1. Home
  2. Vesti
  3. EU odbacila BMW-ov zahtev za državnu pomoć
EU odbacila BMW-ov zahtev za državnu pomoć
0

EU odbacila BMW-ov zahtev za državnu pomoć

3.00K
0
Podelite sa prijateljima:

Sud Evropske unije je odbacio molbu BMW grupe da se odbaci odluka Evropske komisije da se limitira državna pomoć koju kompanija može da primi.

Komisija je 2014. utvrdila da bavarski proizvođač može da primi maksimalno 17 miliona evra u cilju proširivanja proizvodnje i3 električnog hedžbeka i i8 „plug-in“ sportskog automobila u Lajpcigu. Povodom ovog projekta je očekivano proširivanje od 800 radnih mesta.

Nemačka je prvobitno planirala da uloži 45 miliona evra u projekat, ali je Komisija odredila da svaka suma koja prelazi 17 miliona evra, nije kompatibilna sa internim tržišnim pravilima.

BMW se suprotstavio odluci, tvrdeći da je Komisija napravila greške prilikom izračunavanja troškova u vezi sa projektom.

Generalni sud Evropske unije, drugi po rangu u EU, odbacio je BMW-ovu žalbu.

Kompanija je saopštila da je iznenađenja presudom, rekavši da je kažnjena zbog svog plana da donese inovativne investicije u region koji je u nepovoljnom položaju. Da je planirono da se proizvode konvencionalni automobili sa SUS motorima, po logici Komisije, pomoć bi bila data u potpunosti, kažu u BMW-u.

„Mi ćemo pažnjivo da proučimo presudu i odlučimo u narednim par nedelja da li ćemo se žaliti Evropskom sudu pravde“, saopštila je bavarska kompanija.

 

(3001)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments