1. Home
  2. Life
  3. Tehnologija & IT
  4. 8 tehnoloških bisera – IAA Frankfurt 2017.
8 tehnoloških bisera – IAA Frankfurt 2017.
0

8 tehnoloških bisera – IAA Frankfurt 2017.

455
0
Podelite sa prijateljima:

Kao i na svakoj velikoj svetskoj sajamskoj manifestaciji, tako smo i tokom Salona automobila u Frankfurtu mogli da se upoznamo sa različitim tehnološkim dostignućima današnjice. Hajde da zajedno prođemo kroz najinteresantnije primere

GKN eTwinsterX

Svi mi znamo za GKN Twinster diferencijal sa konvertorom obrtnog momenta, koji je svoju primenu našao u hot heč modelu Ford Focus RS. Takođe, cenimo i beskrajnu funkcionalnost dvobrzinske električne prednje osovine instalirane u BMW i8. Pored našeg respekta za oba rešenja, ono što ih još povezuje je isti proizvođač: GKN.

 

Sada je ova kompanija ponudila najbolje iz oba rešenja kroz svoj eTwinsterX , čime je električna osovina postala još bolja. Ona na i8 odvaja motor od diferencijala, ali je u novoj izvedbi novi električni motor koncentričan sa osovinom. Na ovaj način, ukupni gabariti proizvoda su značajno smanjeni, a pored toga, nije za potcenjivanje i smanjenje ukupne mase. Kompletan paket zupčanika nije isključivo na osi osovine – tu je i planetarni sistem zupčanika, koji dobija snagu iz izlaznog vratila motora, vraćajući je na ulaz Twinster diferencijala (koji koristi komplet spojnica u cilju pokretanja svakog točka, neutrališući na taj način potrebu za planetarnim zupčanicima diferencijala u krstastom rasporedu).

Promena stepena prenosa se takođe odigrava uz pomoć dvostruke spojnice, koja ne dozvoljava da dođe do prekida razvoja obrtnog momenta. Da podsetimo, kod aktuelne generacije i8, ili još bolje, kod rešenja primenjenog na i8, ipak dolazi do diskontinuiteta u razvoju obrtnog momenta, samo što to vozač ne oseća zbog toga što ulogu pogona u kontinuitetu ima i motor sa unutrašnjim sagorevanjem, čija se snaga prenosi na zadnju osovinu, maskirajući time odsustvo obrtnog momenta na prednjoj osovini.

Prikazana jedinica ima deklarisanu snagu od 161 ks kao i do 3.500 Nm obrtnog momenta (nakon multiplikacije naravno) sa sposobnošću da usmeri čak 2.500 Nm na spoljni točak. Sistem je u stanju da isporučuje obrtni moment na brzinama do 250 km/h, uz uobičajnenu izmenu prvog i drugog stepena prenosa na brzinama u intervalu od 65-95 km/h. Sistem eTwinsterX može da funkcioniše na prednjoj i/(ili) zadnjoj osovini elektropokretanog vozila, obezbeđujući na taj način pogon na sve točkove, kao i asistenciju agregatu s unutrašnjim sagorevanjem, u slučaju primene u hibridnim vozilima. Proizvod je spreman za serijsku proizvodnju, ali s obzirom na to da je tek predstavljen, još nijedan ugovor sa proizvođačima automobila nije potpisan.

IBM Cognitive Configurator

Zamislite na trenutak da niste automobilski entuzijasta (što očito jeste čim čitate ove redove), i u tim okolnostima koliki je napor izbor vozila za kupovinu. Verovali ili ne, mi zaljubljenici smo u manjini, pa je to stimulisalo kompaniju IBM da iskoristi veštačku inteligenciju razvijenu u sopstvenoj režiji u cilju profilisanja i sužavanja idealnih izbora za vas. Za sada se nazire primena na internet prezentacijama prodavaca u okviru alata za konfiguraciju vozila, ali bi primena mogla biti značjno šira.

Korisnici će prvo morati da se uloguju na svoje Facebook ili Twitter profile, dok Watson zatim preuzima dalje akcije. Prvo će pregledati vaše postove i objave, i na osnovu toga će vas klasifikovati u jednu od pet kategorija, probajući da razvije osećaj za vaše afinitete, hobije, antipatije, za vaš ukus, jednom rečju. Zatim će vam servirati par klasičnih pitanja, tipa: Koliki je vaš budžet; do pomalo ezoteričnih: Koja vam se od ponuđene tri slike najviše sviđa? Nakon ovih koraka, Watson startuje funkciju konfiguracije i servira vam svoje viđenje vaših potreba i ukusa. Deluje već viđeno, zar ne?

Qualcomm 9150 C-V2X Chipset

Konkurent Intelu, kompanija Qualcomm, je samo koji dan pre početka franfurtske manifestacije pustila u etar priču o svom najnovijem dostignuću koje bi trebalo da bude zadnja tehnološka reč u pogledu bežične komunikacije između vozila i ostatka sveta.

Qualcomm je kompjuterski čip koji “reguliše odnosno usmerava saobraćaj” unutar smart telefona, dodeljujući razne zadatke različitim komponentama unutar samog telefona, sa ciljem optimizacije utroška energije iz baterije. Milioni vlasnika automobila već godinama unazad, imaju instalirane čipove proizvedene u ovoj kompaniji, a da toga nisu ni svesni. Qualcomm je zaslužan za originalni OnStar (od 2003. godine), kao i za mnoge druge telematic sisteme.

 

Najnovija celularna C-V2X tehnologija će biti lansirana sledeće godine i omogućiće direktnu komunikaciju među vozilima, telefonima kao i transponderima (koji mogu biti instalirani i u druge sprave). Takođe, biće u primeni i kod tradicionalnih bežičnih mreža kakve koriste mobilni operateri. Primena ove tehnologije doneće znatno bržu isporuku važnih informacija, sa minimiziranim bezbedonosnim rizikom. Signali će putovati, biće prenošeni preko internacionalno usvojene frekvencije od 5,9 GHz, ITS komunikacionog raspona, stvorenog za potrebe V2X, bez upotrebe SIM kartice, pretplate u korist mobilnog operatera i pratećih troškova. Biće dovoljno samo imati ovakvu spravu, i već ste u kontaktu sa drugim ljudima, automobilima ili bilo kojom spravom koja ima transponder (deo standardne avio komunikacione opreme).

Dok mrežne komunikacije poput aktuelne 4G ili najavljene 5G tehnologije omogućavaju tradicionalni pristup, dotle je ova tehnologija viđena kao idealno rešenje za unapređenu bezbednost, produktivnost (zbog izbegavanja zagušenja u saobraćaju), kao i za osnovu za tehnologiju autonomne vožnje. Ford, Audi, PSA i kineski SAIC su iskazali ozbiljno interesovanje za primenu ove tehnologije, čim postane dostupna na tržištu.

IBM Blockchain

Ako vam je od nekud poznata engleska reč “blockchain”, biće da ste je već čuli u terminologiji onlajn bankarstva, ili u sklopu vaše radoznalosti i istraživanja na temu bitkoina. Zvanična definicija kaže da je u pitanju digitalni registar transakcija načinjenih u kripto valutama, koje su složene hronološki i javno.

 

IBM uvodi ovu tehnologiju u automobilski biznis sa ciljem minimizovanja broja opoziva vozila, koji su danas poprilično uzeli maha. U današnje doba, generalno prečesto, kada se otkrije neki problem sa komponentama, cela linija “pogođenih” automobila se poziva u servis na proveru ispravnosti. “Blockchain” tehnologija prati i locira individualne delove. Prva veza sa lancem je ona koja se odnosi na dobavljača komponenti. Sledeća veza prati ulaz i montažu te komponente u neki širi sklop odnosno komponentu višeg nivoa gotovosti. Zatim, transport i ugradnja u vozilo, što je mesto gde svako vozilo dobija svoj VIN kod, koji može biti povezan sa bezbroj delova komponenti, od kojih svaki ponaosob ima svoj mali serijski broj. Sada, primenom ove tehnologije, kada dobavljač otkrije u kom je kontingentu i u kojem konkretnom delu komponente je problem, biće moguće da pozove samo vlasnike tih konkretnih vozila. Konkretan opoziv, kao i cela komunikacija u vezi sa istim, ostaju zabeleženi.

 

Ova opcija će omogućiti nadležnim telima za praćenje ove oblasti (u Americi je to NHTSA) da imaju evidenciju o problematičnim delovima, načinu na koji su vlasnici pogođenih vozila kontaktirani, kao i o tome koliko njih se odazvalo pozivu za popravku. Sve i da se vlasnik ne odazove na poziv, serviser će prilikom prve zamene ulja, na primer, kada se automobil nađe u servisu, moći da vidi napomenu u vezi opoziva, i da reši problem na licu mesta. Ovu inovaciju će zaista ceniti svi u lancu proizvodnje automobila, a vlasnici možda neće ni biti svesni korisnosti.

Röchling Seralite

Nemački dobavljač Röchling koji je specijalizovan u oblasti aerodinamike, uključujući i inteligentne panele ispod automobila, koji služe da omoguće protok vazduha uz što manji otpor. Materijal koji se naziva seralit izgleda nalik aluminijumu, ali je u pitanju kompozit izrađen od aluminijuma i lagane termoplastike, ojačane staklenim vlaknima. Ovo struktura za rezultat ima manju težinu i cenu od aluminijuma. Pritom je i otporna na vatru i imuna na apsorpciju zapaljivih tečnosti. A njih svakako može da bude u tom delu automobila, posebno ako nije nov. Pored svega, seralit ima odlična akustička svojstva. Predstavljen je prethodne godine, a već se koristi u izradi krosover modela Peugeot 3008.

 

Tri Tech-Savvy Tire Concepts iz kompanije Continental

ContiAdapt je sklop gume sa felnom sa mikroprocesorima, koji su u stanju da prilagođavaju pritisak u gumama, već prema potrebama u saobraćajnim uslovima, kao i hidrauliku, koja je zadužena za promene širine gume, kako bi ona na najbolji način odgovorila klizavom drumu (sa širim gazećim slojem a nižim pritiskom vazduha) ili zahtevima ekonomičnosti (viši pritisak, manji otpor i potrošnja). Ovakva napredna tehnološka rešenja su od svakodnevne upotrebe udaljene  Ovakva napredna tehnološka rešenja su od svakodnevne upotrebe udaljene 5 do deset godina:

 

Nešto bliže svakodnevici je rešenje koje proizvođač naziva ContiSense. Specifičnost ovog izuma se ogleda u senzorima i sloju elektroprovodive gume, sa unutrašnje strane pneumatika, koji su u stanju da detektuju ubod metalnog objekta. Pored toga, sensor reaguje i na istrošenost pneumatika. U bilo kojem od ovih slučajeva, pneumatik će poslati prateće obaveštenje koje će vlasniku automobila biti servirano preko aplikacije za pametne telefone. Logično, u domenu aplikacije će biti i savet, kao i navigacija vlasniku ka najbližem vulkanizeru, prodavcu pneumatika i slično. Ovakvo rešenje je idealno za menadžere flota koji u svojoj ingerenciji imaju više kamiona, na primer, koji su stalno na dugometražnim putovanjima. Drugi senzor je zadužen za praćenje “zdravlja” pneumatika, pa tako obaveštava vozača o promeni temperature vazduha unutar pneumatika i daje savete kako bi se temperature vratila u normalu, ako je moguće. Ova inovacija je, za nekih pet godina najdalje, u redovnoj primeni.

 

Taraxa Gum. U međuvremenu, Continental nastavlja sledeću fazu eksperimentalnog istraživanja u pogledu materijala koji bi zamenio gumu, a koji se naziva „maslačak“. Prva laboratorijska istraživanja su dovela do toga Continental, ohrabren prvobitnim nalazima, gradi istraživački centar u kome će gajiti velike plantaže maslačka u Rusiji, i proceniti da li je ovo ekonomski održivo rešenje. Maslačak može biti uzgajan u blizini fabrike na koji način bi se izbegao uvoz gume kao sirovine iz jugoistočne Azije. Guma (kaučuk) je trenutno jeftina, ali to lako može i da se promeni na svetskim tržištima.

 

Izvor: MOTORTREND

(455)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments