1. Home
  2. Prezentacije
  3. Bentley Continental GT (2018.)
Bentley Continental GT (2018.)
0

Bentley Continental GT (2018.)

2.74K
0
Podelite sa prijateljima:

„Nemački spasilac“

Period kasnih 1980-ih godina nije bio baš najbolji za britansku automobilsku industriju. Najveći domaći proizvođač, British Leyland, je bankrotirao, a najpoznatiji od njih, Rolls-Royce, je počeo da ljuti političare koje nisu želeli da bacaju novac u njega. Međutim, u vreme najveće krize se rodio tračak nade da Rolls-Royce, kao i Bentley (tada u njegovom vlasništvu), ipak može da preživi. Ako ništa drugo onda je privukao pažnju nemačkog giganta Volkswagena, koji je u potpunosti preporodio ponudu. Jedan od najpopularnijih modela kompanije je Continental GT, a na tržište stiže njegova treća generacija.

Kratka istorija

Bentley je osnovan 1919. godine, ali za našu priču najbitniji detalj se desio 1994. godine. Tada je Rolls-Royce predstavio Java koncept, na kome je radio još od kasnih 1980-ih godina, sa ciljem da postane sledeći popularni Bentley. Java je trebalo da debituje sa kombinacijom različitih karakteristika – jeftiniji da ga i oni sa nešto plićim džepom mogu priuštiti, ali opet dovoljno ekskluzivan da ne bude previše česta pojava na ulicama.

To je bilo dovoljno Volkswagenu da dobro razmotri kupovinu i 1998. godine postane većinski vlasnik. Continental GT je pratio strategiju Jave i postao prvi novi Bentley pod komandom Nemaca. Reč je o prelepom grand turismo kupeu sa britanskom elegancijom i nemačkim kvalitetom, a on je igrao ključnu ulogu u visokom rastu prodaje. Dok je Bentley nekada morao da se zadovolji globalnom prodajom od svega par hiljada primeraka, u 2016. godini je prodato čak 11.817. Oko polovinu je činio novi SUV Bentayga dok su Continental GT kupe i kabrio zajedno privukli 3.872 kupca. U samoj ponudi, svaki model privlači mnogo pažnje, a posebno se izdvaja Supersports verzija sa impresivnih 700 ks i maksimalnom brzinom od preko 330 km/h. To nam govori da naslednik svakako ima težak posao, ali ne i nemoguć i da je sigurno dostojanstven da nosi istu oznaku.

Dizajn

Prošlo je skoro 15 godina od kada je Continental GT originalno debitovao i iako je dizajn osvežen nekoliko puta on je definitivno počeo da pokazuje godine. Većina nas će sigurno primetiti nove farove i zadnja osvetljenja inspirisana onima na skupljem Mulsanneu, ali Continental GT donosi još mnogo novina.

Za početak, nova MSB platforma (koja je deljena sa Porsche Panamerom) je duža za 13,4 centimetra, što je dozvolilo dizajnerima da povećaju linije i dobiju nego agresivniji izgled. Nove 21-inčne felne su standardne, a u opciji su i lakše 22-inčne. Zanimljiv detalj leži i u podatku kako je ovaj automobil predstavljen. Naime, na privatnoj zabavi u Engleskoj je prvo stigao Bentley R-Type Continental Coupe iz 1953. godine, tada najbrži automobil sa četvoro sedišta na svetu, da bi zatim usledeo i novitet za 2018. godinu, pre nego što je urađeno poređenje njihovih linija. Svaki je svakako lep na svoj način, ali oba definitivno zaslužuju da nose ime ove slavne britanske marke. Iako dele mnoge linije, iz Bentleyja kažu da poslednja dva Continentala ne dele gotovo ništa i da je novi model razvijen isključivo od aluminijuma, mada sa težinom od oko 2.250 kg sigurno nije lagan automobil. Sa pozitivne strane, aluminijum je uspeo da smanji raspored težine, pa je tako prednji deo „pao“ sa 58% na 55%. Tu je i nova vrsta stakla na kojoj je Volkswagen eksperimentisao godinama i ona treba da smanji buku u automobilu.

Enterijer

Od automobila sa Bentley oznakom publika očekuje mnogo po pitanju enterijera, pa je ovo možda bio najteži deo posla. Sam enterijer pruža kombinaciju kože, drveta i metala, a posebno je impresivno korišćenje drveta pa je tako za svaki deo potrebno oko devet sati ručnog rada. Sedišta, koja se mogu podesiti na 20 različitih načina, su provela u razvoju čak 18 meseci.

Standardan audio sistem donosi deset zvučnika i 650 vati, ali za ekstra novac vlasnik može da dobije i moćniji od 16 zvučnika i 1.500 vati ili 18 zvučnika i 2.200 vati. Bentley je posebno ponosan na nešto što naziva „Rotating Display“. Kada vlasnik uđe u automobil 12,3-inčni monitor je skriven iza drveta, ali kada pritisne dugme za paljenje motora monitor se pojavljuje i dozvoljava vozaču da kontroliše gotovo sve komande. Ispod njih se nalaze tri mala sata koji pokazuju vreme, kompas i temperaturu.

Continental GT donosi i nekoliko paketa opreme sa kojima se može dobiti masažer u sedištima dok se ostali paketi uglavnom odnose na veće sigurnosne mere i upozorenja tokom vožnje. Ovaj automobil ne pruža gotovo ništa šta nemaju daleko jeftiniji proizvodi, ali njegova završna izrada i sam kvalitet materijala je među najboljim u automobilskoj industriji.

 

Mehanika

Bentley je penzionisao prethodnu platformu, koju je delio sa Volkswagen Phaetonom, i sada stiže na potpuno novoj MSB platformi. Ona je deljena sa sledećom generacijom Porsche Panamere, ali iz britanskog proizvođača vozila kažu da je oko 80% delova novo. Nju odlikuje i ogibljenje koje vozač može da podesi na nekoliko različitih načina kao što su Sport, Comfort (udobnost) i Custom (po specifičnoj želji vozača). Tu je i novi pogon na sva četiri točka koji je u stanju da prebaci obrtni moment na zadnje točkove za maksimalne performanse, a neki delovi su razvijeni direktno u saradnji sa trkačkim Continental GT3-R i Supersports modelima.

Jedini motor kao opcija je pozajmljen iz prethodnika, ali sa detaljnim modifikacijama. On i dalje ima 12 cilindara dok zapremina iznosi šest litara, što je dovoljno za 626 ks i 900 Nm obrtnog momenta. To je rast od 44 ks, a jedini menjač kao opcija je šestostepeni automatik. Continental GT je u stanju da ubrza do 100 km/h za 3,7 sekundi, što je za 0,8 sekundi brže u poređenju sa modelom koji zamenjuje, dok je maksimalna brzina 331 km/h (rast od 14 km/h). Spomenuti motor je u stanju da ugasi pola cilindara tokom vožnje na ispod 3.000 obrtaja, pa je tako novitet za 16% ekonomičniji.

Nešto kasnije u ponudu će biti dodata i V8 opcija, ali za razliku od ostalih Bentleyja koji korište Audijev motor zapremine od četiri litre, Continental GT će koristiti Porscheov motor identične zapremine. Tokom narednih godina se očekuje i hibridna verzija na bazi Panamere 4 E-Hybrid sa maksimalnim dometom od 50 km sa električnim motorom. I pored toga što je dizel opcija nedavno debitovala na Bentaygi, šanse su male da će Continental GT dobiti takvu opciju.

Zaključak

Bentley se ne zadovoljava sa postignutim, pa će uskoro debitovati i Continental GTS (kabriolet), a kasnije i Flying Spur (sedan). Početna cena na domaćem tržištu iznosi oko 150.000 funti. Continental GT nije doneo velike promene, ali za njima i nije bilo potrebe, pa se Volkswagen još jednom odlučio za evoluciju umesto revolucije. A kako to obično biva sa nemačkom formulom, čak i kada je reč o britanskoj kompaniji, to je više nego dovoljno za uspeh.

Zoran Tomasović

(2744)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments