1. Home
  2. Sport
  3. F1
  4. Hamilton profitirao nakon karambola Ferrarija i Red Bulla
Hamilton profitirao nakon karambola Ferrarija i Red Bulla
0

Hamilton profitirao nakon karambola Ferrarija i Red Bulla

286
0
Podelite sa prijateljima:

Oba Ferrarija eliminisana već na početku trke, nakon incidenta u kojem su učestvovali zajedno sa Maksom Ferštapenom, a zatim povukli i Fernanda Alonsa.

Ovo je uništilo nade Sebastijana Fetela da povrati vodeću poziciju u generalnom plasmanu.

Kiša koja je rominjala je ujedno označila i prvu noćnu trku Formule 1 po vlažnoj stazi, sa vozačima koji su koristili ili intermedijum ili kišne pneumatike.

Raikonen i Ferštapen su odlično startovali, bolje od Fetela, s tim što je Finac bio najubedljiviji. Međutim, Fetel, koji je branio poziciju, otišao je previše ka spolja u cilju da zatvori putanju Red Bullu, koji se našao u sendviču između dva Ferrarija. Raikonen je vozio pravo i korektno, ali ga je zakačio Ferštapen koji je pokušao da izbegne Fetela. U karambolu koji je usledio, Ferštapen i Raikonen su odmah završili trku sa teško oštećenim bolidima, dok se Fetel zbog posledica kontakta okrenuo na stazi nekoliko stotina metara kasnije i završio „nosom“ u zidu.

Naravno, to je otvorilo put Luisu Hamiltonu, koji je iskoristio svoju šansu i povećao vođstvo u odnosu na rivala iz Ferrarija.

Britanac je u trci pokazao zrelost, dok se isto ne može reći i za Fetela, koji je bespotrebno previše rizikovao.

Mercedesov vozač sada ima lepu prednost od 28 poena, šest trka do kraja (od 20). Još kada se u obzir uzme da staze koje slede odgovaraju „srebrnim strelama“, jasno je ko je favorit za titulu. Danijel Rikijardo iz Red Bulla, koji je takođe iz svega izašao neoštećen, treći put ove sezone se našao na drugom mestu na podijum. Podijum je zaokružio Valteri Botas iz Mercedesa.

„Bog me je blagoslovio danas, to je sigurno“, rekao je Hamilton, postavivši ujedno rekordni krug na Marina Bay stazi.

„Došao sam danas ovde zaista sa željom da što više ublažim štetu, međutim, evo nas na ispred svih. Veoma za zahvalan“ rekao je Britanac kasnije. „Doći na stazu koja nam najviše ne odgovara i izaći sa pobedom i svim tim poenima, to je zaista srećan scenario.“

Hamilton je startovao sa petog mesta, ali ga je spomenuti incident (za koji niko nije bio okrivljen od strane stjuarda) lansirao na čelo kolone, iza bezbednosnog auotmobila.

„Gorak je ukus ali to je šta je“, rekao je četvorostruki šampion, Sebastijan Fetel, koji je na ovaj način prekinuo niz od osamnaest uzastopnih trka sa poenima.

„Ovo je velik korak unapred u smislu osvajanja šampionata“, priznao je šef Mercedesovog tima, Toto Volf. „Najbrži automobil i najbrži vozač su u trenutku bili izbačeni iz trke i to uvek može da se desi. Danas smo mi profitirali iz njihovog peha, to se i nama dešavalo u prošlosti.“

Incident je Hamiltonu omogućio da izbije na čelo, a vođstvo je zadržao i nakon još dva perioda pod bezbednosnim automobilom i premeštanjem na pneumatike za suvo u pravo vreme.

Danijel Rikijardo je bio ubeđen u pobedu, uprkos tome što nije došao do pol pozicije. Međutim, Australijanac nije mogao da prati tempo pobednika.

„Pomalo sam razočaran što nisam pobedio ali sam zahvalan i srećan zbog još jednog podijuma“, rekao je on. „Gledao sam sav onaj haos ispred mene. Ispalo je dobro što sam imao loš start jer bih se našao usred nevolje.“

Karlos Sainc, koji će od sledeće sezone voziti za Renault završio je na četvrtom mestu za Toro Rosso, što je njegov najbolji rezultat u karijeri.

Serhio Peerez (Force India) je bio peti, a Džolion Palmer iz Renulta šesti, što je takođe njegov najbolji rezultat u karijeri. Mladi Belgijanac, Stofel Vandorn (McLaren) završio je na sedmom mestu (takođe najbolji lični rezultat), ispred Lensa Strola iz Williamsa i Romana Grožana iz Haasa. Novajlija iz Francuske, Esteban Okon (Force India), zaokružio je prvih deset.

Malerozni Niko Hulkenberg, koji je držao treće mesto jedno vreme, postavio je neslavan rekord od najviše trka bez podijuma (129).

Nakon tri izlaska bezbednosnog automobila, trka se završila sa 58 krugova od predviđenog 61. Samo 12 automobila od 20 je završilo trku.

VN Singapura 2017. (Marina Bay):

Poz. Vozač Automobil Krugovi Razlika
1 Lewis Hamilton Mercedes 58 2h03m23.544s
2 Daniel Ricciardo Red Bull/Renault 58 4.507s
3 Valtteri Bottas Mercedes 58 8.800s
4 Carlos Sainz Toro Rosso/Renault 58 22.822s
5 Sergio Perez Force India/Mercedes 58 25.359s
6 Jolyon Palmer Renault 58 27.259s
7 Stoffel Vandoorne McLaren/Honda 58 30.388s
8 Lance Stroll Williams/Mercedes 58 41.696s
9 Romain Grosjean Haas/Ferrari 58 43.282s
10 Esteban Ocon Force India/Mercedes 58 44.795s
11 Felipe Massa Williams/Mercedes 58 46.536s
12 Pascal Wehrlein Sauber/Ferrari 56 2 kruga
Kevin Magnussen Haas/Ferrari 50 pogonska jedinica
Nico Hulkenberg Renault 48 curenje ulja
Marcus Ericsson Sauber/Ferrari 35 izletanje
Daniil Kvyat Toro Rosso/Renault 10 izletanje
Fernando Alonso McLaren/Honda 8 sudar
Sebastian Vettel Ferrari 0 sudar
Kimi Raikkonen Ferrari 0 sudar
Max Verstappen Red Bull/Renault 0 sudar

Generalni plasman vozača

Poz Vozač Poeni
1 Lewis Hamilton 263
2 Sebastian Vettel 235
3 Valtteri Bottas 212
4 Daniel Ricciardo 162
5 Kimi Raikkonen 138
6 Max Verstappen 68
7 Sergio Perez 68
8 Esteban Ocon 56
9 Carlos Sainz 48
10 Nico Hulkenberg 34
11 Felipe Massa 31
12 Lance Stroll 28
13 Romain Grosjean 26
14 Kevin Magnussen 11
15 Fernando Alonso 10
16 Jolyon Palmer 8
17 Stoffel Vandoorne 7
18 Pascal Wehrlein 5
19 Daniil Kvyat 4
20 Marcus Ericsson 0
21 Antonio Giovinazzi 0

Generalni plasman konstruktora

Poz Konstruktor Poeni
1 Mercedes 475
2 Ferrari 373
3 Red Bull/Renault 230
4 Force India/Mercedes 124
5 Williams/Mercedes 59
6 Toro Rosso/Renault 52
7 Renault 42
8 Haas/Ferrari 37
9 McLaren/Honda 17
10 Sauber/Ferrari 5

(286)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments