1. Home
  2. Sajmovi
  3. Frankfurt 2017
  4. Mercedes-Benz GLC F-Cell (galerija)
Mercedes-Benz GLC F-Cell (galerija)
0

Mercedes-Benz GLC F-Cell (galerija)

224
0
Podelite sa prijateljima:

Salon automobila u Frankfurtu donosi još jednu premijeru. Mercedes-Benz predstavlja svoj kompaktni krosover GLC koji kombinuje elektro-pogon sa gorivnim ćelijama. Na ovaj način, vlasnik ovakvog modela će biti u prilici da kombinuje pogonske opcije: tankovanjem vodonika ili punjenjem baterija na elektromreži. Službeni naziv modela je GLC F-Cell, a kao takav, biće prvi svetski automobil koji za pogon koristi vodonik, a koji će imati i plug-in opciju.

Elektromotor snage 197 ks i 350 Nm obrtnog momenta se napaja iz litijum-jonske baterije kapaciteta 13,8 kWh koja je smeštena u zadnjem delu automobila. Pored baterije, energija se skladišti i u dva rezervoara za vodonik, koji su izrađeni od ojačanih ugljeničnih vlakana, a smešteni ispod sedišta u drugom redu. Celokupni pogonski sklop je za čak 30% manjih dimenzija od ugrađenog u prethodnu generaciju slične koncepcije B klase F-Cell. Većina komponenti ovog sistema je, nalik konvencionalnim automobilima, smeštena ispod haube. Sistem gorivnih ćelija koristi 90% manje platine, umanjujući time ukupnu proizvođačku cenu GLC F-Cell.

Mercedes-Benz GLC F-Cell ima autonomiju od 440 kilometara sa jednim punjenjem vodonika, dok je domet automobile korišćenjem samo energije iz baterija na nivou od oko 80 kilometara.  Vozaču će na raspolaganju biti tri režima vožnje: Eco, Comfort i Sport, sa bitno različitim ponašanjem vozila u zavisnosti od izabranog režima. Pored toga, predviđena su četiri režima rada pogonskog sistema: Hibridni, F-Cell, Baterije i Režim punjenja (Charge mode). U hibridnom režimu, za pogon se koriste u isto vreme vodonik i elektroenergija deponovana u litijum-jonskim baterijama. F-Cell režim dozvoljava samo korišćenje vodonika, dok je nasuprot tome u režimu rada Baterije, u upotrebi samo elektroenergija. Naposletku, u poslednjem režimu rada pogonskog sistema, energija vodonika se koristi kao generator, odnosno, konvertuje se u električnu energiju, puneći na taj način baterije. Koji god režim rada bio izabran, GLC F-Cell koristi sistem rekuperacije energije, pa se prilikom svakog kočenja, oslobođena energija konvertuje u električnu energiju.

Dizajnerski detalji koji naglašavaju osobenost noviteta uključuju aplikacije plave boje na rešetki hladnjaka, felnama od lake legure, bočnim aerodinamičkim dodacima (suknjicama) i zadnjem odbojniku. Pored toga, jedinstven je prednji odbojnik koji poseduje impozantnije ventilacione otvore, kao i točkove od 20 inča koji su optimizovani za što bolje aerodinamičke performanse. U putničkom prostoru  dominiraju dva ekrana visoke od rezolucije: za info-zabavni sistem dijagonale 12,3 inča, kao i za osnovne vozačke informacije, dijagonale 10,25 inča. Prirodno, manji ekran je specifičan u odnosu na konvencionalne modele, jer nužno prikazuje menije koji su karakteristični samo za vozila pogonjena gorivnim ćelijama.

Mercedes-Benz planira da GLC F-Cell počne da silazi sa proizvodnih traka do kraja 2019. godine. Sistem gorivnih ćelija je i dalje u fazi razvoja koji se odigrava kroz zajedničku kompaniju koju su osnovali Daimler i Ford, a koja je formirana upravo sa ciljem razvoja tehnologije gorivnih ćelija. Proizvodnja ovog interesantnog zelenog noviteta će se odvijati u Vankuveru, Kanada, dok se razvoj odigrava u Nemačkoj.

Daimler, u partnerstvu sa kompanijom H2 Mobility venture, planira da ojača infrastrukturu za vozila pokretana gorivnim ćelijama, sa ciljem izgradnje novih 400 stanica za punjenje vodonikom, do 2023. godine.

 

(224)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments