1. Home
  2. Testovi
  3. Range Rover Evoque Cabriolet TD4 180 HSE Dynamic – Bikini na skijama
Range Rover Evoque Cabriolet TD4 180 HSE Dynamic – Bikini na skijama
0

Range Rover Evoque Cabriolet TD4 180 HSE Dynamic – Bikini na skijama

1.45K
0
Podelite sa prijateljima:

Pariz, oktobar 2010. godine. Bili su to veliki trenuci za Evoque, i veliki trenuci za mene lično. Po prvi put tada, svetska publika je mogla da se upozna sa najmanjim Land Rover Range Rover modelom, ikada proizvedenim, a ja sa ambijentom i glamurom te prestižne manifestacije. Evoque je, pored svoje veličine, revolucionaran za kompaniju JLR i po tome što je prvi, i još uvek jedini model u istoriji brenda, sa pogonom samo na jednoj osovini, po opcionom izboru kupca. Za modelnu 2012. godinu, javnosti je prikazan i kabriolet derivat, u konceptnoj formi. Ako na trenutak zaboravimo Jeep Wrangler i Nika Slotera, koji je takođe, iako konceptualno značajno različit, bio model sa otvorenim krovom, opet dolazimo do potpune jedinstvenosti subjekta naše intrige.

Ovo nije, i nažalost, ne može da bude kompletan test, ali prilika da vozimo ovakav kabriolet se zaista retko pruža, pa je unutar redakcijski dogovor pao, da ja budem taj koji će fokus svog interesovanja da usmeri, u najvećoj mogućoj meri, u datim okolnostima, baš na ovog lepotana. Utoliko pre, što će i Jaguar F-Type kao i Land Rover Range Rover Velar, uskoro biti na našem višednevnom testu. Elem, svi, ovde izneti utisci, su utemeljeni na dnevnoj JLR avanturi, upriličenoj na Navak stazi, kao i na prevaljenoj povratnoj distanci do Fruške Gore. Evoque nije pošteđen, ni u kom smislu, niti u jednom segmentu “off-road” zadataka, u odnosu na ostale SUV modele iz game, koji su bili raspoloživi.

Lepotice se polugole sunčaju na planinskim vrhovima u januaru…

…a naš SUV, kategorisan u okvirima C segmenta, i sa monokok karoserijskom izvedbom, poput njih, pozira u svakoj prilici. Ima šta i da pokaže. Čak i “konvencionalni” model, i to posle sedam godina koegzistencije sa javnošću, atrakcija je na svakom koraku. Kabriolet tu dimenziju pojačava do nivoa fascinacije. Kompaktan, sa visokim klirensom, mekim akustičnim sklopivim krovom (Webasto proizvodnje) koji ima padajuću liniju formirajući tako kupe siluetu vozila, i atraktivnim vizuelnim aerodinamičnim dodacima, neizbežna je radost svačijim očima. Pomenuti meki sklopivi krov može biti samo crne boje, ali u kombinaciji sa “vrišteća mandarina” narandžastom bojom, daje savršeni kontrastni smisao.

HSE Dynamic paket opreme, u vizuelnom smislu, neguje sportsku notu dizajna, postižući cilj preoblikovanim, u odnosu na standardnu verziju, prednjim i zadnjim branicima, sportskim „obrub“ suknjicama i pomenutim aerodinamičkim stimulansima, ne samo zbog očiju posmatrača, već i zbog poboljšane efikasnosti. Dizajnu eksterijera, i baksuz bi dao, čistu desetku.

Funkcionalnost i enterijer

Nekome će verovatno zasmetati analiza funkcionalnosti kabriolet vozila. Slažem se, naravno, ali ovo je i SUV model. Pa čak i vlasnici kabrioleta, imaju neki nivo očekivanja u pogledu praktičnosti. Zato, evo utisaka.

Prvi kontakt, bez dileme smo u premijum modelu. Kvalitet upotrebljenih materijala je dobar, na sedištima, panelima vrata, centralnom grebenu… svuda. Meki na dodir, plemeniti za oko. Trimovi od brušenog aluminijuma su potpuno neizostavni (uz karbonske dodatke) u sportski opremljenim verzijama. S obzirom na klasu kojoj pripada, zadovoljni smo.

Pozicija za volanom se pronalazi lako, sedišta su udobna, bočna podrška dobra. Klasični pokazivači na instrument tabli služe svojoj nameni korektno, pregledni su, odnosno lako se očitavaju, dok je ekran info-zabavnog sistema (Land Rover InControl® Touch Pro™) dobre rezolucije i dijagnale (10,2 inča), lociran znatno niže nego što naša poimanja prakse najboljih ergonomskih rešenja to podrazumevaju. Znači, hoćeš da sačitaš informaciju sa ovog ekrana, nema problema, samo što periferni vid ne dobacuje da pokrije i zbivanja u saobraćaju, istovremeno. Po ovom detalju, uključujući i odsustvo opcije digitalizacije instrumentacionog klastera, jasno je da je model, iako restilizovan (čitaj prekomponovan na poslednja tehnološka dostignuća) prošle godine, u poznom tržišnom dobu.

Napred izvanredan, komfor je pozadi korektan za dva putnika. Naime, za kabriolet vozilo dužine 4,37 metara, mesta za kolena ima možda i natprosečno, ali je to na ivici prihvatljivog sa aspekta putovanja dužih od 200 kilometara. Vozeći se na zadnjim sedištima, iza osobe visoke 180 centimetara, bio sam relativno raspoložen kraće vreme. Nakon toga, osećaj uznemirenosti i teskobe je narastao. Problema sa prostorom za glave, a što nas je najviše brinulo zbog kupe izgleda vozila, ima zadivljujuće puno, ali su zato nasloni vertikalni poput kičme desetobojca, što baš i ne prija odviše. Prisustvo centralnog tunela, u ovom slučaju ne menja stvari, jer peti putnik je ovde i po slovu saobraćajne dozvole – slepi putnik.

Koja reč i o prtljažniku, proizvođač pompezno najavljuje maksimizaciju zapremine primenom koncepta smeštaja dvoslojnog krova (sklopivog za 18, odnosno 21 sekundu do brzine od 50 km/h), u prostor koji je namenjen isključivo toj svrsi. Iskreno, na ovaj način je prtljažnik minimizovan, nikako maksimizovan. Nije štos biti različit, nego bolji u različitosti. Logično je da zapremina prostora predviđenog za smeštaj krova, bude na raspolaganju za prtljag, u (najčešćim) situacijama kada je krov na mestu. Ovako, prtljažnik ima istu (251 litar) zapreminu, bez razlike. Inovativno, i, šta drugo reći, glupo bez premca, jer bi se konvencionalnim rešenjem dobilo više od 300 litara zapremine, sa krovom na mestu. Pride je i otvor prtljažnika visoko, i prilično je uzak. Pričajući o funkcionalnosti, mesto je da napomenemo još jedan kuriozitet: da li ste čuli da neki kabriolet može da vuče tonu i po tešku prikolicu? Upravo smo vozili baš takav.

