1. Home
  2. Vesti
  3. FCA ulazi u poravnanje sa zainteresovanima zbog štetnih emisija
FCA ulazi u poravnanje sa zainteresovanima zbog štetnih emisija
0

FCA ulazi u poravnanje sa zainteresovanima zbog štetnih emisija

138
0
Podelite sa prijateljima:

Fiat Chrysler Automobiles (FCA) je rešio da se uključi u razgovore o poravnanju i određivanju iznosa potencijalne odštete, sa stranama koje su oštećene zbog prekomernih štetnih emisija. Početak razgovora je dogovoren za 12. oktobar. Ranije ove godine, a o čemu smo izveštavali, Ministarstvo pravde SAD je podelo tužbu protiv FCA zbog navodnog korišćenja ilegalnog softvera u blizu 104.000 modela Dodge i Ram, sa instaliranim dizel agregatima. Optužba se odnosi na ove modele vozila, koja su prodata na američkom tržištu, počev od 2014. godine.

Na tapetu se našao, naravno, i poznati nemački proizvođač komponenti Bosch, koji je razvio prateće sisteme za dizel agregate u spornim vozilima. Posrednik u procesu poravnanja, Ken Fajnber je potvrdio da će i predstavnici kompanije Bosch, uzeti učešće u procesu pregovora.

Fiat Chrysler Automobiles je porekao izvršenje bilo kakve ilegalne radnje, uz tvrdnje da nikada nije čak ni pokušao da osmisli sličan softver, koji bi eventualno doveo do pogrešno očitanih rezultata štetnih emisija.

Januara ove godine, Agencija za zaštitu  životne sredine (EPA) je objavila da je najmanje osam pomoćnih kontrolnih uređaja, instaliranih u trolitarske FCA dizel motore, koji nisu sertifikovani. Na ovaj način je došlo do toga da su Dodge Ram 1500, kao i Jeep Grand Cherokee (oba modela proizvedena između 2014. i 2016), u nesaglasju za Dokumentom o čistom vazduhu, iz 1970. godine.

Prema navodima iz EPA, ovi agregati ispunjavaju sve standarde u režimu normalne vožnje, ali softver koji reguliše rad agregata umanjuje efektivnost funcionisanja sistema za kontrolu emisije izduvnih gasova pri velikim brzinama, ili pri dugotrajnijim vožnjama.

FCA, je sa druge strane, naveo da su njihovi agregati “opremljeni najsavremenijom opremom za kontrolu izduvnih gasova, koji uključuju i selektivno katalitičko prečišćavanje (SCR)” i da u svemu odgovaraju zakonskim normama. Proizvođač je dodatno ponudio “i značajan broj radnji koje bi mogle da se primene, u cilju minimiziranja zabrinutosti EPA, uključujući i osmišljavanje i razvoj softverskih izmena na uređajima za kontrolu emisija, a koji bi mogli da budu momentalno primenjeni na spornim vozilima.”

Još da dodamo da se Vlada SAD neće uključivati u predmetne pregovore.

 

(138)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments