1. Home
  2. Prezentacije
  3. Mini na Salonu Automobila u Frankfurtu
Mini na Salonu Automobila u Frankfurtu
0

Mini na Salonu Automobila u Frankfurtu

215
0
Podelite sa prijateljima:

„Veće je bolje čak i u Mini svetu“

Mini se nalazi na krovu sveta. Posle rekordne godine, u kojoj je širom zemaljske kugle isporučeno preko 360.000 vozila, britanski proizvođač već sada vredno radi na svojoj budućnosti. Na ovogodišnji Salon automobila u Frankfurtu, Mini je stigao sa dva potpuno različita proizvoda. Dok jedan od njih treba da se vrati korenima i predstavlja performantni model kompanije, onaj drugi ulazi u brzo rastuću kategoriju električnih automobila.

Spasilac BMW

Mini vuče poreklo još od 1959. godine kada je British Motor Corporation (BMC) predstavio popularnog mališana pod Morris, Austin, Riley, Wolseley i Innocenti oznakama. On se pokazao izuzetno uspešnim, do te mere da čak i nakon što je BMC prestao da postoji i dalje opstajao samostalno. Nakon dugo godina menjanja vlasnika i saradnje sa drugim britanskim proizvođačima, BMW kupuje kompaniju 1994. godine zajedno sa Land Roverom i preko noći počinje da je modernizuje. Ponuda je vremenom i rasla, a pored standardnog kupea i kabrioleta, tu su i veći Countryman i Clubman, a u prošlosti i roudster i Paceman. Investicija se isplatila i u 2016. godini Mini je zabeležio novi rast prodaje od 6,4%, a ono šta je posebno impresivno je transfortamcija sa sopstvenih platforma na one koje je razvio BMW. Na taj način Mini je stekao status pravog premijum proizvođača u klasi manjih vozila, iako njegovi najnoviji proizvodi i nisu baš mali kao nekada.

Hot heč

Mini već pruža predstavnika u hot heč klasi od 2002. godine kada je debitovala John Cooper Works (JCW) verzija. Ona je dobila ime po legendarnom trkaču koji je modifikovao Mini za automobilski sport, a danas ceo tim predvodi njegov sin Michael. U većini slučajeva JCW povećava snagu na 208 ks, a tokom 2013. godine je debitovala i specijalna Grand Prix (GP) verzija sa 218 ks i ubrzanjem do 100 km/h za samo 6,1 sekundu. Sa visokom početnom cenom od 39.950 dolara, Mini je prodao samo 500 primeraka. Britanski proizvođač vozila je sada spreman da se ponovo oproba sa GP i, ironično, kao i kod prethodnika – on stiže na kraju jedne generacije. Naime, sledeći Mini heč se očekuje do 2020. godine, što nam govori bi GP trebao biti na tržištu najkasnije do 2019. godine.

GP

U vreme pisanja ove priče Mini još uvek nije potvrdio GP za serijsku proizvodnju, već kao eksperiment da vidi kako će tržište reagovati na njega. Kompanija kaže da je za ispiraciju korišten model koji je pobedio reli Monte Karlo pre 50 godina i da on kombinuje dinamičnost i zabavnu vožnju. Sa druge strane, prvi čovek kompanije, Peter Schwarzenbauer, je još prošle godine najavio da će sadašnja generacija Minija otići u velikom stilu, pa bi upravo GP mogao da bude takav proizvod. U svakom slučaju, koncept donosi mnogo toga šta sigurno neće biti viđeno u serijskoj proizvodnji, počev od aerodinamičnih branika sa ogromnim otvorima do čudnog spoilera na krovu. Veliki deo tih materijala je proizveden od ugljeničnih vlakana, a iako nije objavio zvanične brojke, Mini kaže da GP pruža izuzetan raspored snage u odnosu na težinu. Standardne felne su 19-inčne, a zadnje LED osvetljenje je urađeno u stilu britanske zastave da bi se pokazalo poreklo ovog automobila. Enterijer odlikuje par sportskih trkačkih sedišta, odsustvo zadnjih sedišta, i zaštitni kavez, a ostatak kontrolne table je gotovo identičan serijskom modelu. Podataka o mehanici nema, ali kada se zna da standardan JCW razvija 227 ks i ubrzava do 100 km/h za 6,3 sekunde, nema sumnje da će GP biti brži i moćniji.

Električni automobili

Mini je za Frankfurt spremio i električnu verziju, što je ujedno prvi takav automobil britanskog proizvođača vozila još od 2009. godine. Naime, tada je debitovao Mini E kao test vozilo u SAD, Nemačkoj, Velikoj Britaniji, Francuskoj, Japanu i Kini. Mini E je takođe poslužio kao rani eksperiment BMW-ovog takozvanog „Project i“ razvoja koji je na kraju doneo serijske proizvode kao što su BMW i3 i i8. Sa maksimalnim dometom od 160 kilometara i dizajnom identičnim benzinskom modelu, Mini E je imao sve uslove da postane hit, ali je kompanija na kraju proizvela svega 600 primeraka za testiranje i tiho ih povukla sa ulica već sledeće godine. U Frankfurtu je sada predstavljen Electric koncept sa ciljem da nastavi tamo gde je Mini E stao.  I ne samo to, već Electric nam nagoveštava kako bi potpuno novi sledeći Mini mogao da izgleda kada stigne na tržište do 2020. godine.

Electric

Minijev glavni dizajner Christopher Weil je najavio da je Electric protekao svega šest meseci u razvoju i da je ceo proces započeo početkom godine. Kompanija nije originalno imala takav plan, ali kroz istoriju Mini je bio poznat po takvim koracima iz razloga što sve originalne ideje budu sprovedene u delo. Kao što se očekivalo, koncept u velikoj meri liči na sadašnji Mini pa je očigledna evolucija dizajna. Međutim, kompanija je „popravila“ mnoge kritike iz prošlosti koje su osuđivane među samim vlasnicima, kao što je sam dizajn farova. Jedan detalj koji koncept ipak nije otkrio je enterijer i on će ostati sakriven minimalno naredne dve godine. Sa druge strane, Mini se potvrdio da modifikuje aerodinamiku pa efikasniju vožnju pa tako svaki detalj ima svoju svrhu. Hauba i maska hladnjaka su potpuno novi, felne su inspirisane automobilima iz 1980-ih godina, a prednji branici izuzetno posebni da su šanse male da ćemo ih videti u serijskoj proizvodnji. Slična situacija je i u zadnjem delu, a neki detalji, kao što je osvetlenje, su inspirisani spomenutim GP konceptom.

Mini nije objavio podatke kolike su baterije, koliko će one moći preći i koliko je vremena potrebno da se napune, ali nema sumnje da će Electric biti veoma sličan sa nekim budućim BMW proizvodom. To je potvrdio i prvi čovek nemačkog giganta Harald Krueger, koji je takođe najavio da će kompanija lansirati 25 električnih automobila do 2025. godine, od čega će polovina biti kombinacija električnih i benzinskih motora, a ostatak čistokrivni električni proizvodi. U svakom slučaju, Mini više nego spreman čeka budućnost. U vreme kada su mnogi evropski gradovi najavili zabrane automobila na benzin i dizel u narednih 15 godina, koji drugi izbor Britanci imaju?

Zoran Tomasović

 

 

 

 

(215)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments