1. Home
  2. Vesti
  3. Mazda u Tokiju predstavlja novi koncept sa rotacionim motorom
Mazda u Tokiju predstavlja novi koncept sa rotacionim motorom
0

Mazda u Tokiju predstavlja novi koncept sa rotacionim motorom

363
0
Podelite sa prijateljima:

Upravo je pristigla vest koju je prezentovao jedan od najviših rukovodilaca kompanije Mazda: konceptni model sa rotacionim motorom imaće svoju premijeru narednog meseca, tokom salona u Tokiju.

„Na predstojećem salonu automobila u Tokiju, ne samo što ćemo predstaviti evolutivni izraz našeg RX Vision modela, već mogu da najavim da će konceptni automobila predstavljati i uvid u dizajnerski jezik Mazde u budućnosti“, izjavio je u Frankfutu potpredsednik Mazde zadužen za istraživanje i razvoj Macuširo Tanaka. „Onog trenutka, kada koncept predstavimo publici, imamo velika očekivanja od naših inženjera i dizajnera da ga pretoče u realnost. Sve što želim da kažem je da ulažemo velike napore kako bi koncept doživeo i komercijalizaciju“, nastavio je on priču.

RX Vision koncept je prikazan na istom mestu, dve godine ranije. Studija je bila pogonjena rotacionim motorom, smeštenim napred, dok je pogon bio na zadnjoj osovini. Takođe, RX Vision koncept je imao zaista dugu haubu, pa je kao takav delovao kao duhovni naslednik treće generacije modela FD RX-7 iz devedesetih, iako je i ovaj model završio kao konceptni automobil. Sa ovakvim najavama za novi koncept, deluje da su šanse za serijsku proizvodnju mnogo veće.

Ako se ovakav epilog i desi, svi su izgledi da će Mazda, iskoristiti priliku da to učini na svoj stoti rođendan, odnosno 2020. godine. Poznato je da je Mazda jedini proizvođač koji neguje nadu u budućnost rotacionog motora, pa bi ovakav vid obeležavanja rođendana bio prilično originalan.

Umesto klipova koji se kod konvencionalnih motora kreću u smeru gore-dole, Vankelov rotacioni motor koristi trougaoni rotor za kompresiju mešavine vazduha i goriva, gde se vrši paljenje i sagorevanje. Prednosti su mu kompaktnost i mala težina, kao i mogućnost da postigne zaista visoke obrtaje, iako je oduvek davao nešto skromnije rezultate sa aspekta obrtnog momenta. Kao mana ove koncepcije, često se navodi i potrošnja ulja, lošije zaptivanje, kao i osrednja potrošnja, odnosno ekonomičnost.

Veoma je verovatno da će Mazda pokušati da neutrališe manjkavosti rotacionog motora koje se tiču nedovoljnog obrtnog momenta, blagom hibridizacijom. Međutim, prema uverenjima Tanake, ljubitelji rotacionog motora, ovo neće prihvatiti sa odobravanjem, pa će verovatno prva, na tržište stići, verzija koja ne poseduje nikakav vid elektro asistencije agregatu.

(363)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments