1. Home
  2. Life
  3. Biznis
  4. Faktori koji će uticati na elektrifikaciju i prognoze vodećih institucija (II deo)
Faktori koji će uticati na elektrifikaciju i prognoze vodećih institucija (II deo)
0

Faktori koji će uticati na elektrifikaciju i prognoze vodećih institucija (II deo)

220
0
Podelite sa prijateljima:

Elektrifikacija svetske automobilske flote uzima maha. Sudeći prema napisima zapadnih medija. Želja nam je da razložimo faktore koji taj proces mogu da ubrzaju, ali i da uspore u značajnoj meri. Pored toga, hoćemo i da zavirimo u prognoze nekoliko kredibilnih institucija o strukturi voznog parka planete, u narednih oko 25 godina. Videćete da su prema svim prognozama, motori sa unutrašnjim sagorevanjem, svetlosnu godinu daleko od izumiranja, posebno imajući u vidu da se pod elektrifikovanim vozilima podrazumevaju sva ona koja imaju neki vid elektroasistencije, počev od novog Audija A8, koji ima blagi hibridni sistem, preko raznih hibridnih kombinacija (uključujući i vodonične gorivne ćelije), pa sve do potpuno elektrifikovanih modela.

Ubrzavajuće i usporavajuće okolnosti

Faktori koji mogu da ubrzaju proces elektrifikacije:

  • Prihvatanje elektromobila od strane kupaca znatno bržim tempom od trenutnog. Moguće je da u budućnosti kupcima ovakva vrsta vozila postane prosto nešto što je neizbežno i poželjno za imati u garaži.
  • Mreža punjača, koja se gradi brže od očekivanja, može da bude od velikog uticaja na brzinu elektrifikacije, odnosno njeno brže širenje.
  • Konkurentnost između najznačajnih proizvođača automobila, koja bi dovela i do ekspanzije efekata ekonomije obima, mogla bi da favorizuje tempo usvajanja elektrifikacije.
  • Automatizacija, i razvoj car sharing ponude, mogli bi značajno da utiču na porast broja elektropokretanih vozila.
  • Porast obima proizvodnje tehnološki naprednijih baterija je, takođe, bitan faktor.

Faktori koji mogu da uspore proces elektrifikacije:

  • Vlade država koje su donele kontroverzne odluke o zabranama motora sa unutrašnjim sagorevanjem, te zabrane mogu i da povuku.
  • Proširenje mreže punjača se može pokazati mnogo komplikovanijim i težim za standardizaciju, nego što su trenutna očekivanja.
  • Proizvođači automobila, takođe, mogu da povuku svoje planove, dozovu se pameti, i poslušaju signale sa tržita, uostalom kao što je to najavio Daimler AG (da će pratiti potrebe tržišta).
  • Proizvodnja baterija, kao i tehnologija njihovog razvoja, mogu da ne dožive očekviani procvat. Moguće su i komplikacije sa sirovinama iz prirode koje su neophodne u proizvodnji baterija.
  • Daleko bilo, teške nesreće izazvane malfunkcijom tehnologije koja se ugrađuje u elektro vozila.

Prognoze različite, ali saglasni u jednom: SUS motori imaju dalekometnu perspektivu

Kao i sve prognoze, tako i ove treba tumačiti sa dozom rezerve. Neke od njih predviđaju sporiji i stabilan rast trenda elektrifikacije, dok se druge oslanjaju na anticipirane tehnološke proboje, vezano za tehnologiju izrada baterija, najviše.

Pored toga, u većinu ovih prognoza uključen je i faktor daljeg pooštravanja regulative usmerene ka što značajnijim nivoima redukcije štetnih emisija.

Očekivanja kompanije Exxon Mobil su takva da se prodaja elektrifikovanih vozila 2040. godine, može tumačiti kao “kap u okeanu”. Pogledajte grafikon.

Predviđanja koje ima Informaciona administracija za energiju (Energy Information Administration-EIA) su veoma slična prognozama koje je izneo Exxon-Mobil.

Pored ovih prognoza, i Bloomberg je prezentovao neka dodatna viđenja budućnosti, prema kojima su najcenjeniji prognozeri podigli svoja očekivanja, prema uspehu elektrifikovanih vozila. Evo nekih od njih:

  1. Međunarodna energetska agencija (International Energy Agency) je više nego udvostručila svoju prognozu, pa je sada njihova pretpostavka da će elektrifikovana vozila činiti 58 miliona komada (spram ranije prognoziranih 23 miliona), i to do 2030. godine.
  2. Čak je i gore pomenuti, Exxon Mobil, uvećao prognozu sa 65 na celih 100 miliona ovakvih vozila, ali do 2040. godine.
  3. BP ima slična predviđanja kao Exxon Mobil – 100 miliona EV vozila, ali do 2035. godine, što je 40% više od njihove prošlogodišnje procene.
  4. Statoil ASA, norveška državna naftna kompanija, predviđa da će 2030. godine, 30% prodatih vozila biti elektrifikovana.
  5. Wood Mackenzie je ove godine izdao izveštaj prema kome će elektrifikovana vozila dostići cifru od 100 miliona do 2035. godine, čime će uštede nafte na dnevnom nivou iznositi oko 2 miliona barela. Nisu spomenuli, koliko će uglja morati dodatno da se utroši, da bi se ova količina nafte uštedela.
  6. Morgan Stanley, u svom izveštaju navodi da će 51% automobilskog tržišta pripadati elektrifikovanom segmentu, do 2040. godine.

Najekstremniji u svojim prognozama je upravo Bloomberg New Energy Finance koji je recenzirao svoje prvobitno viđenje od 35% na čak 54% elektrifikovanih vozila do 2040. godine.

Kako izgledaju sva ova poređenja kada se uporede, sagledajte na sledećem grafikonu:

Izvor: vox.com

(220)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments