1. Home
  2. Vesti
  3. Porsche GT2 RS oborio rekord na Nirburgringu (video)
Porsche GT2 RS oborio rekord na Nirburgringu (video)
0

Porsche GT2 RS oborio rekord na Nirburgringu (video)

287
0
Podelite sa prijateljima:

Najavljen je kao najsnažniji i najbrži Porsche 911 ikada. GT2 RS je to i dokazao, jer je postao šampion Nirburgringa u kategoriji serijskih automobila sa zadnjim pogonom. Cilj je bio da se „Zeleni pakao“ prođe za manje od 7 minuta i 5 sekundi, međutim, Porscheu je pošlo za rukom da zadatu vrednost nadmaši za izvanrednih 17,7 sekundi.

Porscheov fabrički vozač, Nik Tendi, i test vozač Lars Kern, bili su na visini zadatka 20. septembra, kada su napravili pet krugova u dva različita automobila sa vremenom ispod 6 minuta i 50 sekundi. Kern je na kraju uspeo da ostvari najbrži krug na 20,6 kilometara dugačkoj stazi, od neverovatnih 6 minuta i 47,3 sekunde, uz zabeleženu prosečnu brzinu od 184,11 km/h.

Na ovaj način je 911 GT2 RS oko 10 sekundi brži od superautomobila 918 Spyder, kojeg je vozio Porscheov fabrički vozač, Mark Lib, 4. septembra 2013., kada je postavio tadašnji rekord od 6 minuta, 57 sekundi.

Mada Porsche kaže da je 911 GT2 RS postavio novi rekord u klasi serijskih sportskih automobila, McLaren P1 LM je krug na Nirburgringu prošao  za 6 minuta, 43,2 sekunde. Takođe, električni Nio EP9 je postigao vreme od 6 minuta, 45,9 sekundi. Imajući to u vidu, treba istaći da ni McLaren ni Nio nisu baš regularni serijski automobili, jer je prvonavedeni napravljen u samo pet a drugi u 16 primeraka (6 za investitore kompanije a 10 za kupce).

Ukoliko 911 GT2 RS treba porediti sa regularnim serijskim automobilom, najbliži rival bi bio Huracan Performante (6:52,01), kojeg je na Nordšlajfeu vozio test vozač Lamborghinija, Marko Mapeli, 5. oktobra 2016. Vreme Huracana su Lars Kern i Nik Tendi oborili u prvim pokušajima.

Porsche nije objavio koliko primeraka 911 GT2 RS će napraviti, ali će to sigurno biti mnogo više od P1 LM i EP9 zajedno. Smatra se da će oko 1.000 jedinica biti proizvedeno.

(287)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments