1. Home
  2. Sajmovi
  3. Frankfurt 2017
  4. Mercedes-AMG Project One i zvanično (galerija)
Mercedes-AMG Project One i zvanično (galerija)
0

Mercedes-AMG Project One i zvanično (galerija)

1.61K
0
Podelite sa prijateljima:

Mercedes-AMG hiperautomobil predstavljen u izložbenoj formi. Snaga iz F1 pogona iznosi 1.100 ks.

AMG je iskoristio predstavljanje ultimativne perjanice za proslavu pedesete godišnjice divizije. Koincidencija ili ne, uglavnom AMG-ova zver je tu!

Maksimalna brzina iznosi preko 350 km/h, dok Mercedes tvrdi da sprint do 200 km/h traje ispod 6 sekundi?!

Da li ovaj automobil zaista poseduje F1 hibridni pogon ili je to samo marketinški trik?

Odgovor je da je vrlo blizak. Reč je, kao što je poznato, o 1,6-litarskom V6 motoru s jednim turbo punjačem, veoma bliskim agregatima koje koriste Hamilton i Botas. „Vrti“ se na 11.000 o/min, što je naravno manje u odnosu na F1 motor i generiše 610 ks. Stvarno fantastičan rezultat za zapreminu od 1,6 litara.

Za razliku od F1 bolida, hiperautomobil ima pogon na sve točkove, sa vektorisanjem obrtnog momenta, koje pomaže da se snaga šalje po izboru vozača.

Pored malog V6, tu su i četiri elektromotora. Dva pogone prednje točkove, a tu je još jedan dodatni od 120 kW, spojen sa radilicom V6 motora, i jedan od 80 kW, smešten unutar turbo punjača. Poslednje navedeni je dizajniran da „prevari“ turbo rupu i u F1 terminologiji se zove MGU-H (motor generator unit – heat). Ono što je fascinatno je da može da dostigne 100.000 o/min.

Motori na prednjim točkovima pomažu vektorisanju obrtnog momenta, što doprinosi oštrini odziva i performansama. Svaki ima svoju sopstvenu menjačku kutiju s jednim stepenom prenosa.

Koliko je sistem složen pokazuje podatak da pogonski sklop poseduje pet različitih rashladnih odvojenih tokova – za motor, transmisiju, baterije, elektromotore i punjenje vazduhom.

Menjač je hidraulički pokretani manuelni automatizovani, sa osam stepeni prenosa, kreiran od strane specijalista iz Xtraca.

Da li je zaista reč o hibridu sa EV režimom? Pa, kada je u potpunosti napunjen, može otprilike na elektro pogon da pređe 25 kilometara. Pri snažnijem gasu, automatski se aktivira V6 agregat.

Sistem rekuperacije energije u KERS stilu se nalazi na prednjim motorima. Pri kretanju po inerciji, sa stopalom podignutim sa papučice gasa, sistem se vraća u elektropogon i rekuperira energiju koju šalje u baterije.

Ukupna snaga automobila iznosi 1.100 ks, s tim što u „overboost“ režimu isporučuje 1,150 konja. S obzirom na to da automobil neće imati masu veću od 1.200 kilograma, trebalo bi da sprint do stotke obavlja za ispod 3 sekunde.

 

(1613)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments