1. Home
  2. Prezentacije
  3. Ford Mustang za Evropu (2018.)
Ford Mustang za Evropu (2018.)
1

Ford Mustang za Evropu (2018.)

456
1
Podelite sa prijateljima:

„Američki „muscle“ ponovo sija“

Mustang se vratio na evropsko tržište pre dve godine i zabeležio rezultate bolje od očekivanih. Kupci su dočekali dan kada će moći da kupe svoj Mustang direktno iz Fordovog salona i odgovorili sa preko 15.000 kupljenih primeraka, što je bilo dovoljno da osvoji titulu najprodavanijeg sportskog automobila na evropskom tlu. Američki proizvođač vozila je sada predstavio i osveženu verziju, koja je nedavno debitovala na Salonu automobila u Frankfurtu.

Kratka istorija

Nasuprot verovanju, kada je Mustang debitovao u Evropi 2015. godine to nije bio prvi put da Fordov velikan stiže na ovaj kontinent. Prva generacija je stigla još 1965. godine, ali se prodavao pod T-5 oznakom pošto je jedna nemačka firma za proizvodnju bicikla posedovala pravo na Mustang ime. Njegova evropska karijera je trajala svega godinu dana i moralo je proći punih 49 godina pre nego što je kupac mogao da naruči svoj Mustang direktno preko Forda (u međuvremenu je bilo moguće kupiti ovaj automobil preko privatnih uvoznika). Od pre dve godine američka ikona je ponovo dostupna u Evropi, uključujući i verzija sa volanom sa desne strane, a iako je prodaja svega delić one sa američkog tržišta (gde je prošle godine prodato preko 105.000 primeraka), Mustang je uspeo da nadmaši mnoge rivale kao što su Audi TT i Porsche Cayman.

Dizajn

Kada je nova generacija Mustanga debitovala 2015. godine, Ford je u velikoj meri zanemario popularni retro dizajn i zamenio ga sa modernim linijama sa ciljem da liče na ostatak ponude američkog giganta. Za 2018. godinu Mustang je zadržao većinu svog dizajna, ali sa minimalnim promenama da bi kupci mogli da primete razliku između dva automobila. Za početak, hauba je spuštena i ona sada pruža i funkcionalne otvore za bolje hlađenje motora. Maska hladnjaka dolazi sa većim otvorima iz identičnog razloga, dok su spušteni i farovi i na taj način je dobijen izuzetno agresivan dizajn. Ford kaže da je osvežio i branike, ali većina nas to sigurno neće ni primetiti. Kao i u prošlosti kupac će moći da bira između kupea i kabrioleta, a tu su i tri nove boje (plava, narandzasta i crvena) uz tri različita dizajna 19-inčnih felni.

Enterijer

Ford je posvetio mnogo pažnje enterijeru nakon kritika da on ne može da parira rivalima. Nestala je jeftina plastika i Mustang sada pruža veću dozu kvalitetnijih materijala mekanih na dodir. To se posebno odnosi na centralnu konzolu sa LED osvetlenjem u standardnoj formi.

Još veća pažnja je posvećena na sigurnosne mere, pošto je Mustang u prošlosti dobio svega dve zvezdice na Euro NCAP testu sudara. Ford je dodao upozorenje na neželjeno napuštanje vozne trake tokom vožnje, bolju stabilnost u krivinama i veću zaštitu za putnike na zadnjoj klupi, pa bi Mustang trebalo da dobije minimalno četiri zvezdice na novom testu, a možda i pet. Kao i u prošlosti, kupci će dobiti veliki izbor standardne i opcione opreme.

Mehanika

Mustang opet opciono pokreću dva motora, ali su oni otišli i sasvim suprotnom pravcu. Ponuda startuje sa 2,3-litarskim turbo benzincem od četiri cilindra, identičnim onom koji takođe pokreće Focus RS, ali je snaga snižena sa 313 ks na 286 ks. Ford se odlučio za ovaj potez da bi sačuvao kvalitet mehanike na duži period, ali i da bi napravio veću razliku sa optionim V8 motorom. On je i dalje petolitarski, a snaga je povećana sa 410 ks na 444 ks. To je dovoljno za ubrzanje do 100 km/h za samo 4,3 sekunde dok je maksimalna brzina limitirana na 250 km/h.

Pogon na zadnje točkove je i dalje standardan, uz izbor šestostepenog manualnog i i potpuno novog desetostepenog automatskog menjača razvijenog u saradnji sa General Motorsom. Nasuprotiv pričama, Shelby GT350 i GT350R visokih performansi ipak neće stići u Evropu za 2018. godinu, ali je Ford najavio da trenutno radi na još moćnijem Shelbyju GT500 i da bi on trebalo da debituje do 2019. godinu. Uz njega ponuda će biti proširena i sa hibridnom i električnom verzijom. Zanimljivo je da je Ford dodao nekoliko načina da se podesi ogibljenje, kao što su Normal, Sport, Track (Staza) i Snow/Wet (Sneg/Vlažan put), a tu je i sistem nazvan „Good Neighbour“ (Dobar Komšija) koji utišava zvuk auspuha za sve one koji ne žele da probude komšije tokom vožnje.

Zaključak

Zavisno od tržišta, Mustang u Evropi stiže sa početnom cenom od oko 33.000 evra. To nije preterano visoka cifra kada se usporedi sa nemačkim konkurentima, ali oni uglavnom donose i bolju završnu izradu i moderniju tehnologiju. Ipak, Mustang je još uvek u centru pažnje u Evropi, a zanimljivo je da čak 75% kupaca izabere V8 opciju. Nove promene bi trebale biti dovoljne da se nastavi sa dominacijom, ali u vreme kada su električni proizvodi u centru pažnje takva verzija Mustanga ne može da stigne dovoljno brzo.

Zoran Tomasović

(456)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
MRN

„Zavisno od tržišta, Mustang u Evropi stiže sa početnom cenom od oko 33.000 evra.“

„Nekad bilo, a sad se samo pripoveda“. A kakva su cenovna vremena došla, nije isključeno da će sa tom cenom svoj tržišni život završiti Ford Focus 😊