1. Home
  2. Vesti
  3. Powershift pravda
Powershift pravda
2

Powershift pravda

503
2
Podelite sa prijateljima:

Advokatska kancelarija Capstone Law APC iz SAD je pokrenula kampanju prikupljanja podataka od vlasnika, ili korisnika lizinga modela Ford Fiesta i Ford Focus, proizvedenih od 2011. do 2016. godine, koji su imali instaliranu automatsku Powershift transmisiju, sa ciljem postizanja poravnanja, koje je preliminarno odobreno od strane kalifornijskog regionalnog suda.

Naime, zbog poznatih problema sa Powershift transmisijom, kako bi izbegao sudski proces sa potencijalno ogromnim negativnim finansijskim implikacijama, i neizbežnim dodatnim urušavanjem imidža, Ford je pristao na vansudsko poravnanje sa hiljadama oštećenih kupaca. U pripremi je informativni internet portal za prikupljanje žalbi, dok strane koje su postigle poravnanje rade, sa organima suda, na operacionalizaciji svih dogovorenih stavki.

Svi oni koji su pogođeni problemom, a ne odazovu se pozivu za poravnanje, mogu da pokrenu, ili nastave već pokrenutu tužbu protiv kompanije Ford, čime gube pravo na učešće u procesu poravnanja.

Kompenzacija za patnje vlasnika sa Powershift transmisijom obuhvata sledeće modalitete:

  • Ukoliko transmisija na automobilu ne radi u skladu sa specifikacijama proizvođača, bez obzira na status garantnog roka, kupac ima pravo na besplatnu popravku, ili na povrat automobila proizvođaču po arbitrarnoj ceni.
  • Ukoliko je ovlašćeni servis proizvođača izvršio tri ili više popravki na softverskom delu transmisije automobila, dok je on bio u vlasništvu kupca, novčani iznos od 600 američkih dolara će biti smatran adekvatnom kompenzacijom za pretrpljeni stres i izgubljeno vreme vlasnika.
  • Ukoliko je ovlašćeni servis proizvođača izvršio tri ili više zamena delova na transmisiji dok je on bio u vlasništvu kupca, novčani iznos od 2.325 američkih dolara će biti smatran adekvatnom kompenzacijom. Kupac može da se umesto ovog iznosa, opredeli za popust u visini 4.650 američkih dolara, prilikom eventualne kupovine novog Ford vozila.
  • U slučaju da je vlasnik platio popravku Powershift transmisije, a misli da je uzrokovana fabričkom greškom, novac će biti vraćen kupcu.

Glavni utisak u vezi sa ovim događajem je efikasnost funkcionisanja pravnog sistema. U slučajevima poput ovog, na našem tržištu, kupci bi trebali da nađu satisfakciju, eventualno samo u činjenici da bi proizvođač platio kaznu državi, I to u iznosu proizašlom iz nekakvih pregovora, bez nade da bi ikako mogao da izvrši naknadu pretrpljene štete.

Ako bi kojim čudom to i uspeo, eventualne dobrobiti bi dočekali unuci vlasnika automobila.

(503)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

2 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Nenad

Objasnite u čemu je bio problem sa tom transmisijom.

Iznogud Časni

I mene zanima, koji modeli su bili obuhvaćeni i do kada?! Kako vidim , VW i Ford prave krseve od mjenjača, a ni druge Švabe nisu daleko, čuveni su bmw problemi barem 22 godine..i sad ti kupi nešto.