Paralelno sa Dunavom, Fruška Goro drž’ se, stiže „off-road“ JLR ekspedicija

Ionako teški, SUV modeli nisu baš reper za dobru voznu dinamiku, a posebno loše predispozicije za ovu disciplinu ima naš primerak, koji je naravno još dodatno ojačan (otežan), zbog nedostatka krova. Ipak, utisci iz vožnje i celokupno vozačko iskustvo sa ovim kabrioletom je inspirativno. Dvolitarski turbodizel agregat (180 ks/430 Nm) pruža zadovoljavajuće performanse, kulturu rada i ekonomičnost. Nije u mogućnosti, ipak, da proprati agresivan dizajn, ali je zaista dovoljan čak i za osobe sklone kršenju brzinskih ograničenja. Podatak o ubrzanju od 10,3 sekundi do stotke, koji sam pročitao nakon vožnje, u realnom životu deluje prestrogo, to jest subjektivni utisak je u korist Evoquea. Kočnice su izvanredne i pouzdane, iako se težina automobila oseća. Upravljanje je primetno progresivno i poseduje elektroasistenciju. Lep je to osećaj, pri laganoj vožnji volan je jednako lagan, kako ubrzavamo sve je tvrđi i direktniji. Kada vam kažemo da je devetostepenu transmisiju napravio ZF, jasno vam je da je perfektna. Koriste je još neki premijum brendovi (doduše sa osam stepeni). Prenosni odnosi su gusto raspoređeni, pri čemu je to fenomenalno rešeno na način da prvi stepen prenosa služi samo za vožnju po najlošijim terenima i omogućava kamionsku snagu u tim okolnostima, dok su ostali u funkciji dinamičnosti i ekonomičnosti. U devetom stepenu prenosa, pri krstarećim brzinama, motor radi na ekstremno niskim obrtajima. Koristi su jasne i višesmerne.

Uprkos razlici od par stotina kilograma u težini, u odnosu na konvencionalni model, naš Evoque je izvanredno savladavao fruškogorske krivine, uz diskretno ljuljanje karoserije. Konkretan model je imao instalirano sportsko ogibljenje i karoseriju nižu za 15 milimetara, što je svakako doprinelo boljem držanju u krivinama, ali je zato malo neurotičnije reagovao na neravnine. Naravno, ovde takođe važi narodna umotvorina o plaćanju, drinama i ćupriji. Ekstremno atraktivni i niskoprofilni točkovi od 20 inča su stvoreni za brzanje kroz krivine, po ceni veće senzitivnosti na nesavršeni drum, i ne samo to.

Mi smo sa Evoqoueom suvereno prolazili “putne” peripetije, bez razlike na stanje podloge (blato, klizava trava, kamenjari), doduše uz povećani oprez u odnosu na ostatak konvoja, zbog najmanjeg klirensa, ali smo se vratili čitavi. Jednako lep, odnosno uz Evoque najlepši model u grupi, samo tehnološki daleko najsavršeniji, je, na svojim točkovima od 22 inča, ostao hendikepiran usled prelaska preko neke oštre stene. Nije savršeni Velar kriv, krivi smo mi što smo ga poveli u šetnju po trnju u papučama za plažu.

Naravoučenije je kristalno jasno: za bilo kakve avanture van regularnih puteva, obavezno zamenite predivne točkove (sa Satin Black mat felnama) za odgovarajuće, odnosno čelične felne sa najužim mogućim gumama najvišeg profila, označene simbolima M+S. Da li je ova investicija opravdana? Verujte da je neprocenjivo iskustvo lagane vožnje šumskim putevima, uvalama gde ste sami: vaše lepše (ili jače) polovine, Evoque i zvuci prirode. Svaki dosada voženi Range Rover je veoma sposoban za sve terene, pa i ovaj, odnosno uz sistem Terrain Response®, koji kontroliše upravljanje, gas, menjač i kočnice, veoma je zahvalan, odnosno svakog vozača filuje samopouzdanjem. Za ljubitelje vožnje van puta, par korisnih informacija o prihvatljivim stepenima uglova (prilazni ka odlaznom uglu) koje Evoque savladava: 19, 18,69 i 31. Najneverovatniji je podatak o bočnom nagibu od 35 stepeni koji mali SUV toleriše.

Veoma je neobično iskustvo voziti automobil koji je toliko nagnut na jednu stranu. Sve u redu, verujemo mi deklaraciji proizvođača, ali je zaista neprijatno (potpuno subjektivan osećaj) i pod duplo manjim uglom. Bare preko kojih smo prelazili, nisu tolike dubine, ali proizvođač kaže da je do pola metra duboke vode, bezbedno proći voženim autom.

Verujem da je važno da znate, mada to vozač ni u kom slučaju ne može da registruje, samo na brzinama do 35 km/h, Evoque ima pogon na sve točkove, dok se on kasnije prenosi i na drugu osovinu, u deliću sekunde, prema potrebi.

Kada se vratite na asfalt, i poželite da uletite u emotivni disbalans, pa pustite omiljenu pesmu na Meridian muzičkom sistemu, neće vam trebati puno da shvatite da vredi investicije.

Potrošnja na testu, odnosno u uslovima kojima sigurno nećete izložiti svog ljubimca, je iznosila na oko visokih 10,7 litara. Ali, ovo je verovatno maksimalno moguća visoka potrošnja, zbog velikog broja sati provedenih na raznoraznim klizavicama i ostalim… kako ide ona reč o vukovima i seksu?

Cena za kabriolet verziju nije objavljena. Svakako vredi pozvati British Motors.

Zaključak

Jednom se živi, za taj jedan život koji proleti tako brzo, napravljen je ovaj automobil. Sve, genetski predodređene mane, on vam kompenzuje kroz radost povodom saznanja da ga posedujete, a sve preko toga je veliki bonus, kojeg ćete biti sve svesniji kako vam bude bio duže u rukama.

Tekst: Zvezdan Božinović

Fotografije: Zvezdan Božinović & Pavle Barta

Range Rover Evoque Cabriolet TD4 180 HSE Dynamic

Karoserija, dimenzije, masa

Tip: SUV kabriolet
Vrata/Sedišta: 2/4
Spoljne dimenzije – dužina, širina, visina: 4.370 x 1.900 x 1.635 mm
Međuosovinsko rastojanje: 2.660 mm
Zapremina prtljažnika: 251 l
Masa praznog vozila: 1967 kg

Motor

Broj cilindara/tip motora: R4/Turbo dizel
Zapremina: 1.998 cm³
Snaga: 132 kw/180 ks
Maks. obrtni moment: 430 Nm pri 1.750 o/min

Pogon

Tip: Na sve točkove
Menjač: Automatski sekvencijalni/9

Šasija i kočnice

Ogibljenje napred/nazad: MacPherson/multilink
Kočnice napred/nazad: Ventilirajući diskovi/ diskovi
Pneumatici napred/nazad: 245/40 R20

Performanse

Ubrzanje 0-100 km/h: 10,3 s
Maks. brzina: 200 km/h

Potrošnja i emisija

Gorivo: evro dizel
Zapremina rezervoara: 54 l
Prosečna potrošnja – proizvođač/test: 5,7-10,7 l
Emisija CO2: 149 g/km

Cena

Oko 50.000 funti (57.000 evra) na matičnom britanskom tržištu

Dobre strane:

Originalnost, dizajn, zabava, prestiž, imidž, pogon, tehnologija, menjač

Loše strane:

Praktičnost, potrošnja, mali prtljažnik
Pod lupom
Dizajn
Eksterijer: 9 Ukupno 9
Enterijer: 9
Kvalitet izrade
Karoserija: 10 Ukupno 9,5
Kabina: 9
Praktičnost
Karoserija: 9 Ukupno 8
Kabina: 7
Komfor
Napred: 9 Ukupno 9
Pozadi: 9
Vozne osobine
Upravljivost: 8 Ukupno 8
Performanse: 8
Šasija
Ogibljenje: 9 Ukupno 9
Kočnice: 9
Motor
Performanse: 8 Ukupno 7
Potrošnja: 6
Menjač
Preciznost: 10 Ukupno 10
Efikasnost: 10
Cena
Prihvatljivost: 7
Ocena: 8,50

(1454)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments