1. Home
  2. Prezentacije
  3. BMW X7 iPerformance koncept
BMW X7 iPerformance koncept
0

BMW X7 iPerformance koncept

727
0
Podelite sa prijateljima:

„Iz Južne Karoline za svet“

Mnogi će se složiti da su automobili postali previše veliki i teški za dnevni saobraćaj. Najpopularnija kategorija ovih dana su krosoveri i teretnjaci, koji su „karijeru“ započeli u Sjedinjenim Američkim Državama, a zatim se proširili na ostatak sveta. U ovoj državi nije retkost da kompanije preteraju sa dimenzijama tradicionalnih premijum terenaca kao što su Cadillac Escalade i Lincoln Navigator, ali su mnogi evropski proizvođači dugo godina ignorisali ovu kategoriju. Ali to će se uskoro promeniti kada sledeće godine debituje novi BMW X7, a publika je nedavno imala prilike da se upozna sa njegovom istoimenom koncept verzijom.

Veliki terenci

Iako njihova prodaja nije velika kao i kod manjih i jeftinijih krosovera, veći terenci i dalje igraju veoma bitnu ulogu na američkom i evropskom tržištu. Cadillac je prošle godine privukao oko 39.000 kupaca na domaćem tržištu, dok ga vredno prate Mercedes GLS (30.000) i Range Rover Sport (22.000). Ni evropsko tržište nije zaostajalo u velikoj meri sa rastom prodaje od 19%. BMW-ov najveći predstavnik do sada je bio X5, razvijen krajem 1990-ih godina nakon zahteva na američkom tržištu, ali se vremenom uspešno počeo prodavati i u ostatku sveta. BMW je nedavno izgubio lidersku poziciju po prodaji od Mercedesa i po svaku cenu želi da je vrati nazad. X7 će da se suprostavi kao direktan rival GLS-u, a pored standardne ponude benzinskih i dizel motora tu će biti i električna verzija sa nultnom emisijom.

Dizajn

X7 u velikoj meri podseća na nekoliko ranijih koncepata nemačkog proizvođača vozila, posebno na Vision Future Luxury koncept sa salona automobila u Pekingu 2014. godine. Prvi čovek kompanije Adrian van Hooydonk kaže da ovaj koncept donosi sledeću generaciju dizajna za sve veće BMW proizvode, ali da kompletan posao još uvek nije završen i da bi serijski model mogao da pretrpi određene promene. Detalji kao što je maska hladnjaka u obliku bubrega i stil farova su veoma slični sadašnjim modelima, ali koncept donosi i poveće 23-inčne felne i mnogo hromiranih detalja oko prozora i u branicima. Očekuje se da oni neće biti korišćeni kod serijskog modela u tolikoj meri u sličnom stilu kao što nisu korišteni kod sadašnje serije 7 posle Vision Future Luxury koncepta.

Sa dužinom od 5.020 milimetara, širinom od 2.020 milimetara i visinom od 1.800 milimetara, X7 je za 113 milimetara duži, 82 milimetra širi i 37 milimetara viši u poređenju sa X5. Njegovo međuosovinsko rastojanje takođe iznosi 3.010 milimetara što je za 76 milimetara duže. Radi poređenja, Mercedes GLC-Class je dugačak 5.131 milimetara, širok 1.981 milimetara i visok 1.849 milimetara dok je Range Rover nešto manji (dužina 4.999 milimetara, širina 2.220 milimetara i visina 1.835 milimetara).

Enterijer

X7 donosi tri reda sedišta i može da smesti šest odraslnih osoba, ali će serijski model pružati dovoljno prostora za sedam osoba. Koncept odlikuje i veliki panoramski krov gotovo po celoj dužini vozila, a u njemu se nalazi i lasersko osvetljenje, a on bi navodno trebalo da bude ponuđen i kod serijskog modela. X7 pruža i novu generaciju BMW enterijera koja nema mnogo sličnosti sa sadašnjim. Digitalni sat za brzinu je potpuno novi, kao i poveći 12,3-inčni monitor. Na taj način, ovaj krosover gotovo i nema dugmića, već se sve komande nalaze upravo na monitoru. Od BMW-a se očekuje da bude jedan od lidera po tehnologiji i X7 sigurno nije razočarao. U svakom redu sedišta se nalaze samostalni monitori preko kojih vozač i putnici mogu da povežu svoje mobilne telefone. Nemci obećavaju i najveći kvalitet i veliki izbor standardne i opcione opreme.

Mehanika

BMW je ranije izjavio da će benzinski i dizel motori činiti većinu prodaje, ali koncept pokreće kombinacija benzinskog i električnog motora. Reč je o identičnom turbo benzincu od četiri cilindra zapremine dva litra iz 740 xDrive, dok se električni motor nalazi pored menjača. Ukupna snaga iznosi 255 ks i 499 Nm obrtnog momenta, a on je u stanju da pređe 100 kilometara sa električnim motorom, što je dvostruko više nego bilo koji drugi sadašnji hibrid kompanije. Ostatak ponude bi trebalo da bude gotovo identičan X5, što znači redni šestocilindarski i V8 benzinci, odnosno redni šestocilindarski dizeli (BMW će verovatno zaobići motore od četiri cilindra). Jedini menjač bi trebalo da bude osmostepeni automatik, a on će da prenosi snagu na standardne zadnje ili opciona sva četiri točka.

Zaključak

Serijski X7 će se pojaviti u prodaji u drugoj sredini 2018. godine, što nam govori da će njegova premijera biti na proleće na salonu automobila u Ženevi. Početna cena bi trebala da iznosi oko 70.000 evra, što je u samom rangu sa Mercedesom GLS i Range Roverom. Neko će reći da konkurencija ima dovoljno veliku prednost da nastavi da dominira, ali BMW je kompanija koju nikada ne smete da podcenite. Posebno kada je ranjena, jer je onda najagresivnija i počinje da pokazuje najbolje rezultate.

Zoran Tomasović

 

 

 

 

(727)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments