1. Home
  2. Prezentacije
  3. BMW serije 6 GT (2018.)
BMW serije 6 GT (2018.)
1

BMW serije 6 GT (2018.)

751
1
Podelite sa prijateljima:

“Ko pije, a ko plaća“

 

BMW je jedan od najcenjenijih premijum automobila na svetu. Njihovi modeli su hvaljeni po pitanju luksuza, performansi i dinamične vožnje, pa samim tim niko nije iznenađen što je nemački gigant trenutno drugi najveći premijum proizvođač na svetu, odmah iza velikog rivala Mercedesa. Ali kada je reč o strategiji sa imenima, teško da ona može da bude konfuznija. Tome u prilog ide i model iz ove priče, serija 6 GT, koji je na papiru nov, ali u realnosti – nije.

Kratka istorija

BMW nikada ranije nije imao GT verziju modela serije 6, ali jeste nešto serije 5. Mnogi će biti iznenađeni da “novi“ GT nije ništa više nego osveženi stari sa minimalnim dizajnerskim izmenama, prostranijom kabinom i većim gepekom i namenjen kao glavni konkurent hvaljenom Audiju A7.

Promena imena igra veliku ulogu u planovima nemačkog proizvođača vozila da reklamira luksuz u većim i skupljim automobilima, a uskoro će da uslede identične promene i na ostatku ponude. Serija 6 kupe, kabriolet i Grand Coupe će biti ugašeni u naredne dve godine, što znači da će GT (Grand Turismo) ostati kao jedini model serije 6. Današnja serija 6 kupe i kabriolet će zatim biti zamenjeni sa novom serijom 8 kupe i kabriolet najkasnije do 2019. godine. Serija 5 GT je ugledala svetlost dana 2009. godine kao opcija za sve one koji žele dinamičnost serije 5, ali dodatni prostor u gepeku. Iako je dobio solidne ocene od novinara, ovaj automobil nikada nije opravdao prodajna očekivanja tako da nije iznenađenje što će uskoro nestati sa tržišta.

Dizajn & enterijer

Dizajn između serije 5 i serije 6 se gotovo i nije promenio sa izuzetkom par kraćih linija u zadnjem osvetljenju, pa je BMW odlučio da pažnu posveti enterijeru i otkloni sve mane.

Za početak, novi automobil je za 87 milimetara duži i za 21 milimetar niži, iako deli identično međuosovinsko rastojanje od 3.070 milimetara. Zahvaljujući većim dimenzijama i bolje organizovanom enterijeru prostor gepeka je povećan za čak 110 litara i sada iznosi 610 litara sa podignutim sedištima, odnosno 1.800 litara sa spuštenim sedištima. Jedan od načina za bolje iskorišćen prostor enterijera je ležao u podeli između gepeka i zadnjih sedišta. BMW je u prošlosti tvrdio da podela postoji da putnici ne bi ni primetili kada je gepek otvoren, ali je sada navodno shvatio da putnicima takvi detalji nisu ni bitni. Kao i u prošlosti, enterijer je prostran i veoma bogato opremljen, a posebnu pažnju privlači verzija u beloj boji. Mnogi detalji su pozamljeni iz serije 5 sedana, ali to i nije mana pošto je nemački gigant uvek dobijao samo pohvale. Tu su dva nivao opreme i to onaj standardni sa SE oznakom i sportski sa M Sport oznakom koga odlikuju agresivniji branici, nova maska hladnjaka i veće felne i gume.

Mehanika

Serija 6 GT deli identičnu CLAR platformu kao i najnovije generacije serije 5 i serije 7, a iako je automobil dobio na dimenzijama, on je u stvari za 150 kilograma lakši, zahvaljujući korišćenju laganih materijala. Mehanička ponuda startuje sa dvolitarskim turbo benzincem sa 258 ks i 400 Nm obrtnog momenta, što je dovoljno za ubrzanje do 100 km/h za 6,3 sekunde i maksimalnu brzinu od 250 km/h. 630i je ujedno jedini model u ponudi sa pogonom na zadnje točkove dok su svi ostali dostupni isključivo sa pogonom na sva četiri točka. 640i donosi trolitarski turbo benzinac od šest cilindara sa 340 ks i 450 Nm obrtnog momenta, a on je najbrži model iz ponude sa ubrzanjem do 100 km/h za 5,3 sekunde. Jedini dizel u ponudi je 630d zapremine takođe tri litra sa 265 ks i 620 Nm obrtnog momenta, uz kombinovanu potrošnju od 6,2 litra na 100 km. BMW uskoro planira da proširi ponudu i sa osnovnim 620d (dizel zapremine dva litra sa 188 ks) i sportskim M550i xDrive. Jedini menjač je osmostepeni automatik.

Zaključak

Serija 5 GT se nije proslavila u prodaji, pa nema razloga da očekujemo da će novo ime doneti neke veće promene. Tome u prilog ide i značajno povećanje cene, a na nekim tržištima, kao što je američko, ona je za čak 6.500 dolara veća. Kada serija 6 uskoro bude zamenjena serijom 8, šanse su velike da će i GT otići u penziju. I teško da će iko pustiti suzu za takvom odlukom …

Zoran Tomasović

(751)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
Ivan

Koji je razlog gasenja Serije 6 kupe,GK…?