1. Home
  2. Prezentacije
  3. Ford EcoSport (2018.)
Ford EcoSport (2018.)
0

Ford EcoSport (2018.)

430
0
Podelite sa prijateljima:

„Brzo nije uvek najbolje rešenje“

 

Ford je potpuno nespreman dočekao veliki rast prodaje manjih krosovera na evropskom i američkom tržištu. Dok je kompanija relativno dobro pokrila kategorije većih vozila, manji krosoveri su naglo eksplodirali i počeli da osvajaju rekordni deo tržišta, što je stavilo Ford u veliku dilemu. Umesto da razvije potpuno novi proizvod, Ford se odlučio na brzo rešenje i uvoz modela EcoSport. Prodaja je više nego razočarala, pa se američki proizvođač vozila bacio na još jednu brzu soluciju – relativno malo osveživanje, a premijera je usledila na ovogodišnjem Salonu automobila u Frankfurtu.

EcoSport

EcoSport je relativno nov model u Evropi dok američka prodaja treba da startuje na proleće, pa su mnogi iznenađeni da ovaj model postoji još od 2003. godine. On je originalno razvijen za tržište Brazila i delio je bazu sa Fiestom, pa je po mnogim karakteristikama u stvari bio veoma sličan evropskom Fusionu.

Prodaja je kasnije proširena i na ostale države Južne i Centralne Amerike, a zatim i za određena tržišta Azije, kao što su Indija, Kina i Tajvan. Velika popularnost sličnih vozila u Evropi (prošle godine je prodato preko milion primeraka) je zatekla Ford na spavanju pa se EcoSport pokazao kao brzo rešenje i stigao je krajem 2014. godine. Iako je EcoSport prošle godine zabeležio rast prodaje od 43%, sa 57.294 primerka, ona je bila dovoljna za tek 11. mesto u klasi. Primera radi, Renault Captur je privukao 215.493 kupca, Peugeot 2008 175.079, a Opel Mokka 164.340.

Ključni razlog za lošu prodaju je taj da je EcoSport originalno razvijen za tržišta gde je kupovna moć mala, pa samim tim on je bio i jeftino urađen. To nikako nije moglo da prođe na tržištima Zapadne Evrope, pa je Ford uradio nekoliko osveženja u nadi da poboljša prodaju dok potpuno novi model ne bude spreman.

 

Dizajn

EcoSport je pozajmio dizajnerske karakteristike sa većine drugih Fordova, ali su mnoge linije delovale kao da su nabacane i bez mnogo ukusa, čime se dobijao proizvod koji je bukvalno izgledao kao da je za siromašnija tržišta. Za 2018. godinu, ovaj krosover je dobio nekoliko malih, ali veoma bitnih promena sa kojima treba da izgleda podnošljivo. Maska hladnjaka i dalje deluje kao da je uvećana sa Aston Martina, hauba je nešto više odignuta, dok je sada moguće dobiti i krov u drugačijoj boji od ostatka vozila. Ford je uklonio i rezervnu gumu sa vrata gepeka pošto je dobio dosta kritika da šteti preglednosti i samom balansu vozila. Ona se sada nalazi ispod poda gepeka.

Najviše pažnje privlači opcioni ST-Line paket opreme koji, kao što mu ime kaže, izgleda kao sportski ST, ali bez njegove mehanike. On dodaje 18-inčne felne, sportske branike, crnu masku hladnjaka, drugačije retrovizore i nekoliko ST oznaka, pa samim tim deluje značajno privlačnije od ostatka ponude. Ford razmatra i opciju luksuznije Vignale verzije nakon što se ona pokazala popularnom na modelima Mondeo, S-Max i Galaxy, ali ona verovatno neće biti dostupna sve do sledeće generacije.

Enterijer

Mnogo veća pažnja je posvećena enterijeru, koji je delovao kao jedan od najjeftinijih u klasi (to i nije čudno sa obzirom na državu porekla), ali je u isto vreme imao i dosta pozitivnih karakteristika. Primera radi, prostor za noge je iznenađujuće veliki na zadnjim sedištima dok je model za američko tržište doneo i dosta materijala mekanih na dodir i dosta manjih lokacija za sitniš, mobilni telefon, cigarete i slične stvari. EcoSport donosi i bogato opremljeni enterijer, sa izborom monitora od četiri, šest i osam inča, i najnovijom generacijom Sync 3 sistema za kontrolisanje kompletne elektronike za zabavu. Tu su i Apple CarPlay, Android Auto i Siri Eyesfree za povezivanje sa mobilnim telefonom, kao i audio sistem od 675 vati i deset zvučnika. Za 2018. godinu ovaj krosover je dobio kvalitetnije materijale da parira američkom rođaku i više sigurnosnih mera, čime bi mogao da osvoji maksimalne ocene u testovima sudara.

Mehanika

EcoSport se proizvodi na Fordovoj globalnoj B platformi zajedno sa Ka, Fiestom, B-Maxom i Transit Courierom. Do sada najčešći izbor kupaca je bio poznati jednolitarski turbo benzinac od tri cilindra, koji je dostupan i verzijama sa 123 ks i 138 ks, a sredinom sledeće godine u ponudu će biti dodata i verzija sa 99 ks.

Na nekim tržištima Južne Amerike i Azije tu su i dva atmosferska benzinca zapremine 1,5 litara (108 ks) i 1,6 litara (114 ks) dok je najveći motor rezervisan za Amerikance, zapremine dva litra i snage od 160 ks.

Najveća vest za Evropu za 2018. godinu je dodavanje i prvog EcoBlue dizel motora zapremine 1,5 litara sa 99 ks, koji bi trebalo da smanji kombinovanu potrošnju na ispod pet litara na 100 km. Prenos se vrši na prednje točkove preko izbora šestostepenog manuelnog ili automatskog menjača, dok Amerikanci dobijaju i izbor pogona na sva četiri točka sa najvećim motorom.

Zaključak

Sa početnom cenom od 17.500 evra, osveženi EcoSport se već sada može naći u prodaji. Menjanje par sitnica može da zavara kupce na određeni period, ali je pitanje koliko dugo takav trend može da traje. Sama klasa je zabeležila rast prodaje od 10% u prvih šest meseci ove godine dok je EcoSport privukao 16% više kupaca. Ford je prethodnih godina uglavnom beležio uspehe, a kada se zna da je potpuno nova Fiesta nedavno debitovala, nema sumnje da će i EcoSport krenuti istim trendom. Ipak, do tada američki gigant mora da se nada da će par dizajnerskih promena i novi dizel motor napraviti dovoljno veliku razliku da se sakrije poreklo EcoSporta.

Zoran Tomasović

(430)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments