1. Home
  2. Life
  3. Tehnologija & IT
  4. Volkswagen uveo inovativni Budak ciklus rada motora (video)
Volkswagen uveo inovativni Budak ciklus rada motora (video)

Volkswagen uveo inovativni Budak ciklus rada motora (video)

692
0
Podelite sa prijateljima:

Novi Volkswagen Tiguan ima takođe novi 2,0-litarski turbo EA888 agregat koji koristi takozvani „Budack“ ciklus metod paljenja, varijacija Milerovog ciklusa, nazvana po Volkswagenovom inženjeru, Ralfu Budaku. Kako ovaj radni ciklus funkcioniše?

Najpre o Milerovom ciklusu, za one koji nisu upoznati o čemu se radi: ovaj metod redukuje efektivan kompresioni odnos u cilindrima tako što usisni ventil drži duže otvorenim, omogućavajući da klip sabije usisane gasove nazad u granu, što za posledicu ima manje rada na sabijanju punjenja.

To znači da tokom radnog hoda, energija dobijena iz sagorevanja može biti efikasnije pretvorena u mehanički rad. Zbog redukovanja kompresionog odnosa, izlazna snaga je manja nego kod konvencionalnog Oto ciklusa.

Budakov ciklus, kako Džejson Fenske iz Engineering Explaineda spominje u video klipu, koristi isti koncept, sem što zatvara usisni ventil rano. Na taj način, kako se klip spušta dok je ventil zatvoren, pritisak unutar komore za sagorevanje pada, a zatim se podiže tokom kompresionog hoda. Na kraju, kao u Milerovom ciklusu, to doprinosi nižem efektivnom kompresionom odnosu, što olakšava da radni takt pretvori energiju dobijenu iz sagorevanja u pokret klipa nadole. Kao u Milerovom ciklusu, povećana efikasnost dolazi nauštrb izlazne snage.

Ova postavka nije posebno kompleksna niti revolucionarna u suštini. Koristi kliznu osovinicu (vervatno hidraulički pokretanu kao kod Hondinog VTEC sistema) u cilju promene profila bregova na bregastom vratilu iz visoko podignutog koji se otvara i zatvara normalno i niskog profila koji se zatvara ranije. Prvonavedeni se koristi kada vozač pritisne papučicu gasa u cilju jakog ubrzanja, dok se drugonavedeni koristi tokom krstarenja.

Možda nije tako fascinantan kao Infinitijev motor sa varijabilnim kompresionim odnosima,  Mazdin HCCI agregat ili Toyotin novi patent, ali je lepo videti da se proizvođači automobila i dalje trude da poboljšaju efikasnost motora s unutrašnjim sagorevanjem na inovativne načine.

 

 

(692)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments