1. Home
  2. Life
  3. Biznis
  4. Zabrane konvencionalnih motora i obećanja proizvođača (I deo)
Zabrane konvencionalnih motora i obećanja proizvođača (I deo)
0

Zabrane konvencionalnih motora i obećanja proizvođača (I deo)

668
0
Podelite sa prijateljima:

Zabrane motora sa unutrašnjim sagorevanjem se nižu, doduše “ko živ – ko mrtav” na period od 20+ godina. Pored toga, prateći politički (a ne naučno) instruiranu elektrifikaciju, proizvođači izlaze sa bombastičnim “Rusiju gazim, Ameriku opkoljavam” planovima o lansiranju novih elektrifikovanih modela na tržište u narednoj deceniji. U sledećem nastavku ovog mini serijala koji treba da baci svetlo na apsolutno hit temu, uz tehnologiju autonomne vožnje (Salon automobila u Frankfurtu), prezentovaćemo vam i dugoročne prognoze različitih kredibilnih institucija o rastu učešća elektrifikovanih automobila u ukupnoj svetskoj floti u narednih dvadesetak godina, kao i pretpostavljene razloge koji mogu da poremete ove prognoze, u smislu usporavanja ili ubrzavanja tempa. Videćete da budućnost i nije tako „elektro“, kako po zvonima zapadnih medija zvuči.

Krenimo redom, evo statusa u vezi sa zabranama proizvodnje i prodaje motora s unutrašnjim sagorevanjem, po konkretnim zemljama, koje su institucionalizovale ovo pitanje:

  • Tokom 2016. godine, holandski parlament je izglasao zakon prema kome će već od 2025. godine biti zabranjena prodaja vozila sa dizel i benzinskim motorima. Međutim, ovaj zakon, a prema lokalnoj regulativi, mora da bude odobren i od holandskog senata.
  • U junu, Vlada Indije je obznanila nameru da donese zabranu prodaje konvencionalnih (benzin, dizel) vozila do 2030. godine.
  • U junu, Norveška se složila sa privođenjem kraju prodaje automobila pogonjenih fosilnim gorivima do zaključno sa 2025. godinom. Još da napomenemo da je ovo zemlja koja prednjači u svetu, odnosno čak 40% novoprodatih vozila se odnosi na hibride, električne ili vodoničnim gorivnim ćelijama pokretana vozila.
  • Mesec dana kasnije, u julu 2017. godine, i Vlada Reupublike Francuske je objavila da na njenoj teritoriji neće biti legalna proizvodnja i prodaja konvencionalnih automobila, počev od 2040. godine.
  • U istom mesecu kada je stigla vest iz Francuske, oglasila se i Velika Britanija. Obaveštenje je identično onom, koju nedelju ranije pristiglom, iz Francuske.
  • U avgustu 2017. godine, nemačka kancelarka, sveprisutna Angela Merkel je nagovestila da će i njena zemlja pratiti svetske trendove: „Još ne možemo da damo vremenski okvir, ali ovakav pristup je ispravan, jer će stimulisati relevantne učesnike na tržištu da ulože veća sredstva i napore u izgradnju infrastrukture za punjenje i razvoj tehnologije za električna vozila. Zaokret ka ovakvim vozilima, strukturalno je izvodljiv.”
  • Pre nekolika dana smo objavili vest da je škotska vlada pošla istim stopama. Kritična godina: 2032.
  • Poslednja u nizu, oglasila se i kineska vlada, bez navođenja bilo kakvih rokova, ali sa jasno izraženom namerom da sledi ostale zemlje koje su ovakve odluke već donele.
  • Naravno, ova odluka je još u procesu sazrevanja, u mnogim državama. Lokalne regulative su različite, odnosno, ovo pitanje je često u nadležnosti i lokalnih samouprava, zavisno od unutrašnjeg uređenja.

Pregled ove mučne igre možete da pratite preko oficijelne internet prezentacije Međunarodne energetske agencije (International Energy Agency).

Ovakve najave, za sada, više predstavljaju odraz namera, nego što se mogu tumačiti kao realni zaokreti. Svaki doneti dekret, lako se anulira novim dekretom. Ili drugim rečima, lako je nešto obećati, problem može da bude ispunjenje obećanja.

Politička poruka je svakako jasna: vladajući aparat insistira na elektrifikaciji, o čemu je ubitačnu izjavu dao i vođa PSA grupe . Iako mnogo čitamo i istražujemo na ovu temu, još se naše oči nisu udostojile da pronađu slova koja razložno dokumentuju i dokazuju pozitivan ekološki momenat u veštački indukovanoj elektropomami.

Planovi proizvođača

Na američkom tržištu, prevashodno zahvaljući Tesla modelima, ali i Nissan Leafu, kao i Chevy Boltu, elektropokretana vozila su već popularna. Sada se ova priča širi i van granica SAD, pa su proizvođači počeli da nižu planove i obasipaju javnost posvećenošću raznim tipovima, na neki način, ili potpuno, elektrifikovnih modela. Pojedini proizvođači iskazuju ogromne ambicije u ovoj oblasti (poput VW grupe ), drugi su malo oprezniji – Daimler (da ne kažemo mudriji ).  Bilo kako bilo, poenta je da većina proizvođača ne uspeva da ostvari svoje nedavno promovisane planove u vezi proizvodnje i prodaje elektrifikovanih modela, iako su oni veoma skromni u poređenju sa prodajom konvencionalnih automobila.

Prikazujemo hronološki sled deklarisanih planova i obećanja:

  • Prethodne godine je Volkswagen grupa objvavila da će pokušati da tržištu ponudi čak 30 elektrifikovanih modela do 2025. godine, sa ciljem da ovakva vozila čine ukupno četvrtinu prodaje. Sada su, u Frankfurtu, tu lestvicu podigli na čak 300 modela. Ovo, nakon dizelgejta, deluje kao kada grešna žena ode na ispovest kod sveštenika, pa joj ovaj kaže da će da okaje grehe tako što će ceo dan da trči oko crkve i izgovara molitve Svetom Petru.
  • Tokom marta 2017. godine, iz Daimlera su stigle najava o ubrzanju procesa elektrifikacije i izbacivanju novih 10 modela do 2022. godine.
  • Pre dva meseca, stiže objava iz kompanije Volvo prema kojoj će svi modeli iz njihovih pogona, počev od 2019. godine, na neki način biti elektrifikovani. Znači, Volvo se ne odriče motora s unutrašnjim sagorevanjem, barem ne benzinskih.
  • BMW objava iz Frankfuta glasi: do 2025. godine, izbacićemo novih 12 potpuno elektrifikovanih modela, kao i 13 hibridnih vozila.
  • Pre nekoliko dana oglasio se i Jaguar Land Rover. Njihov je plan da će svi modeli iz njihovih fabrika biti elektrifikovani, počev od 2020. godine. Zaključak je, JLR sledi Volvo obznanu.

 

  • I za kraj, kompanija koja se služi imenom najčuvenijeg Srbina, Tesle, planira da zauvek ostane u biznisu potpuno elektrifikovanih automobila.

Još da dodamo da najveći američki proizvođači — Ford, GM i Chrysler — deluju kao potpuni zabušanti u davanju obećanja, u odnosu na evropske. Sva tri najveća američka automobilska imena, kumulativno, danas proizvode tri potpuno elektrifikovana i pet hibridnih modela. Što se obećanja tiče, svi oni zajedno, obećavaju tržištu samo jedan elektro novitet u narednih više od tri godine. Ovde valja dodati i da Renault-Nissan alijansa, koja je imala lidersku poziciju u ovoj oblasti, i nije baš pronašla sreću u tržišnoj igri sa kupcima.

Za potrebe Glasa Republike, obradili smo temu Kine kao lidera u ovoj oblasti, kao i značaja obnovljivih izvora energije, i za čovečanstvo, i za automobilsku industriju. Uskoro ćete moći da čitate o ovoj temi. Ovde još da dodamo da su Ford i GM već uspostavili relevantna partnerstva sa kineskim kompanijama, koje polako, ali bez greške preuzimaju apsolutni svetski primat.

Amerikanci dobrano zaostaju za liderom, i sve su manje šanse da će uopšte moći da uhvate korak sa tehnologijom budućnosti, a koja se tiče eksploatacije obnovljivih izvora energije.

Pratite drugi deo priče, a u Glasu Republike, čitajte o “kineskom čudu”.

Izvor: Vox.com

(668)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments