1. Home
  2. Vesti
  3. Geely preuzeo Lotus i zvanično
Geely preuzeo Lotus i zvanično
0

Geely preuzeo Lotus i zvanično

206
0
Podelite sa prijateljima:

Tri funkcionera Geelyja sede u petočlanom odboru direktora Lotusa.

Volvo i Lotus su sada i zvanično u istoj automobilskoj porodici, jer je kineska kompanija Geely pripojila čuvenu britnasku sportsku marku. Geely je za 65 miliona dolara otkupio 51 odsto akcija, dok malezijska Etika Automotive kontroliše preostalih 49 odsto.

Ovaj potez je doveo do rokada unutar odbora direktora, jer je šef finansija Geelyija, Danijel Donghui Li, sada predsednik britanske kompanije. Dva druga Geelyjeva rukovodioca su takođe u u odboru od pet članova.

Žan-Mark Gale ostaje kao izvršni direktor kompanije. „Mi proizvodimo najbolje automobile u istoriji kompanije i trenutno razvijamo novu generaciju sportskih, luksuznih vozila, koja će nastaviti da demonstriraju vrednosti Lotusa kao marke, i to kroz dinamiku i smanjenje mase, vodeće u klasi, učvršećene kroz globalnu snagu i resurse Geely Holdinga“, rekao je Gale.

Geely je takođe otkupio 49,9 odsto malezijskog Protona. Stručnjaci smatraju da će kineska kompanija primeniti sličnu strategiju, kada je Lotus u pitanju, kao i u slučaju Volvoa. To znači da će britanski inženjeri zadržati nivo autonomije u razvoju sportskih automobila, uz dodatne beneficije u vidu Geelyjevih finansija. Kineska kompanija će naravno i sama profitirati na inovacijama, koje će utkati u sopstvene proizvode.

Uprkos tome što godinama gami nije dodavao nove modele, Lotus je uradio posao za poštovanje održavajući svoj portfolio svežim. Svakih nekoliko meseci je iznalažen način da se poboljša snaga ili smanji masa Elisea, Exigea ili Evore. Najnoviju iteraciju predstavlja Evora GT430 Sport, koja je najbrži serijski model kompanije, sa maksimalnom brzinom od 315 km/h. Prvi potpuno novi model u godinama koje slede bi mogao da bude krosover.

Čak i pre preuzimanja od strane Geelyija, Lotus je solidno poslovao, ostvarivši prvi operativni profit od 1970.

 

(206)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments