. Vid transmisije se može menjati putem tastera, smeštenog levo od upravljača, koji pruža 2WD, 4WD AUTO i 4WD LOCK režime. Pri 2WD postavci, snaga se prenosi na prednje točkove, nezavisno od uslova, što doprinosi manjoj potrošnji prilikom redovne vožnje. Pri aktiviranom 4WD AUTO režimu, pogonski sistem neprestano analizira uslove i nivo prijanjanja, kao i informacije koje dobija od senzora. Do 50% dostupnog obrtnog momenta se po potrebi može preneti na zadnje točkove.

Pri zahtevnijoj terenskoj vožnji ili uslovima sa niskim nivoom prijanjanja, poput vožnje po snegu, blatu i slično, 4WD LOCK obezbeđuje permanentan pogon na sva četiri točka pri brzinama do 40 km/h i vrši jednaku raspodelu obrtnog momenta između prednjih i zadnjih točkova (50:50). Ovaj režim se automatski isključuje pri brzinama većim od 40 km/h. Nismo imali prilike da testiramo ovaj vid pogona, ali ćemo ga sigurno isprobati kada se Koleos bude našao na kompletnom testu AutoRepublike.

Što se motorizacije tiče, u ponudi su dva dizel motora, sa 130 odnosno 175 ks. Oni mogu biti upareni sa šestostepenim manuelnim ili X-Tronic automatskim menjačem. Motori ispunjavaju Evro 6b ekološke norme. Reč je o poznatim jedinicama zapremine 1,6 i 2,0 litra. Prvonavedeni isporučuje 130 konja pri 4.000 o/min, a maksimalni obrtni moment od 320 Nm je dostupan između 1.750 i 2.250 o/min. Ovaj agregat je dostupan isključivo kod modela sa pogonom na prednje točkove.

Drugi, snažniji motor je 2.0 dCi. Takođe je u pitanju četvorocilindraš sa 16 ventila i turbo punjačem promenljive geometrije. Pored toga što raspolaže sa 175 konja, isporučuje 380 Nm maksimalnog obrtnog momenta, a preporučujemo ga u kombinaciji sa X-Tronic automatskim CVT menjačem. Ovaj menjač ima opciju sedmostepenog sekvencijalnog načina rada, što je svakako dobra stvar.

Pored bogate dostupne opreme, premijum Bose audio sistema, novi Koleos je svoje bezbednosne kvalitete dokazao u vidu pet dobijenih zvezdica na Euro NCAP testu.

Početna cena, za ZEN Energy dCi 130, iznosi 27.000 evra, pa ide sve do 39.000 evra, koliko treba izdvojiti za Initiale Paris Energy dCi 175 4WD X-Tronic. Takođe treba istaći da je produžena garancija od 5 godina ili 150.000 pređenih kilometara – besplatna. Pored toga, kupci dobijaju četiri zimske gume i dodatnu opremu u vrednosti od 200 evra. Ukoliko kupac odabere „Full premium“ paket (990 evra), dobija dodatne pogodnosti što se finansiranja tiče (u RCI Renaultovoj banci), tri servisa, hotel za gume, prioritet u servisu itd.

Sa zaključivanjem inicijalnog upoznavanja sa novim Renaultovim krosoverom, ono što imamo da kažemo da ga jedva čekamo na kompletnom testu.

Tekst i fotografije: Pavle Barta

 

 

(565)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

2 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
moron

Baš mi se dopada. Bez zamerke.
Jedino bih pomenuti CVT želeo imati koliko i čir na dupetu.
Bilo koji drugi AT – da. CVT – nikako. Srećom, pa uz 2,0 dizel postoji i MT.