1. Home
  2. Vesti
  3. BMW M sa četiri cilindra – nema šanse! Superautomobil, takođe!
BMW M sa četiri cilindra – nema šanse! Superautomobil, takođe!
0

BMW M sa četiri cilindra – nema šanse! Superautomobil, takođe!

551
0
Podelite sa prijateljima:

Sportsko odeljenje AMG u sastavu Mercedes-Benza već instalira dvolitarske performantne agregate u A klasu, kao i krosover GLA. I uopšte, cilindri zapremine pola litra, generalno su u modi kod svih proizvođača automobila, pa i samog BMW-a. Nakon testa, i pratećeg fenomenalnog iskustva, sa hibridnim BMW i8, i sami smo se pitali kada će doći trenutak da cela M divizija prekomponuje svoje pogonske sklopove na trocilindarske i četvorocilindarske jedinice potpomognute elektromotorom.

Odgovor je stigao relativno brzo, i to od šefa odeljenja Franka van Melea, tokom frankfutskog salona automobila: “U dogledno vreme, to se sigurno neće desiti. Redni šestocilindarski motor je praktično sinonim za BMW. To su naši koreni, naše nasleđe, čak je i M1 imao takav agregat. Ali, čak i ako zanemarimo to, četvorocilindarski agregat jednostavno ne može da pruži očekivane performanse, posebno na nižim obrtajima, zbog razvoja krive obrtnog momenta. Ovaj problem bi možda i mogao da bude rešen instalacijom električnog agregata, ali bi u tom slučaju automobil dobio znatno na težini, odnosno izgubio na dinamici. U nekom budućem vremenu, možda i može da se desi. U dogledno vreme, zasigurno ne.”

U odvojenom razgovoru, šef M divizije se osvrnuo i na brojne komentare automobilskih entuzijasta, a možda je i pročitao komentar našeg dragog čitaoca iz Bara Enesa Ekija Alkovića, o nedostatku hiperautomobila sa BMW oznakama.“Mi smo komercijalno orijentisani. Radimo da zadovoljimo potrebe kupaca, i to što šireg krupa kupaca, a ne samo eventualno nekih, možda 200 srećnika koji bi mogli da kupe ovakav automobil. Naravno, san je svakog inženjera da ovako nešto izvede, i mi za tako nešto svakako posedujemo ekspertizu, ali to zaista nije na listi naših ciljeva. Želimo da modele iz M divizije učinimo dostupnim što široj populaciji, i to modele iz raznih segmenata. Kada pogledate istoriju, mi smo bili prva kompanija koja je od serijskog modela napravila performantni automobil. Drugi su nas sledili. Kada kažem drugi, mislim i na AMG odeljenje”, u dahu govori Franka van Mele.

Čovek koji zna da priča i te kako dobro, završio je sledećim rečima: “Nemamo potrebe da se dokazujemo ni pred kim. Stoga, ne očekujte od nas ništa slično raznim konceptima hiperautomobila”.

Samo napred M odeljenje, imate naše razumevanje i podršku.

 

(551)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments