1. Home
  2. Vesti
  3. Nissan i Mazda – opozivi za pohvalu
Nissan i Mazda – opozivi za pohvalu
0

Nissan i Mazda – opozivi za pohvalu

364
0
Podelite sa prijateljima:

Japanski proizvođači su pokazali visok nivo moralnosti i savesnosti. Opoziv Nissan vozila je objavljen zbog propusta u internim kontrolama, a Mazda opoziv počiva na povećanom riziku da dve žice, koje možda nisu dovoljno dobro izolovane, naprave kratak spoj.

Nissan je objavio opoziv svih vozila koja su prodata u Japanu u periodu od oktobra 2014. pa do danas. Subjekt opoziva je otprilike 1,21 miliona vozila. Istovremeno je obustavljena prodaja novih vozila na matičnom tržištu.

Prema Nissanu, ova vozila “nisu ispunila zahteve koji se postavljaju u Japanu u pogledu završne kontrole kvaliteta, jer su određene provere vršila tehnička lica koja nisu ovlašćena da takve kontrole vrše, a prema internim procedurama koje kompanija primenjuje”.

Nissan je ustanovio propust u sektoru kontrole kvaliteta, krajem prethodne nedelje, što je uslovilo obustavu prodaje u Japanu.

Međutim, prekid prodaje će potrajati samo do utorka (3. oktobra), jer je u međuvremenu određeni kontigent vozila prošao kroz novu, ovoga puta, korektno sprovedenu kontrolu kvaliteta.

Procenjuje se da oko 34.000 vozila proizvedenih u pogonima kompanije Nissan, bez razlike čije oznake nose, odnosne čak i rebrendirana, očekuju da se sprovedu nove procedure kontrole kvaliteta.

Prvi čovek japanske kompanije Nissan, Hiroto Saikawa je izjavio: “Sve propisane radnje i uopšte, ceo okvir procedura, koje smo uspostavili, mora biti sproveden, bez razlike koliko smo opterećeni tekućim obavezama”.

Procedure provere koje moraju dodatno da se obave se odnose na: upravljanje, kočioni sistem, kao i na inspekcije koje se tiču ubrzavanja. Pretpostavljeni trošak za kompaniju, zbog ovog opoziva, iznosi oko  280 miliona američkih dolara.

Opoziv se ne odnosi na segment kei automobila proizvedenih pod oznakama Mitsubishi. Zvanična procedura opoziva podrazumeva dostavljanje Izveštaja o opozivu japanskom Ministarstvu za zemljište, infrastrukturu i transport, a što se očekuje da se desi u drugom delu nedelje.

U zvaničnom kompanijskom saopštenju povodom ovog opoziva se navodi: “ Izražavamo žaljenje, kao kompanija Nissan za sve neprijatnosti i zabrinutost koju smo izazvali kod kupaca u Japanu. Radimo vredno kako bi prevazišli problem.”

U prilog ozbiljnosti iznetog u sapštenju govori i činjenica da je Nissan angažovao timove stručnjaka iz drugih kompanija za ispomoć u istrazi uzroka koji su doveli do kršenja regulatornih zahteva, i u prevenciji budućih sličnih propusta.

U poslednjih desetak dana, i drugi japanski proizvođač, Mazda je bila prinuđena da opozove više od 60.000 Mazda6 sedana, prodatih tokom 2015. i 2016. godine, na severnoameričkom tržištu, zbog potencijalnih problema sa kratkim spojem, nedovoljno dobro izolovanih žica ispod vozačevog sedišta, a koji bi mogli da se odraze na upravljanje i vazdušne jastuke. Nijedan slučaj “kratkog spoja” nije prijavljen.

(364)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments