1. Home
  2. Vesti
  3. Bivši BMW dizajner Pjer Leklerk prešao u KIA
Bivši BMW dizajner Pjer Leklerk prešao u KIA
1

Bivši BMW dizajner Pjer Leklerk prešao u KIA

444
1
Podelite sa prijateljima:

Hyundai Motor Group gomila svetski priznata dizajnerska imena. Južnokorejci sada u svom timu imaju i Belgijanca koji će stupiti na mesto rukovodioca stajlinga za Kia vozila. Njegova nadležnost će se odnositi na formiranje dugoročne dizajnerske strategije za ovaj brend, kao i na obezbeđenje konzistentnosti dizajnerskog jezika kroz celu gamu.

Njegovo radno mesto će biti uz Petera Šrejera (u čijoj nadležnosti ostaje cela južnokorejska grupa), u dizajnerskoj centrali kompanije Kia, odnosno u Namjangu u Južnoj Koreji. Rukovodilac odeljenja za dizajn, brenda koji teži da postane premijum Genesis, je takođe Belgijanac, pedigriran radom u Bentliju i Lamborghiniju: Luk Donkervolke.

Kao i pomenuta dvojica, i Leklerk ima impresivna dizajnerska iskustva. Radio je za kompanije poput Forda, Great Wall Motorsa i Zagata, ali je njegov uticaj i rad najzapaženiji kroz dizajn modela X5 i X6, iz kompanije BMW, naravno.

Leklerk se priključio kompaniji BMW još tokom 2000. godine, a bio je angažovan u Designworks studiju, sa sedištem u Kaliforniji. Postao je viši rukovodilac dizajna eksterijera još 2004. godine, i tom prilikom se preselio u centralu kompanije, odnosno u Minhen. Pre šest godina, imenovan je za šefa dizajna M odeljenja. Međutim, još 2013. godine, Leklerk je napustio BMW i prešao u Great Wall Motors, na mesto rukovodioca odeljenja dizajna.

Južnokorejcima je njegovo iskustvo na kineskom tržištu bilo od ključne važnosti, obzirom da je to najveće svetsko automobilsko tržište, a da Korejcima već neko vreme na tom azijskom tržištu ne cvetaju ruže. Prodaja  Hyundai vozila je u Kini pala za čitavih 29%, dok je pad Kije još dramatičniji: 42% u prvom polugođu 2017. godine.

Južnokorejci za ovakve rezultate, očigledno, krive dizajnere, pa je dolazak Leklerka usledio samo tri meseca nakon postavljenja bivšeg direktora VW grupe Kina, Simona Loazbija, za šefa dizajna Hyundai brenda.

Što se nas tiče, Južnokorejcima želimo uspeh u radu, ali ne mislimo da je problem u dizajnu. Pre će biti da je porast cena doveo do ovako brutalnog pada prodaje.

 

(444)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
Vuki

Dzaba vam svi dizajneri sveta, vi ste jedan obican krs od automobila, I kinezi su to provalili, a isti ste u principu.