1. Home
  2. Prezentacije
  3. Mercedes-AMG Project One (2018.)
Mercedes-AMG Project One (2018.)
0

Mercedes-AMG Project One (2018.)

320
0
Podelite sa prijateljima:

„Bugatti Chiron, ko?“

Veza između serijskih i trkačkih automobila je uvek bila veoma blizu. Sve je počelo sa samom homologacijom da bi se trkački automobil uopšte mogao takmičiti u auto-moto sportu, čime su na ulicama završavali neki od najređih i najpopularnijih automobila ikada proizvedenih. Zatim je usledio i sam trend deljenja tehnologije, a u današnja vremena je moguće dobiti serijske verzije mnogih trkačkih automobila. Najnoviji od njih je Mercedes Project One, predstavljen na ovogodišnjem Salonu automobila u Frankfurtu, i najavljen kao nešto najbliže na ulicama povezano sa Formula 1 bolidom.

Mercedesovi superautomobili

Mercedes ima dugu tradiciju proizvodnje egzotičnih automobila, a sve je počelo 1954. godine. Tada je na tržište stigao legendarni 300SL, ulična verzija W194 trkača koji je pobedio u trci 24 časa LeMana i u svoje vreme postao najbrži serijski automobil na svetu. Kompanija je nastavila da proizvodi sportske proizvode i u nastavku, ali nijedan od njih se nije smatrao egzotičnim do 1998. godine kada je debitovao CLK GTR. Originalno razvijen za homologaciju za GT1 šampionat, CLK GTR je doneo V12 motor i cenu od 1,5 miliona evra, koja je u svoje vreme bila najveća na svetu. Usledeo je SLR McLaren, razvijen u saradnji sa istoimenim britanskim gigantom, i SLS, ali nijedan od njih nije otišao daleko koliko Project One. Onaj najnoviji automobil treba da ode tamo gde nijedan drugi nemački auto nikada nije bio i predstavlja rivala konkurentima kao što su (uslovno) Bugatti Chiron i novi Aston Martin Valkyrie.

Dizajn

Project One je zvanično predstavljen veče pre otvaranja Salona automobila u Frankfurtu od strane dva vozača nemačkog tima, Luisa Hamiltona i Valterija Botasa. Zatim je uvodnu reč imao prvi čovek kompanije Diter Ceče, koji je izjavio da Project One čini bilo koji drugi AMG automobil beznačajnim i da nije postojao nijedan drugi Mercedes koji je privukao toliku medijsku pažnju. Svi primerci su odavno rasprodati iako se ovaj automobil još uvek tretira kao koncept, pošto mnogi tehnički detalji još uvek nisu poznati. Sa dizajnerske strane Project One izgleda kao nijedan drugi Mercedes i započinje novu eru za nemačkog proizvođača vozila. Ogromna maska hladnjaka je potreba da bi se kontrolisala temperatura motora dok zadnji deo odlikuje veliki spojler za bolju stabilnost. Svaki dizajnerski deo je inspirisan Formula 1 bolidom za što bolju aerodinamičnost, mada će mnogima sigurno trebati vremena da se naviknu na dizajn.

Enterijer

Enterijer je takođe inspirisan Mercedesom W08 iz Formula 1 šampionata, a iz kompanije kažu da je veoma funkcionalan i jednako velikog kvaliteta kao i ostali modeli sa trokrakom zvezdom. Prostora ima dovoljno za dve odrasle osobe, a tu je i digitalni sat za brzinu sa LED osvetljenjem sa podešavanjem ogibljenja i načina vožnje. Project One takođe nema retrovizore već kamere za svaki deo vozila dok još jedan monitor donosi opremu kao što su Apple CarPlay i Android Auto sa kojim vlasnik može da poveže svoj mobilni telefon. Ostatak enterijera je uglavnom jednostavan i bez mnogo detalja, a razlog leži u spomenutom podatku da on treba da izgleda kao Formula 1 bolid.

 

Mehanika

Mercedes je još ranije objavio da budućnost AMG-a ne zavisi od benzinskih motora već od kombinacije različitih tehnologija, a u današnja vremena, električni motori su izuzetno popularni. U stilu Formula 1 bolida, Project One pokreće 1,6-litarski turbo motor od šest cilindara postavljen u sredini, a reč je o uličnoj verziji trkačkog motora iz W08. On je razvijen u zajedničkoj saradnji između nemačkog i britanskog tima, a pomoć pružaju četiri električna motora. Na taj način je dobijen jedan od najluđih serijskih pogonskih sistema današnjice, koji razvija maksimalnu snagu na čak 11.000 obrtaja, dok elektromotori razvijaju svoju snagu na čak 50.000 obrtaja – ili 30.000 obrtaja više nego bilo koji serijski motor.

Što se elektromotora tiče, jedan je povezan sa motorom za isporuku dodatne snage, sa 500 kW (680 ks) na zadnjim točkovima. Druga elektrojedinica pokreće električni turbo punjač. Tu su još dva elektromotora, po jedan na svakom prednjem točku, gde svaki raspolaže sa 120 kW (163 ks), a „vrte se“ na do 50.000 o/min. Litijum-jonske baterije skladište energiju, ali i dodaju 100 kilograma na masu vozila.

Zanimljivo je da su svi motori i menjač teški svega 520 kilograma, a po nekim najavama ukupna težina vozila neće preći cifru od 1.000 kg. Kao što se i očekivalo, tu je i veliki broj električnih pomagala sa ciljem da se pruže najveće moguće performance. A one su više nego pozavidne, pa tako rani brojevi kažu da će ubrzanje do 200 km/h trajati samo šest sekundi, uz maksimalnu brzinu veću od 350 km/h. Međutim, ovu vest je brzo demantovao prvi čovek AMG-a Tobias Moers i najavio da je ostalo još 18 meseci testiranja i do tada mnogo toga može da se promeni. Spomenućemo da Project One može da pređe i do 30 kilometara samo sa električnim motorom.

 

Zaključak

I pored izuzetno visoke cene od 2,27 miliona evra, Mercedes kaže da je već primio veliki broj narudžbi i da će neki od njih morati biti odbijeni pošto će kompanija da proizvede samo 275 primeraka. Nema sumnje da je Project One jedan od najekstrimnijih automobila ikada proizvedenih i da je već sada napisao istoriju. Ono šta oduševljava još više je podatak da on ne liči na tipičan Mercedes pa samim tim definitivno predstavlja novi početak za nemačkog proizvođača vozila. A sada je red na Aston Martin da požuri i predstavi novi Valkyrie za uporedni test.

Zoran Tomasović

(320)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments