1. Home
  2. Vesti
  3. Hyundaijev rukovodilac: Nemci ulažu u „glupava“ tehnološka rešenja
Hyundaijev rukovodilac: Nemci ulažu u „glupava“ tehnološka rešenja
18

Hyundaijev rukovodilac: Nemci ulažu u „glupava“ tehnološka rešenja

29.34K
18
Podelite sa prijateljima:

Rukovodioci i istaknuti učesnici na automobilskom tržištu čine sve kako bi isto što više približili odnosima koji vladaju na estradi. Čuli smo, od glavnog konkurenta, da je Mercedes-Benz X klasa “grozna”, zatim je bivši glavni dizajner te kritički nastrojene kuće, Kris Bengl izjavio da je aktuelni dizajn BMW brenda banalan, a evo sada i novog izazova Dari Bubamari i Željku Šašiću.

Rukovodilac u okviru Hyundai grupe, nekada vodeći čovek BMW M divizije, a sada zadužen za performanse Genesis brenda, Albert Birman, smatra da nemački proizvođači automobila ulažu u “glupave” tehnološke izume čija je upotrebna vrednost potpuno zanemarljiva.

Priliku da privuče maksimum medijske pažnje, Birman je imao prilikom prezentacije sportskog sedana Genesis G70. “Sve te besmislene tehnološke novotarije imaju za cilj marketinške, a ne potrebe kupca. Mnoge od tih stavki služe da opčine medije, ali da li se ponekad zapitate koliko kupaca se zaista opredeli za takvu dodatnu opremu? Ukoliko se desi da takvo tehnološko rešenje ne zaživi, teret promašaja ostaje na kupcu, odnosno onome ko je naručio za svoj novi automobil takvu opciju, zar ne?” , kaže on.

Genesis se odlučio da razvija jednostavnija, korisnija tehnološka rešenja, ona na koja će kupci moći da se oslone u godinama eksploatacije vozila. Ovakva politika svoje uporište pronalazi u prvom čoveku kompanije Hyundai, Čunk Mong-ku koji je jasno izrazio želju da se automobili, proizvedeni u njegovoj kompaniji, čak i nakon 10 godina upotrebe, voze kao novi. U misiji ispunjenja tog cilja, test vozila provode puno vremena i kilometara na test stazi.

“Naši automobili, u test fazi, prelaze po 30.000 kilometara na stazama u Namjangu, koje su za potrebe testiranja svedene na užasno loš kvalitet. Pored toga, naša vozila idu na test vožnje na Nirburgring stazu, gde prelaze još po 10.000 kilometara. Ovako ekstenzivna testiranja sprovode još samo, i to možda, Ferrari i Porsche, ali apsolutno niko više. Ostali su, i ranije praktikovanih 10.000 kilometara test vožnji sveli na samo 8.000 ili čak i manje kilometara”, iskren je Birman.

Birman takođe smatra da će trend rasta automobila iz generacije u generaciju dovesti do očajne vozne dinamike, kao i da će teško biti proizvođačima sa aspiracijama ka sportskom imidžu, da objasne kupcima, uz svu pomoć marketinga, da su njihove limuzine od 2,2 tone, sportske mašine.

“U našem modelu G90, nećete naći vazdušno oslanjanje, rol barove ili akivno “štagod”, kamere na primer, koje naslućuju put ispred vozila. Za naš automobil, napravili smo platformu od naprednog čelika. Da, nešto je teža, ali jedino što smo još instalirali se odnosi na prilagodljive amortizere. I to je to. Tvrdim da će naš automobil u nekim disciplinama pobedi S klasu. Umalo da i BMW pobedimo, i to bez svih tih marketinški zvučnih, a u suštini nevažnih i besmislenih tehnoloških rešenja”, objašnjava Birman.

Ovakvi navodi i stavovi zaista zvuče smisleno i realno. Ogroman novac se troši na rešenja poput osveživača vazduha u automobilima, upravljanjem gestovima i slično. Da li su to stavke vredne investicije, ili su samo još jedna tačka koja iziskuje dodatne troškove održavanja ili nosi rizik od kvara, bez realne upotrebne vrednosti, procenite sami.

 

(29338)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

18 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Huse

Hyundai je u poslednjih nekoliko godina toliko napredovao da ako ovako nastavi i sa ovim novima dizajnima se moze slobodno mjeriti sa svim njemackim vozilima. 7 godina pune garancije ce promijeniti misljenje kupcima o tome kakav kvalitet imaju a sto se tice motora , motori u svim vozilima su isti kalup i u danasnje vreme nisu motori ti koji ne mogu izdrzati nego je to karoserija ili zelja kupca za novim vozilom.

IMT--539

Hyundai i „7 godina garancije“? Pa, u Srbiji najkraću garanciju na koroziju ima upravo Hyunadi. Samo 6 godina. Niko nema manje. Najbliža u toj korozivnoj tuzi je KIA, koja ima samo 7 godina na koroziju. Sem toga, Hyundai nema „7 godina“ garancije, već 5+2, pri čemu se one dve odnosi samo ne mali broj sklopova (mehanički delovi motora i menjača koji se podmazuju), a u tom dleu proizvodjač pokriva samo 50% troškova. Naravno, i onih „prvih pet“ je veoma „ograničeno“. Sve to lepo piše na sajtu. Tako da je teška marketinška prevara u reklamnoj kapmanji potencirati reči „5“ ili „7“… Pročitaj više »

Oktavijan

Ne znam o čemu ti pričaš, ali ja vozim KIA auto i prezadovoljan sam garancijom. Dve reklamacije i obe prihvaćene bez problema.

IMT--539

Pričam o garanciji. Na koroziju niko nema kraću od Hyundaia i KIE ( 6 i 7 godina). A ako i pročitaš garancijska isključenja,nemaš dilemu da ti garancija od 5 godina (Hyundai) ili 7 godina (KIA) ne važi na cela kola,već na manji deo komponenti.Kao što kada vidiš da se i kod nas i opel kod nekih dilera reklamira sa 7 godina garancije (kao KIA),shvatiš da je pogrešno reći da KIA ima najdužu garanciju.

Milan

Ja ne znam ko vozi nov auto duze od tih 7 godina. I jos nisam cuo da je nekome koridirala nova Kia ili Hyndai. Ja vozim Sportage i prezadovoljan sam, jedna reklamacija uvazena odmah. I svim mojim prikateljima su uvazene sve reklamacije bez obzira na vrednost.

Zvezdan

Da, da, nema sumnje da su svi prijatelji imali reklamacije u garantnom roku. O tome IMT 539 i priča, između ostalog. More reklamacija…. to je suština, a ne da li su uvažene….

IMT--539

Moj dobar prijatelj je sa ix35 imao par reklamacija tokom trajanja garancije. Neke reklamacije su uvažene (npr. u prvoj godini je imao pocepan kožni volan i kvar automatskog menjača, a i posle neke stvari …), ali, neke reklamacije i nisu uvažene ( npr. ljuštenje boje sa karoserije na par mesta (sa metala i plastike), uz obrazloženje da su to navodno „ptice“). Zbog kvara menjača je bio bez kola preko mesec dana (zamenska kola (niže klase) je dobio tek pred kraj tog perioda), a i na novi volan je čekao preko mesec dana. Naravno,na osnovu prednjeg ne treba izvlačiti generalne zaključke… Pročitaj više »

I30

Pre su imali problem sa korozijom.. Vozim i30, 2009god.nema ni tackicu nigde, drugar vozi getza 2006-7 isto nigde nista.. Dok npr onaj stari aksent je znao da truli na zadnjim rubovima

Zvezdan

U pravu ste potpuno, iz ličnog iskustva sa dva Accenta iz 1999. i 2005,. Prvi je istrulio veoma brzo, najviše na rubovima. Noviji se bolje drži, a truleži ima ubedljivo najviše na zadnjim rubovima. Za novije modele ne znam, ali verujem da ste i tu u pravu. Pozz

Japanac

Hyundai – Kia, hahahaha… treba baš biti glup pa kupiti ove Korejske kante.
Kupite Toyotu, Hondu ili Mazdu i ne morate uopšte čitati šta piše u garanciji, jer vam ona neće biti ni potrebna.

Gane

Sve super ali ako si preko 1.80m sedišta ne idu dovoljno u nazad… da je drugačije nastavio bi da se družim sa Toyota vozilima. Probao sam da sednem u Honda oba nova Suv a i ista priča… fali mi zub dva u nazad a imam 1.85m.

Yankee

Japanci su daleko od perfekcije, imaju i oni milion gremlina, samo kod njih se sve opravdava sa „ma zapad im je sve namestio“. Honda vec 20-ak godina ima ubedljivo najgore automatske menjace na trzistu, a Mazda nikada nije imala neki poseban kvalitet – solidan, ali nista posebno.

Zvezdan

vraćamo se onda na test Alfa Romeo Stelvio i priču o prokletim predrasudama. Nema više pouzdanosti koja je nekad krasila mnoge marke. Stalni pritisak na cenu i velika konkurencija, doveli su do toga da se automobili kvare kao mobilni telefoni, bez neke velike razlike… Tržište im je potpuno uzelo dušu i identitet.

Zoran

Grešiš,sinak,debelo grešiš ! Pre godinu – dve dana sam čitao na internetu listu najpouzdanijih polovnih automobila na svetu i na prvom mestu je Honda Acord,dok je Honda Civic na šestom mestu,a u tih prvih deset su još Tojota Corolla ,Mazda, Micubishi,Mercedes,Nissan…Otkucaj na Google -u „najpouzdaniji polovni automobili na svetu“ i pročitaj. .. Što se tiče novih automobila, Honda Civic je zadnjih 7-8 godina ubedljivo na prvom mestu u konkurenciji novih automobila !!! Sve ovo o čemu ti pričam pisali su neki prestižni časopisi iz Engleske i Nemačke uzimajući podatke iz osiguravajucih kuća i ovlašćenih servisa , pretpostavljam da znaju više… Pročitaj više »

Yankee

Mozemo li da vidimo tu listu? Ko je radio, na kojim autima, za koje trziste, na koliko godina starim autima, itd? Britanci i Nemci ne mogu znati koliko se sta kvari u recimo Americi. Potrazi slobodno na internetu probleme sa Hondinim automatskim menjacima, posebno u periodu od 1998-2004 i to posebno na modelima Pilot, Odyssey i Accord V6 i luksuznim Acurama. Honda se jos uvek goni po sudovima sa bivsim vlasnicima oko toga. Isto tako, kako kod novih auta jedan auto (po tvojim recima Civic) moze da drzi 1. mesto po broju kvarova? Pa kako novi auto moze da se… Pročitaj više »

Atila Ns

Mazda bas i ne truli ?

makki11

Ne znam o kakvoj garanciji se tu priča kod hjundaija, meni nisu uvažili nijednu. Počev od radija koji se blokira, bord kompjuter gasi, pojas koji zapinje, rđa na krovu itd. Kada kupujete nov hyundai povedite autolimara ili lakirera sa sobom JER NA AKCIJAMA PRODAJU UDARANE I POPRAVLJANE AUTOMOBILE.

Trta

Ne mogu da generalizujem stvari, ali iz ličnog iskustva mogu da podelim – imam mazdu 6, stara je 6 godina i prešla 140.000 i za sada nikakav problem se nije pojavio. Ni jedan jedini.