1. Home
  2. Testovi
  3. Nissan X-Trail Tekna 1,6 dCi 4×4 – Luksuzna bagatela
Nissan X-Trail Tekna 1,6 dCi 4×4  – Luksuzna bagatela
7

Nissan X-Trail Tekna 1,6 dCi 4×4 – Luksuzna bagatela

30.91K
7
Podelite sa prijateljima:

Zaključak

Najcivilizovanija, praktična, kvalitetna i dopadljiva izvedba “šasija na karoseriji” koncepta bi trebalo najbolje da opiše izvanredan splet osobina demonstriranih, kako na “asfaltu koji život znači”, tako i po livadama i brdima južnog Miljakovca. Jednodnevni test Nissan X-Traila završavamo radosni što smo imali priliku da provedemo sa njim par stotina kilometara, i što možemo da ga preporučimo, i to: punim ustima.

A kako je sve počelo?

Što se X-Traila tiče, počelo je još 2000. godine, dok je treća generacija (upravo restilizovana) startovala 14 godina kasnije.

Ipak, naš test nije imao rutinski sled, pa i sam tekst prati nametnutu hronologiju. Užurbano pregledajući suvoparne računovodstvene isprave, za jednog klijenta, sa “inostranim faktorom” u kapitalu (kako bi to rekli naši političari), i u želji da u roku kompletiramo Izveštaj o mesečnim troškovima, stiže telefonski poziv. Danas imate na raspolaganju ceo dan naš novi X-Trail. Raspoloženi? Naravno, uvek smo raspoloženi, ali rokovi… Ma jednom se živi! Idemo na test vožnju, bez uobičajene pripreme, odnosno višečasovnog čitanja pres materijala, i u nadi da će mlade nade revizorske struke u Srbiji, na dostojanstven način odgovoriti zahtevima onog “inostranog faktora”.

Osnov za naš zaključak (dok stojimo)

Saznanje da je Nissan X-Trail najprodavanije SUV vozilo, i to na globalnom tržištu, sa skorom od 766.000 komada, uz udvostručenu prodaju u 2015. u odnosu na godinu ranije, a onda i dodatnim skokom od 40 odsto u 2016., bi u nama pobudilo najviša očekivanja, da smo bili upoznati sa ovim statistikama prodaje, pre samog testa. Međutim, po završetku X-Trail seanse, ova spoznaja je dala novu notu novinarskog samopouzdanja, jer su nam se utisci tako lepo harmonizovali sa većinskim izborom i ukusom kupaca.

Dizajn je blago osvežen, relativno dopadljiv i sve samo ne sladunjav. Odmeren poput lika sa kovanice, nekadašnje grčke drahme, nikako lep, više harizmatičan i muževan. Obično se ta muževnost plaća lošijom aeordinamikom, ali ne i kod X-Traila (Cd 0,32). Najjači utisak ostavlja frontalni deo, sa veoma specifičnom maskom hladnjaka, inoviranim svetlima za maglu i dosta hroma koji akcentuje pojavu vozila. Celom širinom, a na vrhu haube, prostire se plastičan spojler, sa ispisanim nazivom modela, centimetar, dva iznad površine poklopca motora. Opet, originalno i posebno. Bok i zadnji kraj vozila slede dizajnerski pravac definisan prednjim delom i zaokružuju ga na skladan način. Ništa tu ne smeta oku, niti budi neke izraženije senzacije.

Zato, unutrašnjost X-Traila oduševljava po više osnova. Prvi i sveprožimajući momenat se odnosi na percepciju kvaliteta. I dok je to vidljivo i kod karoserije, posebno imponuje u unutrašnjosti. Fina koža, bež boje, dominira u odnosu na sve ostale upotrebljene materijale. Najveće površine prekrivene svetlim tonovima se odnose, naravno na sedišta, ali i na panele u neposrednoj blizini kolena vozača i suvozača, obruč upravljača, obloge vrata, pod (?!) i sve stranice prtljažnika. Prijatna plastika gde god da pogledate, pruža radost i oku, ali i vrhovima prstiju. Ovakav estetski rezultat, potpuno opravdava dodatne muke u pogledu održavanja, koje vlasnik nužno mora da oseti. Za lepotu, sve. Kada god vam bude bilo teško što češće morate da glancate enterijer, odmaknite se korak od automobila, bacite pogled na tu skladnu celinu, pa ako ne deluje (a moralo bi), onda učinite vidljivim i veliki panoramski prozor, i delovaće sasvim sigurno.

Sedišta su udobna, pokretana uz pomoć elektro asistencije, umerene bočne podrške. Prednja sedišta odlikuje izvanredan komfor i relativno visoka pozicija sedenja, mada je raspon podešavanja veliki. Zadnja klupa je izuzetno dragocena, odnosno varijabilna je, sedišta se nalaze na klizačima i separatna su. Mesta za kolena ima natprosečno, a pozicija sedenja je odlična. Sam ambijent je, i sa zadnjih sedišta, zaista fenomenalan. Jedva primetan centralni tunel, takođe prija. Funkcionalnost dodatno naglašava arhitektura prtljažnika, koji može da bude posložen u više postavki – od klasične pa do polica nalik onima iz špajza.

Od automobila veličine X-Traila (4,69 x 1,83 x 1,71 m), nije razumno očekivati više. Međuosovinsko rastojanje od 2.705 milimetara je iskorišćeno odlično, za potpuni komfor putnika, i smeštaj njihovih minimum 550 litara zapremine prtljaga (u verziji sa 5 sedišta koja u Evropi čini 60% prodaje ovog modela).

I dok se krećemo

Konceptualna izvedba X-Traila je prilagođena više zahtevima terenske vožnje. Svaki pravi terenac poseduje istu arhitekturu (body on frame), sa svim svojim prednostima i nedostacima. Međutim, japanskom proizvođaču je jasno da će udarni deo svog eksploatacionog veka, X-Trail provesti na pravim drumovima. Zato je našu radoznalost najviše intrigirao upravo taj odnos.

Doživljaj vožnje je u velikoj meri više nalik mekše trimovanim krosoverima, nego što podseća na ostale predstavnike terenskih vozila. Putne neravnine se vrlo lepo apsorbuju, odnosno osetljivost na rupe je minimizovana. Zato, nikakva zaletanja po vijugavim putevima vam neće doneti vozačko ushićenje. Da ne bude zabune, i na ovom polju je X-Trail ubedljiviji od značajnog dela krosover “konkurencije”. Zato se, u krivinama, nijednog trenutka nećete osećati neprijatno, zbog izraženijeg naginjanja i ljuljanja karoserije, ali svakako će vam ubiti bilo kakvu volju i ambiciju da iz agregata izvlačite maksimum.

Izvinite, ne iz „agregata“, već  iz „odličnog malog agregata“, o kome smo pisali i kod testa Renault Kadjar Iconic. Sa svojih 1,6 litara i 130 ks (pri 4.000 obrtaja), a potpomognut gustim rasporedom 6 manuelno izmenjivih stepena prenosa (kratkim prenosnim odnosima), sasvim je dorastao zadatku. Iako ubrzanje do stotke od 11 sekundi ne može da impresionira baš nikog, subjektivni osećaj je pozitivniji. Odlučno povlači iz niskih obrtaja, kako 1.475 kilograma tešku karoseriju, tako i nas dvojicu test delija. Brzo i lako razvija snagu, kultivisan je, ali ipak i prigušen dobrom zvučnom izolacijom. Šlag na tortu donosi podatak da je prosečna potrošnja na test vožnji (kombinovani uslovi) iznosila 6,2 litra. Fenomenalno! Naravno, nismo vozili preko 130 km/h, a do tih brzina, vožnja i sam komfor, nisu kompromitovani čak ni opstrujavanjem vazduha.

Prvi kontakt sa upravljačkim mehanizmom X-Traila, ako izuzmemo oduševljenje nešto tanjim multifunkcionalnim volanom, je bio vrlo prijatan. Taman kako treba. Da je upravljanje direktnije, bilo bi u potpunom neskladu sa namenom i ostalim podešavanjima na automobilu. Zato je odziv odličan, odnosno u svakom trenutku sa lakoćom znate pod kojim su uglom točkovi. Kočnice su izvanredne, vrlo kratkih zaustavnih puteva, lako dozirane, odnosno u svakom pogledu primerene.

Poigrali smo se sa X-Trailom i na zemljanim putevima. U stvari, SUV se poigrao se relativno skromnim preprekama koje smo pred njega postavljali. Na potenciometru izaberete Lock režim, kako bi isporuka snage prešla sa prednje osovine (što je standard) na obe, i u drastičnoj ste prednosti u odnosu na izazove koje divljina postavlja pred vas. Ono što je sasvim sigurno, izborom X-Traila, u znatno boljoj poziciji ste na svim zahtevnim terenima, u odnosu na vozače apsolutno bilo kojeg krosovera, koji je u ponudi na tržištu. Mi smo se osećali potpuno spokojnim na lošem terenu, uprkos, inače izvanrednim, Good Year Efficient Grip 225/55 R19 pneumaticima, koji su za sve, izuzev za krstarenje po oranicama. Za one koje zanimaju terenske mogućnosti par korisnih specifikacija. Klirens iznosi 21 centimetar, dok su prilazni i odlazni uglovi 18 i 27 stepeni.

 

Oprema

Tekna paket opreme predstavlja najbogatiju ponudu. Puni pregled predlažem da pogledate na stranici distributera, nama su se najviše dopali moderni sistemi pomoći vozaču, sistem kamera, LED svetlosne grupe, kao i navigacija (s dobrom rezolucijom ali nešto slabijom intuitivnošću).

Odnedavno, u ponudi je i X-Trail sa dvolitarskim dizel agregatom, koji isporučuje 177 ks, ali spram ovih iskustava, ukoliko nemate nameru da vučete prikolicu (do 2 tone), praktično je bačen novac. Mislimo naravno na razliku u ceni između agregata u test primerku i jačeg agregata (koji ćemo uskoro imati prilike da ocenimo i na našem testu). Drugim rečima, koji god agregat u X-Trail da stavite, on ostaje “body on frame” vozilo, i nikada od njega nećete dobiti ni približnu voznu dinamiku koja krasi Mazdu CX-5.

Mazda CX-5 nije zalutala u ovaj test. Razlog za pominjanje ovog krosovera je jasan. Iako po stajlingu i voznim osobinama drastično različiti modeli, ostavili su jednako snažan i pozitivan utisak. Svaki sa svojim setom upečatljivih vrlina, ali sa jednakim kvalitetom, vidljivim u svakom analiziranom segmentu.

Testirani Nissan u najvišem paketu opreme (pravna lica) košta malo preko 30.000 evra, što ga čini drastično jeftinijim od “skorojević konkurencije”. Cena X-Traila ga direktno lansira na vrh liste vozila sa najboljim odnosom uloženo/dobijeno. Garantni rok od 3 godine ili 100.000 kilometara bi mogao da bude i duži.

Iz svega navedenog, proizilazi, na početku izneti zaključak.

Nissan X-Trail je za očeve, Mazda CX5 je za momke! Ni sa jednim nema greške.

Tekst i fotografije: Zvezdan Božinović

Nissan X-Trail Tekna 1,6 dCi 4×4

Karoserija, dimenzije, masa

Tip: SUV
Vrata/Sedišta: 5/5
Spoljne dimenzije – dužina, širina, visina: 4.690 mm x 1.830 mm x 1.710 mm
Međuosovinsko rastojanje: 2.705 mm
Zapremina prtljažnika: 550/1982 l
Masa praznog vozila: 1.475 kg

Motor

Broj cilindara/tip motora: R4/Turbo dizel
Zapremina: 1.598 cm³
Snaga: 96 kW/130 ks pri 4.000 o/min
Maks. obrtni moment: 320 Nm pri 1.750 o/min

Pogon

Tip: Na sve točkove
Menjač: M/6

Šasija i kočnice

Ogibljenje napred/nazad: MacPherson/Multilink
Kočnice napred/nazad: Ventilirajući diskovi
Pneumatici napred/nazad: 225/55 R19

Performanse

Ubrzanje 0-100 km/h: 11,0 s
Maks. brzina: 186 km/h

Potrošnja i emisija

Gorivo: evro dizel
Zapremina rezervoara: 60 l
Prosečna potrošnja – proizvođač/test: 4,9-6,2 l
Emisija CO2: 129 g/km

Cena

Malo preko 30.000 evra (za pravna lica)

Dobre strane:

Motor, potrošnja, cena, opšti kvalitet

Loše strane:

Usklađen paket bez značajnih mana
Pod lupom
Dizajn
Eksterijer: 8 Ukupno 8,5
Enterijer: 9
Kvalitet izrade
Karoserija: 9 Ukupno 9
Kabina: 9
Praktičnost
Karoserija: 10 Ukupno 9,5
Kabina: 9
Komfor
Napred: 9 Ukupno 9
Pozadi: 9
Vozne osobine
Upravljivost: 7 Ukupno 7,5
Performanse: 8
Šasija
Ogibljenje: 8 Ukupno 8,5
Kočnice: 9
Motor
Performanse: 7 Ukupno 8
Potrošnja: 9
Menjač
Preciznost: 8 Ukupno 8
Efikasnost: 8
Cena
Prihvatljivost: 9
Ocena: 8,56

(30914)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

7 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
IMT-539

„1.475 kg“?
Mislim da je to neka greška. Ovo vozilo ima bar 1.650-1.700 kg.
Inače, ovom vozilu manu nisam u stanju da nadjem (osim u CVT verziji).

Zvezdan

Nedostajao si covece. Na sajtu Nissan Srbija stoji 1.580 kilograma, medjutim na specijalizovanim informativnim sajtovima je prezentovana info, koju smo dali u testu. Razlika se verovatno odnosi na razlicite standarde merenja, gde proizvodjac u masu vozila ukljucuje i vozaca od 75 kg i gorivo. Provereno sve pre objave 🙂

IMT-539

Zvezdane, šanse nema da ima tih 1.475 kg. To je verovatno masa bazne verzije (u smislu motora, menjača i opreme), u suvom stanju (bez fluida).
I moj „đubar“ 500L 1,6 MJ je „na sajtu“ (pa čak i upustvu za upotrebu) deklarisan sa 1.360 kg (za bazni paket, „suv“ i bez vozača od 75 kg), a „konačno upisan“ sa 1.533 kg.
Teži paket opreme, panorama, fluidi, vozač …
Ovo na testu je Tekna, najviši paket i to panoramski, pa još 4X4 🙂

Srdjan

Voleo bi da mi odgovore iz redakcije na jedno pitanje. Mislim se prodat xtrail 1.6dci 4×4 u fulu (tekna) sa manuelnim menjacem, 3 godine star a uzet xtrail 2.0dci 177ks 4×4 sa cvt menjacem. Ovaj koji imam je super ali ponekad malo uzbrdo „kaslje“ pogotovo pri kretanju. Citao sam po internetu o ovim cvt menjacima i nisu bas neke pohvale. sta vi mislite o tim menjacima i uopste dali mi je pametno prodati auto sa kojim sam u sustini prezadovoljan i kupiti macka u vreci.

Zvezdan

Srdjane, čuvajte svoj auto kojim ste zadovoljni. Silan novac biste morali da doplatite, zaista ne vredi razlike u ceni. U vezi menjača, stvar je ukusa, većina ga ne voli jer ne pruža onaj karakteristični doživljaj prilikom promene stepana prenosa. Imate veliki pozdrav.

Srdjan

Mislim da ste u pravu. Hvala. Jos samo ovo, zelim znat za ubuduce, da li se brzo kvare ti menjaci.

Zvezdan

Rado bi Vam to rekao kada bi znao. Nisam automehanicar, posebno nisam speijalizovan u oblasti transmisije. Školovanje za te oblasti je dug proces, a ja sam obrazovanjem otišao u potpuno drugom smeru 🙂