1. Home
  2. Prezentacije
  3. Land Rover Discovery SVX (2018.)
Land Rover Discovery SVX (2018.)
1

Land Rover Discovery SVX (2018.)

494
1
Podelite sa prijateljima:

Performanse na terenu

I vrapci na granama znaju da su krosoveri i terenci najpopularna kategorija vozila među kupcima ovih dana. Oni čine većinski deo prodaje i iz meseca u mesec obaraju prodajne rekorde. Land Rover je jedan od najcenjenijih svetskih brendova kada je reč o terencima i na najbolji način koristi trenutnu situaciju. Kompanija je zabeležila najbolju prodajnu godinu u istoriji, što obično znači da je vreme za zabavu. Na ovogodišnjem Salonu automobila u Frankfurtu svetlost dana je ugledala SVX verzija popularnog Discoveryja i najavila novog igrača u klasi.

Kratka istorija

Kao što smo spomenuli, Jaguar-Land Rover je imao rekordnu 2016. godinu iza sebe. Kompanija je širom sveta isporučila 583.313 vozila, od čega je Land Rover igrao većinsku ulogu (434.583). To je ne samo rast od 8% u poređenju sa godinu dana ranije već ujedno cifra koju britanski proizvođač vozila nikada ranije nije ostvario. Discovery je igrao značajnu ulogu u tom planu sa 49.428 prodatih primeraka širom sveta. Ovaj terenac je, inače, predstavljen još 1989. godine kao jeftinija alternativa luksuznog Range Rovera i od tada se mogao dobiti sa bogatom ponudom benzinskih i dizel motora. Od 2014. godine u ponudi se nalazi i manji Discovery Sport, koji je drugi najprodavaniji model kompanije (iza Evoque), U isto vreme kada je sadašnji Discovery debitovao, Jaguar-Land Rover je predstavio i novu performantnu diviziju pod Special Vehicle Operations (SVO) imenom. Cilj divizije su bili ulični performantni modeli koji nose SVR i SV Autobiography oznake, a sada i terenci dobijaju svoje performantno odeljenje – SVX.

Dizajn

I pre zvanične prezentacije u Frankfurtu, Land Rover je nagovestio da se neće mnogo koncentrisati na dizajn (koji je i tako tek u trećoj godini proizvodnji) i da je cilj mehanika i sam vozački utisak. Mnogi su očekivali da bi SVX mogao da izgleda kao moderna verzija klasičnih Land Rovera za afrički safari, ali je Discovery zadržao većinu svojih karakteristika sa kojima i dalje deluje kao tradicionalni premijum SUV. Neke linije su ipak pozajmljene sa klasičnog Camel Trophy Defendera, kao što su osvetjlenja na krovu (sada LED), veće gume i felne i branici, da bi podneli česta udaranja u zemlju. Kada spominjemo gume i felne, da kažemo da su one 275/55 R20 Goodyear Wrangler i proizvedene za vožnju u svim vremenskim uslovima, a najveću snagu pokazuju u blatu. Felne su aluminijumske i lakše od standardnih, ali nije poznato za koliko. Crna maska hladnjaka i nekoliko narandžastih detalja popunjavaju doživljaj, a sa svake strane vozila se nalazi po jedna sajla ukoliko vozač ostane zaglavljen na teškom terenu.

Enterijer

Najveća promena u enterijeru je poveći sat za brzinu sa dodatnim informacijama, koji je takođe standardan na bolje opremljenim HSE i HSE Luxury modelima, dok sve komande zabave se kontrolišu preko 10-inčnog monitora u sredini kontrolne table. Vlasnik na njega može da poveže mobilni telefon preko InControl Touch Pro, a tu je i 4G bežični internet koji je sada standardan i na slabije opremljenom SE modelu. Vlasnik i dalje može da dobije „head-up“ pokazatelj brzine i navigacije, a u izboru su nekoliko boja i stilova. Ostatak enterijera je ostao više manje identičan standardnom modelu, sa tri reda kožnih sedišta i dovoljno prostora za sedam odraslih osoba. Prema očekivanju, kvalitet je na najvišem nivou dok je izbor standardne i opcione opreme među najboljim u klasi.

Mehanika

Britanski proizvođač vozila je u Frankfurtu prvo najavio novi dvolitarski turbo benzinac sa 296 ks, a zatim je na red došao i SVX. Njega pokreće petolitarski V8 motor, koji je do sada bio dostupan u nekoliko Jaguar-Land Rover proizvoda, ali nikada ranije u Discoveryju. On razvija 525 ks i 625 Nm obrtnog momenta zahvaljujući kompresoru, što ga čini najmoćnijim motorom ikada ponuđenim u ovom terencu. Njegove performanse nisu poznate, ali po nekim pričama, ubrzanje do 100 km/h bi trebalo da iznosi oko pet sekundi, što znači da je SVX jedan od nabržih terenaca na svetu. Land Rover je u velikoj meri modifikovao i ogibljenje sa kojim će SVX moći savladati najteže terenske uslove, a pritom će i dalje biti civilizovan za asfalt. Jedini menjač kao opcija je osmostepeni automatik i on snagu prenosi na sva četiri točka.

Zaključak

SVX sigurno neće povećati prodaju u velikoj meri, ali će svakako poboljšati imidž britanskog giganta. Land Rover je prethodnih godina jako kritikovan da je zaboravio na svoju istoriju i da se više koncentriše na premijum proizvode koji nikada neće napustiti asfalt. SVX pruža odličnu kombinaciju iz oba sveta, pa svi oni koji mogu da otvore novčanik sigurno neće biti biti razočarani. A šta je sledeće? Pa po nekim najavama sledeći proizvod Land Rovera bi mogao biti automobil …

Zoran Tomasović

(494)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
don

izgleda odlicno, mada mi sa pozicije vozaca discovery sport nije ni malo sjeo, docim su svi ostali modeli land rovera jako dobro mi pasali. steta, ovaj sport nabavis za malu lovu…